tkwi piękno. SKŁADNIKI : ciasto 2,5 szklanki mąki przesianej(użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie 1/4 kostki fety sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania 2 łyżki masła do polania pierogów SPOSÓB(...)feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut będzie wtedy plastyczne. Rozwałkujemy ciasto dość cienko i staramy się
Basia w kuchnibloga. Chcę poznać Wasze zdanie i wiedzieć jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu i wypróbować :) To tylko dwa kliknięcia! :) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI przepis autorski // ok. 40 pierogów ~400g kapusty kiszonej, ugotowanej dzień wcześniej ~40g suszonych grzybów ~cebula ~sól i pieprz do smaku Grzyby moczymy przez noc, następnie gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i kroimy drobno(...)następnie powoli, porcjami dolewamy wodę, najpierw łącząc ja z mąka za pomocą noża, a następnie wyrabiając ciasto rękami. Kiedy będzie już gładkie i plastyczne odkrajamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je. Szklanką wycinamy koła, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy boki pieroga. Gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego
chili & sugarlodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy, który zmięknie po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Chociaż przyznam szczerze, że obie wersje bardzo nam przypadły do gustu Koniecznie sprawdź przepis na poprzednią wersję ciasta Lion bez pieczenia przekładaną masą budyniową! Zobacz również więcej przepisów na ciasta , lub na ciasta bez pieczenia Przepis na szybkie ciasto Lion(...)masło i polewamy wierzch ciasta. Ciasto dobrze jest odstawić do lodówki na kilka godzin , aby pozwolić herbatnikom nabrać wilgoci i zmięknąć. Chociaż i bez tego znika w zastraszającym tempie Źródło przepisu Tiktok @wszamto Zobacz więcej przepisów na ciasta Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Szarlotka Pani Ogonowskiej Ciasto siedem kubków Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe z polewą serową
WegePrzepisPierogi ruskie należą do moich ulubionych. Zawsze robię ich większą ilość, aby część zamrozić i cieszyć się ich smakiem w innym terminie. Co prawda trochę pracy jest przy tym, ale naprawdę warto. Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody. Mąkę przesiewamy i dodajemy sól i jajko. Wodę dolewamy partiami(...)składniki wkładamy do dużej miski i ugniatamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z ciasta wałkujemy placki o grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinamy kółeczka. Na każdym kładziemy kulkę z farszu o średnicy 2 cm. Zalepiamy pieróg dokładnie. Gotowe pierogi wkładamy do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane można podać ze skwarkami
tojestpyszne.blogspot.comzainspirował. I tak to pierogi stały się bohaterem pewnego poniedziałkowego obiadu. Nie tylko wykorzystałam przepis, ale i zużyłam po niedzielne resztki, aby nic się nie zmarnowało. A zmarnować nie ma się prawa. Muszę jeszcze nadmienić, że z tą ciekawą lekturą, zapoznałam się dzięki uprzejmości księgarni internetowej Tania książka. pl Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)mięsa razem z pokrojoną w kostkę papryką i doprawiamy do smaku. Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka , nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy wolno w osolonym wrzątku pięć minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na maśle aż się ładnie zarumienią. Gdy spróbowałam pierogów byłam zachwycona smakiem
Dieta moja pasjadzisiaj, czyli początek lipca... :( Miałam już dawno na nie ochotę, bardzo lubię suszone śliwki - w sosie do pieczeni, w pierogach z sosem karmelowym (to przysmak zapożyczony z jednej restauracji z Brzegu), w kompocie wigilijnym. Wydaje mi się, że ciasto absolutnie nie do zjedzenia w upalny dzień, jest co prawda mokre, ale nie rześkie, nie jest ciężkie, ale na pewno
