było by za lato bez pierogów z kurkami? SKŁADNIKI: 200g kurek 200g białego sera (można użyć sera ricotta) świeża pietruszka 1 cebula 300g mąki łyżka oliwy ciepła woda sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką(...)jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki. W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Wykroić kółka z rozwałkowanego ciasta, nałożyć farsz i po kolei sklejać pierożki ... W dużym garnku gotujemy wodę i 8-kami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2-3 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię
MarciochaKucharzywyobrażam sobie lata bez tych puszystych i pachnących wiśniami drożdżówek, mięciutkie drożdżowe ciasto, kwaśne nadzienie z wiśni, słodziutka kruszonka i lukier, choć lukier można spokojnie tutaj pominąć. Wypełnione owocami po brzegi J Idealne na słodki podwieczorek z kubkiem zimnego mleka czy do zabrania na piknik. Nadzienie możemy dobierać w zależności od upodobania, nadają się zarówno truskawki, maliny czy jagody(...)gruby wałek i odcinać nożem jednakowe porcje ciasta, mnie wyszło 20 sztuk. Nadzienie: Wydrylowane wiśnie wsypać do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną , dobrze wymieszać . Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki nadzienia posypać łyżeczką cukru i zlepić brzegi tak jak zlepiamy pierogi. Gotowe bułeczki przyklepać lub ładnie uformować
Wanilia i KardamonPierożki z mięsem mielonym w cieście francuskim. Te mięsne pierożki są absolutną ucztą i są idealnym pomysłem na smaczną przekąskę l ub szybki obiad . Ciasto francuskie
Zdrowy Styl JoannySfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście jest wprost idealny na Święta. Pyszne, kremowe nadzienie z sera i kaszy manny oraz delikatna warstwa kruchego ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. Ten smak jest zupełnie inny od znanych mi ciast, ale tak dobry, że placek został zjedzony już pierwszego dnia. A przepis na masę z kaszy manny i serka wykorzystałam(...)ciasto będzie gotowe. 4. Papier do pieczenia lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na owalny placek. Na połowę placka nałożyć nadzienie i nakryć drugą połową. Najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia. Szybkim ruchem zgiąć papier na pół i ciasto automatycznie się nakryje. Następnie trzeba skleić brzeg, dobrze dociskając krawędzie. Nadać kształt dużego pieroga i piec
dolcevitainmykitchenwiadomość :-) Zmajstrowałam takowy produkt w wersji wegetariańskiej. Poza tym, że pasztet można zajadać z pajdą chleba jest doskonałą bazą do farszu na pierogi wigilijne,wystarczy odrobinę kiszonej kapusty i naprawdę powiadam Wam genialnie smakuje zawinięte w ciasto pierogowe w towarzystwie barszczu czerwonego, oczywiście klarownego. Składniki: 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
pieprzny smaczekdawno nie miałam okazji jeść takich pierogowo – makaronowych dań, że byłam wniebowzięta… A propos pierogów , to dokonałam jeszcze jednej modyfikacji wobec oryginalnego przepisu – przed usmażeniem keto ravioli z dynią lekko je podgotowałam. I wiecie co? Udało mi się przygotować mega rewelacyjne pierogi … Nie wiem więc jak smakowałyby one bez uprzedniego gotowania, może bardziej przypominałyby makaron. A może(...)bardziej mylnego! Oto keto ravioli z dynią, które równie dobrze mogą być pierogami... Najważniejsze, że są wyśmienite w wyglądzie, smaku i konsystencji. Polecam gorąco! Dania Lunch , Przekąska Kuchnia Wege , Włoska Keyword pierogi , ravioli Porcje 10 sztuk Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Ciasto na ravioli 96 g mąki lnianej lub zmielonego lnu złocistego
Modern Cave GirlNajpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne. Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być prawdziwie maślane! Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem papiera(...)jednakowe porcje ciasta, mnie wyszło 20 sztuk. Nadzienie: Jagody jeśli są czyste to staramy się ich nie płukać wcale, jeśli płuczemy to trzeba dobrze wysuszyć, wsypać do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną , dobrze wymieszać . Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki jagód, posypać łyżeczką cukru i zlepić brzegi tak jak zlepiamy pierogi. Gotowe bułeczki
Wanilia i Kardamonostatnim lepieniu pierogów ruskich zostało nam sporo farszu. Już mieliśmy brać się za przygotowanie dodatkowej porcji ciasta, gdy przypomnieliśmy sobie o przepisie na kotlety ruskie. Tak jak się spodziewaliśmy, wyszły pyszne i od tamtej pory często je robimy. Przepis na kotlety ruskie Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego, 3 cebule, sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu, czubata
Kulinarna Polskasuszone. Obecnie, nawet w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód. Niezastąpione są również w kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany
Kuchnia MagdaLenydziś robotę, ale w sumie to tak głupio, bo już od godziny nowy dzień mamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec
Kuchnia w czekoladziedodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone w mleku masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w wysokim naczyniu z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe. 2. Farsz: Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać(...)dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać. 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować
Szalona Kuchnia EwelinyPierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego(...)dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone masło w mleku (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć je do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe. 2. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym
Szalona Kuchnia EwelinyDopadła mnie ochota na tuńczyka, więc kontynuuję publikowanie przepisów z jego udziałem. Dziś danie główne inspirowane kuchnią grecką - chrupiące pakieciki z tuńczykiem i ricottą. Rukoli, mięcie
Weekendy w domu i ogrodziesól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścieramy ser żółtym dodajemy pokrojoną mozzarellę, paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 płaty. Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany ( jak pierogi ). Sklejamy 3 końce razem i zwijamy dość ciasny warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. świeżym szczypiorkiem. Pieczmy ok. 30 minut / 190C Smacznego
Ostra na Słodkousmażeniu można oprószyć cukrem pudrem - ominęłam ten etap, mi smakują bez cukru :) Z części ciasto zrobiłam pierożki nadziewane konfiturą z bzu - ciasto trzeba rozwałkować jak wcześniej, wykrawać koła, włożyć trochę konfitury i formować jak zwykłe pierogi. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron Smacznego
pyszne zdrowości