FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 25 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 duża, pieczarki 35 dag, majeranek 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka PIEROGI: mąka pszenna typ 500 70 dag, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4 litra DODATKI: smalec - domowy/ w opisie, woda 4 litry/do gotowania, olej rzepakowy(...)zależy ile mąka wody wchłonie, wyrabiać z kilka minut na jednolite gładkie zwarte ciasto, kulę zawinąć w worek foliowy na 15 minut, kule podzielić na 3 porcje, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienki placek i szklanką wykrawać krążki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi pierogi wrzucać do wrzącej wody z solą i olejem, po wypłynięciu gotowac
W Mojej Kuchni Lubięświeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli morskiej 1 jajko 170 g zimnego masła kilka łyżeczek lodowatej wody Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko * PRZYGOTOWANIE Ciasto Do miski wsypujemy mąką i mieszamy z solą. Wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone kawałki zimnego masła. Zagniatamy ciasto, dolewając w razie potrzeby zimnej wody. Formujemy kulę(...)usmażone al dente , ponieważ w piecu staną się one bardziej miękkie). Przygotowanie Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm na posypanym mąką blacie. Wycinamy okręgi ostrym naczyniem (u mnie 12 cm). Na środku każdego okręgu wykładamy 1-2 łyżki farszu. Składamy brzegi i lepimy jak na pierogi. (Brzegi możemy dodatkowo uformować widelcem). Gotowe empanadillas wykładamy na papier
Food SquareKluski leniwe robione oczywiście z sera białego. Nie wiem czemu ktoś nazywa te kluski pierogami, bo pierogi mają nadzienie…ale nie będziemy sprzeczać się o drobiazgi;) To danie , które kojarzy mi się z dzieciństwem. Lekkie, delikatne kluseczki, polane masłem z bułką i koniecznie posłodzone. Ja preferuję pokrojone drobno, jak kopytka, ale spotkałam się z wersją gigant, gdzie(...)pszennej 2 łyżeczki masła szczypta soli Bułka tarta, masło, cukier do polania i posypania Wykonanie Z sera, jajka, mąki i masła zarabiamy ciasto. Solimy je. Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy mąką. Ciasto powinno być zwarte. Dzielimy ciasto na 3 części, formujemy z nich wałeczki i tniemy je pod kątem. Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4 min. Masło
Mieszam w Garnkuradełka na kwadraciki o wielkości boku około 4 centymetrów . Teraz biorę kwadracik ciasta do dłoni nakładam na niego troszkę farszu ( około 1/2 łyżeczki ) i go składam na pół po skosie tak żeby powstał trójkąt z farszem w środku . Następnie brzegi zlepiam palcami tak jak zlepia się pieroga . Rożki podstawy trójkąta łączę ze sobą na palcu ( teraz uszko przypomina wyglądem
Uwaga Babcia Gotujeszklanki mąki jajko ciepła woda Dodatkowo: śmietana i cukier Sposób wykonania: Z mąki,jajka i wody zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, szklaneczką wykroiłam kółeczka. Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i pokroiłam na mniejsze kawałki. Na środek każdego kółeczka położyłam niewielką ilość truskawek, skleiłam. Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Resztę truskawek (które mi zostały z nadzienia ) zmiksowałam z dodatkiem cukru. Pierogi
Darcia w kuchnizaplanuje prezenty własnoręcznej roboty to tym bardziej warto pomyśleć o tym wcześniej. Lista rzeczy do zrobienia w pierwszym tygodniu: I. Sporządzić listę prezentów. II. Sporządzić listę potraw i ciast świątecznych. III. Zakup prezentów (jeśli robicie prezenty DIY to zakup potrzebnych artykułów do ich wykonania). IV. Pakowanie prezentów świątecznych. V. Zakupy spożywcze z długą datą ważności. VI. Zakup kartek świątecznych(...)podzieliłam już na konkretne dni. Zadania do wykonania w tym tygodniu: Przygotowanie potraw wigilijnych, które można zamrozić (pierogi, uszka, masa makowa) (18 – 19.12) Zadanie dla mężczyzn; zakup żywej, ciętej choinki lub wyczyszczenie sztucznej zeszłorocznej (21.12) Zrobienie stroików (22.12) Pieczenie ciast (22 – 23.12) Zadanie dla mężczyzn; przygotowanie lampek i dekoracji świątecznych w jednym miejscu (23.12) Ogólne sprzątanie domu