bistro mamatylko początek ogromnej listy farszów, przy przygotowywaniu których ogranicza nas tylko nasza własna pomysłowość. Pierogów, które postanowiłem zrobić nie znalazłem w internecie. Dlatego przedstawiam całkowicie autorski przepis na pierogi z dynią, śliwką wędzoną i białą kaszą gryczaną. Składniki: 500g mąki pszennej 250ml gorącej wody 50ml oleju 800g dyni 100g śliwki wedzonej 150g białej kaszy gryczanej świeży majeranek świeża(...)dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną, drobno posiekany majeranek i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i papryką wędzoną. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środek krążka kładziemy porcję farszu. Pierogi zlepiamy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy około 2 minuty od ich wypłynięcia. W garnku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy garnek
Jacob TastesDzisiaj pierogi na słodko, z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko, z dodatkiem cukru waniliowego, rodzynek, z pysznym musem truskawkowym - ja używałam swoich truskawek mrożonych, które przed zamrożeniem zmiksowałam, ale można użyć innych owoców lub słodkiej śmietanki. Dzieci zajadały się bardzo, szczególnie takimi ciepłymi, wyjętymi prosto z wody. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki rodzynek 1 łyżka cukru waniliowego(...)ciepła woda olej truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszę, rodzynki, cukier i ew. miód wymieszać. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: (na ok. 50 sztuk) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 500 g Masło łyżka Woda ciepłej 1 i 1/4 szklanki Sól łyżeczka Farsz: Mięso
Kulinarne przygodySkładniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 300 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli Farsz: 700 g mięsa wieprzowego (szynki) 2 cebule 6
Qchnia po prostuPrzepis na domowe tortille Przepis na ciasto - tortille 16 porcji. 3,5 szklanki mąki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki
Calzonella.comciasto trzyma się w lodówce, by rosło dopiero w piekarniku), a w efekcie otrzymujemy ciasteczka jak z cukierni. W kuchni podkarpackiej tego rodzaju ciasteczka przygotowuje się w różnych kształtach. Często są to ruloniki lekko wygięte i ponacinane nożem, lub mają formę trójkątnych ciastek. Tym razem ciastka wycina się okrągłą foremką i składa się na pół, zlepiając jak pierogi. Mimo(...)ciasto. Odrywamy od niego około 1/3, a resztę ciasta wkładamy do lodówki (ciastka przygotowujemy w kilku turach ze względu na ich ilość i na to, że nie powinny zbyt długo czekać na upieczenie – wyrastać mają dopiero w piekarniku). Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (1/2 cm lub mniej) i wycinamy szklanką kółka. Na środek nakładamy marmoladę lub ulubioną konfiturę. Składamy jak pierogi
Trzeci talerzdolewać gorącej wody, ciasto zawinąć w folię na 20 minut, podzielić na 3 części, na podsypanej mąką stolnicy wałkować cienkie ciasto, wycinać szklanką kółka na każde kółko na środku nakładać opłukane i obsuszone jagody, zlepiać dokładnie pierogi pierogi odkładać na podsypaną cienko mąką tacę i gotowe porcje nakryć ręcznikiem kuchennym wodę zagotować, wsypać sól, wlac olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięCzebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pierogi z pysznym farszem smażonego na głębokim tłuszczu. Podajemy z barszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym. Składniki: 2,5 szklanki mąki 250 g twarogu 2 jajka łyżka oleju łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem(...)wsypujemy do miski, dodajemy sól i masę serową. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy duże koła np. od talerzyka. Na koło nakładamy farsz i sklejamy w kształt pieroga. Czebureki smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoto
e-PrzepisyKulinarnewspolnie przygotowac kibbeh. Jest to danie pochodzace z krajow Lewantu, czyli krajow polozonych we wschodniej czesci basenu Morza Srodziemnego, jednak uwazany jest za narodowe danie Libanu. Kibbeh to rodzaj "pieroga" wykonanego z bulguru, a wypelnionego miesa milonym z roznymi dodatkami. Ja postanowilam przygotowac tradycyjny kibbeh z wolowiny w formie cygara, jednak nie smazylam go na glebokim tluszczu(...)pistacje. Zwilzyc dlonie, nabierac masy zewnetrznej, formowac z nej kulke mieszczaca sie w dloniach, nastepnie zrobic w niej zaglebienie i nieco rozgniesc ciasto, formujac maly placuszek, lyzeczka nakladac farsz, ugniesc, a nastepnie zlepic warstwe zewnetrzna tak jak pierog, dokladnie zagniesc, wygladzic i ukladac na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawac z sosem czosnkowym
Codzienne Gotowanie