ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:267/443)

pierogi z kaszą,twarogiem,śmietaną... 175

dolewać w trakcie wyrabiania hakiem gorącej wody tyle, aby ciasto było sprężyste, nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut, porcje ciasta wałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi w dużym garnku zagotować wodę z solą do smaku i z 2 łyżkami oleju, pierogi partiami wkładać na wrzątek

W Mojej Kuchni Lubię
pierożki ziemniaczane z omastą 108

dodałam szczyptę soli, olej , ciepłą wodę dokładnie wymieszałam, aż ciasto zrobiło się elastyczne. Przykryłam ściereczką żeby się nie zeschło. Ciasto rozwałkowałam podsypując mąką Szklanką wycięłam krążki. Na środek każdego z nich nakładałam farsz, skleiłam. Do gotującej osolonej wody wkładałam pierogi, gotowałam 2-3 minuty od wypłynięcia ( trzeba pilnować żeby się nie posklejały ). Podawałam polane omastą. Omasta : Cebulkę obrałam, pokroiłam

Darcia w kuchni
Pierogi leniwe 152

pomyślałam tak zrobiłam czyli pierogi leniwe. To mój kolejny smak dzieciństwa do którego często wracam. Będąc na swojej kuchni zawsze bałam się robić potrawy, które z ręki mamy wychodziły niebiańskie.  Tak było z leniwymi, w końcu po próbach i błędach znalazłam przepis idealny. Zapraszam... 200 g. sera białego półtłustego 1 jajko - żółtko +piana 1/2 szkl. mąki pszennej(...)widelcem, połączyć z żółtkami, dodać mąkę i sól. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Stolnicę posypać mąką Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć , nożem  zrobić kratkę i kroić w skośne kawałki szerokości 2-3 cm. Pierogi wrzucać partiami na wrzącą , osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową  po 1 min. od wypłynięcia

Kubki smaku
PIEROGI NA SŁODKO Z TWAROGIEM - SMAK Z MOJEGO DZIECIŃSTWA 117

Długo starałam sobie przypomnieć smak pierogów serem  z przedszkola.Okazało się , że i tu miałam szczęście, smak się odnalazł.Nie miałam pojęcia , czemu ten smak jest tak niepowtarzalny i czego to jest zasługa.Okazało się , że sosu waniliowego :).Polecam  ten przepis bardzo.Zapraszam.  Ciasto: **************** 50 dag.mąki 1/2 szkl.gorącej wody sól   Farsz : **************** 25 dag.twarogu tłustego(...)pół łaski wanilii śmietanka kremówka 30 % *******************************  Z podanych składników Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi.Rozwałkować cienko i wykrawać szklanką krążki.Nadziać farszem z białego sera. Twaróg biały zmielić i utrzeć z żółtkiem , szczyptą soli  i obydwoma cukrami oraz śmietaną.Gotowym farszem Nadziać pierogi , zlepić dokładnie i ugotować w osolonym wrzątku.Polać przygotowanym sosem waniliowym.Smacznego!. Masło roztopić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z borówkami, z brusznicami 147

wyobrażałam sobie ich smak… jakież było moje zdziwienie i rozczarowanie gdy dostałam pierogi z jagodami.   Pierogów z borówkami, zwanymi brusznicą nigdy nie zrobiłam, ale zrobiłam z nimi tartę... i wyszła super, jak to teraz się mówi petarda. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 żółtka, nadzienie: 800 g borówek/brusznic

królestwo garów
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 144

nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makowiec z kremem budyniowym 462

lodówki na około godzinę. Wierzch posypać bardzo drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Seromakowiec → Ciasto makowe z białek → Orzechowy makowiec z białego maku na kruchym spodzie → Mazurek z makiem i bakaliami → Pierogi z makiem Artykuł Makowiec z kremem budyniowym pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Uszka z grzybami 111

