ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:263/443)

Pierogi z mięsem 372

Farsz: 80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki 20 dag udek z kurczaka 2 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Pierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. To prawda - są pracochłonne(...)czas na ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi. Nastawić

Świat Domowej Kuchni
Dobra kawa w Jeleniej Górze? – KUKUTU CAFE !!! 152

tylko. Celowo pisze miejsce, ponieważ nie jest to ani typowa kawiarnia, ani typowa restauracja, chociaż można tam wypić kawę z pysznym ciachem jak i zjeść domowej roboty pierogi. Kukutu Cafe to po prostu miejsce, w którym każdy znajdzie coś dla siebie i gdzie naprawdę można się na chwilę zatrzymać i pozbierać myśli. Przekraczając próg Kukutu Cafe nie wchodzimy(...)okazałości Kącik dla dzieci Przyszliśmy do Kukutu z mężem na kawę i ciasto. Okazało się, że ciasta są tutaj tylko własnoręcznego wyrobu, co jak dla mnie ma ogromne znaczenie. Bardzo często pięknie wyglądające i przyozdobione ciasto nijak ma się do jego smaku. Tutaj dostajemy kawałek pysznego, domowego ciasta. Co więcej zawsze mamy jakiś wybór: klasyczna słodkość, coś wegańskiego

Relaxtime
Crème brûlée 65

tafli z karmelu, trudnej do przełamania łyżeczką. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane(...)tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety

WegePrzepis
Ciasto na pierogi- przepis podstawowy 105

Jedni używają gorącej, inni letniej wody. Ja polecam Wam mój przepis. Moim zdaniem jest rewelacyjny! Ciasto jest sprężyste, miękkie, nie klei się do wałka i stolnicy, a ponadto jest bardzo plastyczne i w łatwy sposób lepi się z niego pierogi. Szczerze polecam!     Składniki: (na ok. 50 pierogów)   300 g mąki pszennej+ odrobina(...)wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). W razie potrzeby podsypać mąką.     I już! Teraz pozostaje ciasto cienko rozwałkować, dowolnie nadziewać i gotować. Smacznego "pierogowania

Nastoletnie Wypiekanie
Pierogi z jagodami 124

najlepsze na świecie. Najlepiej robić je w sezonie kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, ale poza sezonem nie warto sobie odmawiać tego smakołyku i można użyć owoców mrożonych. Pierogi z jagodami zawsze przypominają i wspaniałe i beztroskie dzieciństwo, kiedy zawsze babcia mi je przygotowywała. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 300g mąki pszennej 200 ml gorącej wody szczypta(...)ciasto. Ciasto nie może kleić się do ręki. Gotowe odstawiamy na ok. 30 minut. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Świeże jagody myjemy i wykładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć dokładnie wodę. Osuszone należy opruszyć 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Ciasto należy rozwałkować i wykrawamy małą szklanką kółka. Pierożki nadziewamy przygotowanymi owocami. Składamy na pół i lepimy brzegi. Gotowe pierogi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z rucolą i ze szpinakiem 137

stylu „męskie żarcie”. Składniki na 50 szt pierogów: 600 g mąki pszennej 0,5 litra gorącej wody łyżeczka soli farsz szpinakowy: 400 g mrożonego szpinaku szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego farsz z rucoli: duży pęczek sałaty kostka tofu wędzonego szczypta soli Przygotowanie: ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką aby nie wyschło. Aby zrobić farsz(...)całkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, farsz nakładamay łyżeczką- ja ułatwiam sobie życie i używam takiego oto jak na zdjęciu „zlepiacza). Jak widać na zdjęciu- dziecinne proste! Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. Smacznego

greenscarf
Pieczone meksykańskie pierogi 167

warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia . Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 2 jajka 50 ml oleju 200 ml maślanki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kurkumy(...)rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy, mieszamy z odsączoną mieszanką meksykańską i koncentratem.  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi.  4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez

Szefowa kuchni
Pierogi z nadzieniem serowo-piernikowym 105

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, masło, szczyptę soli, wlać letnią wodę i całość połączyć na jednolite ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się miękkie, plastyczne i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 30 minut aby odpoczęło. 2. Nadzienie serowo-piernikowe: Twaróg zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia(...)dodać żółtko, śmietanę, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3-4 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm  wyciąć koła, nałożyć nadzienie serowo-piernikowe i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką

Szalona Kuchnia Eweliny
Jagodzianki z kruszonką 83

misy miksera i mieszamy (jeśli ciasto będziemy wyrabiać ręcznie, to dajemy na stolnicę).  2. Mleko podgrzewamy, dodajemy do reszty składników. Tak samo masło, jajko i skórkę otartą z cytryny. 3. Mikserem ja wyrabiałam ciasto 10 minut, ręcznie wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki (będzie miękkie, ale nie powinno się kleić). 4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę(...)przekładamy ciasto, zagniatamy i formujemy z niego wałek. 8. Dzielimy go na pół, następnie każdą połówkę znowu na pół i resztę tak, żeby wyszło 16 kawałków. 9. Do borówek dodajemy cukier puder (jeśli chcemy słodsze to 3 łyżki), mieszamy. Bierzemy porcję ciasta, formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy. Na środek dajemy łyżkę jagód następnie zlepiamy tak jak zlepiamy pieroga

kruche babeczki
Ucierane ciasto z twarogiem i owocami – smak dzieciństwa 101

Ucierane ciasto z twarogiem i owocami – smak dzieciństwa Dziś mam dla Was przepis na pyszne ucierane ciasto z twarogiem i owocami. To ciasto gości na moim stole bardzo często. Jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, wspaniale smakuje na rodzinnych spotkaniach czy piknikach. Ciasto jest proste w przygotowaniu, śmiało można je przewozić i dodawać do niego dowolne owoce. Dodatek(...)twarogu sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać je pod przykryciem. Do przygotowania ciasta warto wybrać wysokiej jakości twaróg. Ja do swojego ciasta znów użyłam Twarogu Garwolińskiego Półtłustego. To produkt z wieloletnią tradycją wytwarzania. Dzięki niemu zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie takie jak trzeba. Lekko wilgotne, nie za ciężkie i pyszne. Pamiętam

Słodkie okruszki
SOFFICINI. TYM RAZEM Z FARSZEM Z MIELONEGO MIĘSA. 80

Sofficini to nic innego jak małe, włoskie pierożki. Przyrządza się je z ciasta parzonego, nadziewa dowolnym farszej, panieruje w jajku i bułce tartej, i smaży na złoty kolor 😍 Proste? Oczywiście, że proste 😉 I niezbyt czasochłonne. Zwłaszcza jeśli (tak jak ja) rozłożycie sobie pracę na etapy, i np w jeden dzień przygotujecie farsz, a drugiego dnia całą resztę. Co do farszu(...)szczyptą soli. Dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki. Wycinać kółka. Na każde wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia

Walijskie Pichcenie
Pieczone pierożki 57

pół 20g drożdży 1 płaską łyżeczki soli Sposób przygotowania: Drożdże z wodą i mlekiem wymieszać i połączyć z resztą produktów. Wyrobić ciasto. Farsz może być przeróżny od mięsnego po szpinak, kurczak czy meksykański kto co lubi. Gotowe pierogi piec w piekarniku posmarowane jajkiem ok. 20-30 minut w 180 st. C do uzyskania koloru. Autor przepisu: Marta Paweł Klec

Wasze Przepisy
Pizzerinki z podwójnym serem. 110

salami. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.  Smażyć jeszcze kilka minut. Żeby woda odparowała. Ser zetrzeć na tarce.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką.  Rozwałkować i wycinać okrągłe pizzerinki. Ja zrobiłam to foremką do pierogów.  Mam akurat taką, która jest za duża do pierogów, a tu fajnie się sprawdziła.  Wycięte koła, dodatkowo delikatnie

