ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:249/443)

7 powodów, dla których uwielbiam ... 446

odstawić na parę minut (masa jest gorąca i musi lekko wystygnąć, aby dało się ją wyrabiać rękami).  Wyrabiać ok. 5 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (przypomina ciastolinę).  Gotowe ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.  NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane(...)posiekane drobno jajko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić.  Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (nie powinno być zbyt cienkie). Wycinać koła o średnicy ok. 10 cm. Napełniać kopiastą łyżeczką farszu i zlepiać jak pierogi.  Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć empanadillas z obu stron na złoty kolor. Osuszać

KUCHARNIA
Pierogi z kapustą i grzybami 136

Pierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy(...)przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą i pierzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy,za pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz .Składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów, robiąc falbankę. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z botwiną i fetą 102

inne przepisy na pierogi Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem  Pierogi z botwiną(...)czosnku 1 szalotka (lub nieduża cebula) sól pieprz olej do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju do podania : masło, listki szałwii Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut. Botwinę dobrze opłukać. Łodygi

Obiad gotowy
Pierogi z mięsem mielonym 138

było za bardzo czasu na lepienie. Teraz wykorzystałam okazję, że mam go trochę więcej, zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi z mięsem mielonym. Pycha, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły :D  Składniki na ok. 30 sporych sztuk:   Ciasto: 370 g mąki 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody Farsz: ok. 450 g mielonego(...)ostygnięcia. Gdy przestygnie, wyrobić szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować i wykrawać z niej krążki. Napełnić każdy krążek farszem, dobrze zlepić brzegi.     W dużym garnku zagotować wodę, z solą (1-2 łyżeczki) i olejem (2-3 łyżki). Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pierogi i zmniejszyć gaz. Gdy pierogi wypłyną gotować

Simply Food
Proste szaszłyki z grilla 213

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi mięsne z pomidorami 157

dodatkiem słodkiej papryki i kilku plasterków boczku. Smakują także (jak widzicie na zdjęciu) ze szczypiorkiem. Możecie podać pierogi inaczej, zrezygnować z boczku, zamiast tego polać danie lekko przesmażonymi pomidorkami koktajlowymi na klarowanym maśle, z cebulką lub bez. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki ostrej papryki Farsz(...)się gęsty, wtedy dopraw do smaku przyprawami, odstaw, by farsz przestygł, ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółka lub krój na kwadraty, nakładaj farsz i zlepiaj fantazyjnie brzegi, gotuj w osolonej wrzącej wodzie kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Smacznego:)  Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z Polskich Smaków nt. pierogów, Poradnik Smakosza

Zasmakuj Kuchni
Pierogi ze szpinakiem i fetą 140

dobry :-) Pierogi na pewno lubicie ? My tak, ale ruskie nam się już troszkę znudziły i moi panowie ostatnio wymyślili ze szpinakiem i fetą. Dawno nie było, więc z chęcią zrobiłam. Pierożki pyszne, nawet córcia zjadła o dziwo trzy sztuki, a wydawało się, że w ogóle takich nawet nie tknie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto(...)wystudzenia. 2. Teraz ciasto: Na stolnicę przesiałam mąkę, na środku zrobiłam dołeczek, dałam tam sól i oliwę. Następnie dodałam stopniowo ciepłą wodę i zagniatałam ciasto. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie. Podsypałam go mąką i zostawiłam na stolnicy. 3. Ciasto podzieliłam na kilka porcji. Każdą musimy rozwałkować, szklanką wycinamy krążki na które nakładamy farsz i zlepiamy pierogi

kruche babeczki
Pierogi ruskie 135

drewnianą łyżką. Dodajemy jajko i sól. Całość wyrabiamy dokładnie ręką, przez około 5 minut. Następnie na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wykrawamy za pomocą szklanki okrągłe placki. Na środek każdego nanosimy farsz i zawijamy brzeg pieroga w świderek. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Ugotowane pierogi polać klarowanym

Kuchnia Pani Wiosny
Kremowy barszcz na zakwasie z ciastkami francuskimi 40

włoszczyzny. Aby nie wyrzucać ugotowanych warzyw, pozostałości z czystego barszczu wszystko zmiksowałam zupę na krem. A tym którym nie chce się robić pierogów -uszek lub po prostu nie styka czasu proponuję jako dodatek gwiazdki z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie. Składniki: włoszczyzna - porcja buraki gotowane na parze - 2 opakowania zakwas z buraków - 1 szklanka czosnek - 2 ząbki ziele angielskie

AZgotuj!
Farsz ze szpinaku i fety 81

Prosty i smaczny farsz ze szpinaku, fety, cebuli i czosnku. Świetny do nadziewania mięs, pierogów, naleśników, krokietów, cannelloni, muszli makaronowych, wytrawnych kruchych babeczek oraz tworzenia przekąsek z ciasta francuskiego   Przekąski z piekarnika: ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Domowe pieczywo czosnkowe ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Paluszki z ciasta francuskiego   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku

Kulinarny S.O.S.
Leniwe kule - pierogi leniwe inaczej 93

Pomysł na urozmaicenie formy podania leniwych pierogów - twarogowe kule z owocami. Poniższe leniwe są bardzo miękkie i puszyste. Do ciasta dodałam surową kaszę manną, która spowodowała, że leniwe były bardzo delikatne w konsystencji. Jeżeli poniższe danie chcecie podać dzieciom poniżej 2 roku życia, to do ciasta ani wody nie wsypujcie soli. Składniki na porcje dla 3-4 osób

Ugotować
Odrywane bułeczki drożdżowe z pieczarkami i mozzarellą 121

sprawdzają się też jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jednym słowem uniwersalne. Przepis ich wykonania jest bardzo prosty i wychodzi nawet tym, którzy nie bardzo lubią pracę z ciastem drożdżowym. Polecam :) Składniki ( blaszka 35x25 ) - 4 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 40 gram drożdży świeżych - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli - 0,5 szklanki mleka - 0,5 szklanki wody(...)pieczarek. Studzę. Do ostudzonych pieczarek ścieram na tarce o drobnych oczkach ser mozzarella. Farsz dokładnie mieszam i doprawiam do smaku. Z wyrośniętego ciasto formuję placek o grubości około 2 cm. Szklanką wycinam koła ( jak na pierogi ) . Łyżeczką nakładam farsz, zlepiam bułeczkę i układam na wysmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu. Bułeczki układam jedna koło drugiej, bez odstępów. W małej

Kuchnia z widokiem na ogród
Tarta po rusku 77

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nie lada gratka dla koneserów pierogów po rusku. Tym razem w szybszej formie, formie tarty. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g ziemniaków 250 g białego sera 1 łyżka majeranku 1 cebula 200 g wędzonego boczku sól, pieprz Przygotowanie: Normal

R'n'G Kitchen
Calzone z szynką i trzema serami 110

solą oraz pieprzem. Na połowie ciasta drożdżowego kładziemy plasterek szynki parmeńskiej. Wykładamy porcję serka śmietankowego. Na wierzchu rozkładamy po 3 plasterki mozzarelli. Ciasto składamy na pół i zlepiamy brzegi (można je nawet nieco zrolować). Przygotowane pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut (do zrumienienia). Źródło

Smaki Na Talerzu
Krokiety z farszm ze świeżej kapusty i jajek 163

kolację albo szybki obiad. Dzisiaj propozycja z farszem ze świeżej kapusty i jajek. Sam farsz sprawdzi się też jako farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie,polecam. KROKIETY Z FARSZEM ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY I JAJEK Składniki: ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/2 główki małej kapusty 3-4 jajka ugotowane

Bon appetit mon amie