pieczarek lub innych ulubionych gatunków. Najważniejszą kwestią są tu przyprawy i dobre ciasto do uszek. Składniki na farsz do uszek: 30 g suszonych borowików lub innych grzybów 1 mała cebula 2 łyżeczki masła 1 pełna łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku Składniki n a ciasto do uszek: około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko szczypta(...)wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto na uszka powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy małe kółka. W środek każdego nakładamy farsz. Zlepiamy jak tradycyjne pierogi, a następnie łączymy oba końce pieroga tworząc kształt uszka. Gotowe uszka układamy pod ściereczką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIECZONE PIEROŻKI Z KASZANKĄ 97

doprawić do smaku solą i pierzem oraz suszonymi ziołami (majerankiem, bazylią i oreganem). Chwilę smażyć około 5 minut.  Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wyciąć koła. Na środku każdego krążka nakładamy po porcji farszu. Zlepiamy, formując pierogi. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.  Piec około 20 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Kulebiak z kapustą i grzybami 103

Kulebiak z kapustą i grzybami Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu!     Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko

Blog z Apetytem
Pierogi z bryndzą. 116

Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze ze sobą połączone. Pamiętamy, że bryndza jest dość słona. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy z niego koła przy pomocy szklanki. Na środku każdego umieszczamy trochę farszu i zalepiamy.  Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy i przekładamy do miski z odrobiną roztopionego masła. Podajemy z jogurtem

DominikaDolci
Kanapa – Polska-Ukraina - łączy nas kuchnia 124

błyskawicznie zniknęło z naszego stołu (puszka była za mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre

królestwo garów
Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie 126

suszonymi śliwkami https://www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto http://wesolakuchnia.blogspot.com/ Piernikowe tiramisu http://iadorecinnamon.blogspot.com/ Pralinki z kaszy jaglanej http://anyzkowo.blogspot.com/ Pieczone jabłka http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Zobacz też moje przepisy: Pierogi ze szpinakiem i łososiem Carpaccio z wędzonego łososia Domowy pasztet z pieczarkami Sernik wiedeński z rodzynkami Keks mojej mamy

Kuchnia Bazylii
PIEROGI Z JAGODAMI 101

jagodami. Dzieci i dorośli je uwielbiają  - polane masełkiem lub śmietaną, hmmm...pycha :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na ok. 40 pierogów 1 szklanka obranych i opłukanych jagód cukier - po ok. 1/4 - 1/2 łyżeczki na każdego pierożka na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania 1 żółtko ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody lub mleka -lub więcej, tyle ile mąka

Moja Książka Kucharska
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem 113

kami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy i kroimy w male kwadraty, mieszamy je z cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym

kulinarne odsłony pati
Bułki na parze z truskawkami. 148

Jeśli będzie Wam się kleiło możecie troszkę dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy tak na 1cm, wykrawamy kółka od szklanki lub obręczy do pierogów, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   W dużym garnku zagotowujemy  wodę tak do połowy wysokości, nakładamy sitko do gotowania

Sama słodycz i szczypta chili
Księżycowe BAT ciasteczka 141

wody, najlepiej też zakwaszonej sokiem cytrynowym. Kiedy jabłka już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy  na wytłuszczoną blachę w odstępach, bo ciastka podrosną podczas pieczenia.  Przygotowuję z jednej porcji

I tu będę miała takie te
Zielone pierożki z pasztetem i kaparami 136

się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać. Pasztet dworski wyjmujemy z opakowań i rozgniatamy widelcem,  żeby był miękki. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą literatki kółka, nakładamy pasztet dodajemy po jednym ziarenku kapary i sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min. Gorące pierogi polewamy roztopionym masłem, doprawiamy zielonym pieprzem, posypujemy

Moniki Smakołyki
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1286

żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez około

Mama Gotuje
Pierogi z żółtym serem i szpinakiem 114

Doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam potarkowany na małych oczkach żółty ser, wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam. Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem polałam masełkiem

Darcia w kuchni