KuchniaWeDwoje.plpowinno być potrzeby podsypywania mąką, ale gdyby zaszła taka konieczność używamy jak najmniejszej ilości. Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach +/- 5cm. Na każdy kwadrat nakładamy 2-3 szt. suszonej żurawiny, składamy w trójkąt i zlepiamy jak pieroga (pozbywając się powietrza ze środka) i owijamy na palcu formując "uszko" - zlepiamy rogi. Piernikowe uszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)robimy niewielkie odstępy) i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja do każdej "dziurki" uszka włożyłam szklaną rurkę po aromatach do ciast - po to, aby podczas pieczenia ciasto nie opadło i nie straciło kształtu uszka. Przepis zgłaszam do konkursu organizowanego na Durszlaku przez firmę Amica: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Kolorowy Przepisownikciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie serka kremowego jest bardzo delikatne i kruche, farsz zaś lekko pikantny dzięki dodaniu pieprzu Cayenne. Takie pierogi smakują wyśmienicie. Zawsze przygotowuję je z podwójnej porcji ponieważ mój mąż je uwielbia. Można je również mrozić. Post
Marta Gotujejednym zamachem załatwimy trzy przepisy. Było pysznie. Szkoda, że nie należę do osób, które lubią lepić uszka. Do pierogów jeszcze mam cierpliwość i to by było na tyle. Lepiłam, lepiłam i lepiłam. Dobrze, że Boże Narodzenie jest raz do roku :). Ale żeby nie było, efekt finalny - cudny. Przepis na barszcz czerwony: Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)wcześniej ściereczką. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli ciasto bardzo się klei, możecie stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta wykrawamy małe kółka (ja użyłam kieliszka do nalewki), nakładamy niewielką ilość farszu, zaklejamy tak jak pierogi, następnie dwa końce ze sobą dokładnie sklejamy (najwygodniej jest to zrobić
Kardamonovytafli z karmelu, trudnej do przełamania łyżeczką. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane(...)tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety
WegePrzepisPrzechowujemy w szczelnym pojemniku 3-5 dni. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane(...)tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety
WegePrzepislodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy, który zmięknie po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Chociaż przyznam szczerze, że obie wersje bardzo nam przypadły do gustu Koniecznie sprawdź przepis na poprzednią wersję ciasta Lion bez pieczenia przekładaną masą budyniową! Zobacz również więcej przepisów na ciasta , lub na ciasta bez pieczenia Przepis na szybkie ciasto Lion(...)masło i polewamy wierzch ciasta. Ciasto dobrze jest odstawić do lodówki na kilka godzin , aby pozwolić herbatnikom nabrać wilgoci i zmięknąć. Chociaż i bez tego znika w zastraszającym tempie Źródło przepisu Tiktok @wszamto Zobacz więcej przepisów na ciasta Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Szarlotka Pani Ogonowskiej Ciasto siedem kubków Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe z polewą serową
WegePrzepisjednym zamachem załatwimy trzy przepisy. Było pysznie. Szkoda, że nie należę do osób, które lubią lepić uszka. Do pierogów jeszcze mam cierpliwość i to by było na tyle. Lepiłam, lepiłam i lepiłam. Dobrze, że Boże Narodzenie jest raz do roku. Ale żeby nie było, efekt finalny – cudny. Przepis na barszcz czerwony: Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli ciasto bardzo się klei, możecie stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta wykrawamy małe kółka (ja użyłam
Kardamonovysmaku 1 serek topiony Wykonanie :) Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody. Jak wiadomo maka mace nie równa . Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk to znaczy że jest dobrze wyrobione . Cebulkę pokroić w kosteczkę(...)topionym . Przyprawić do smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak. Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać. Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając. Podawać z roztopionym masłem z cebulką lub kwaśną śmietaną. SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliTakie pierogi na lato są świetne. Dobre na ciepło, dobre na zimno. Najlepsze posypane cukrem. Samym lub ze śmietaną. Pycha! Przepis pochodzi ze strony Po Prostu Pycha Składniki: 500g mąki pszennej typ 500 2 jajka 200 ml gorącej wody (nie wrzątku!) 20g masła (nie margaryny, min. 82% tłuszczu) 1 łyżka soli 300g jagód cukier do posypania śmietana Przesiewamy mąkę(...)odpoczęło. Odcinamy pół lub 1/3 ciasta. Obsypujemy blat i wałek mąką. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek ok. 2-3mm. Szklanką wycinać kółka, a na środek nakładać ok. łyżeczkę jagód. Ciasto składamy na pół i zaciskamy brzegi żeby się skleiły. Gotujemy osoloną wodę w większym garnku i wrzucamy partie pierogów, po 10-15 sztuk. Gotujemy tak pierogi
W kuchni bez szafek