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem 68

Mleko musi być letnie, bo gorące zabije drożdże. Gdy już ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Drożdże suche: Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, kurkumę, sól i cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy roztopione masło i mleko, mieszamy i krótko wyrabiamy. Formowanie bułeczek: Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia na około 90 minut(...)podwoi swoją objętość, wyrabiamy bułeczki. Proponuję taki sposób: urywamy z ciasta niewielki kawałek, w dłoniach robimy z niego kulkę, którą następnie rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie, zawijamy jak pieroga, dokładnie sklejamy i dłońmi kształtujemy bułeczki. Brzmi to może trochę skomplikowanie, ale jest bardzo proste w wykonaniu Co do nadzienia, to można użyć ulubionego dżemu np. wiśniowego , brzoskwiniowego , truskawkowego , albo domowego powidła

Lamarida.pl
Drożdżowe bułeczki z karmelem inspirowane książką - Zula i porwanie Kropka. 127

ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy mały placuszek, na środku kładziemy łyżeczkę masy kajmakowej i zlepiamy jak pieroga, tworząc okrągłą bułeczkę. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy bakaliami. Możemy też użyć pestek dyni lub słonecznika.  Wstawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto na pierogi 149

dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i robimy swoje pierogi z ulubionym farszem

AZgotuj!
pieczone pierożki z wiśniami 116

Formujemy kulę, wkładamy do spożywczego woreczka i schładzamy przez ok. 30 min w lodówce. Wiśnie mieszamy z cukrem z wanilią. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok. 5mm. Wykrawamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy wiśnie i zlepiamy w kształt pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy obficie posypać cukrem kryształem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Ruskie naleśniki 806

pewnie niejednej osobie udało się już zauważyć, kocham naleśniki! Dziś postanowiłam zrobić je w wersji wytrawnej z nadzieniem jak do ruskich pierogów. Pycha! Polecam! Przepis jest banalnie prosty, a efekt jego wykonania bardzo smaczny. Przepis na idealne ciasto naleśnikowe znajdziesz tutaj . Natomiast przepis na farsz znajdziesz …………………………. Po wykonaniu tych

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dania jednogarnkowe 105

suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z piekarnika z mąki grochowej z soczewicą i dynią makaronową 225

Chustę jakiś czas temu zamieniliśmy na krzesło ale wkrótce będziemy mieć profesjonalny kitchen helper - wykonany przez tatę Szkrabiny (napewno Wam pokażę). Pierogi można zjeść bez niczego, można podać z surówką, sosem pomidorowym, czy polać roztopionym masłem Składniki: Ciasto : - 2 szklanki mąki grochowej - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 szklanka wrzątku - sól do smaku - mąka 00 do pizzy około

Szkrab Je Sam
Jak zrobić ciasto na pierogi 2294

Sposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Oto jeden z nich - najbardziej podstawowy. Ciasto jest delikatne, elastyczne  - idealnie się lepi. - 3 składniki - bez masła - bez jajka Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej . Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło

AniaGotuje.pl
Pierogi leniwe z serem na słodko. 114

leniwe z serem. 500 g sera białego, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka opakowanie cukru waniliowego (8 g) Sposób przygotowania pierogów leniwych z serem. Ser zagnieść widelcem. Dodać mąkę, jajka oraz cukier. Wymieszać i wyrobić zwięzłe ciasto. Z ciasta uformować wałki i odkrawać kluski o wielkości ok. 2 cm. Gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluski, gotujemy

Pani domowa
Rosol z rosolu z wczoraj 146

jego gotowaniu staje się ciemna i mętna (jest to makaron gryczany), przez co nasza zupa również uzyska nieapetyczną barwę. Ciasto na pierożki wyrabiamy na gładką masę. Woda nie musi być ciepła, jak w przypadku klasycznych pierogów. Jeśli chodzi o mąkę, najlepiej sprawdza się krupczatka, ale inna też się sprawdzi. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Napełniamy przestudzonym farszem

Kuchnia od dwojga
Knedle ze śliwkami 131

jesteś dzieckiem i pryszczatą nastolatką, ale nudzą się za którymś razem. Nie jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju kluch. Kocham tylko mocno pieprzne pierogi ruskie. Nie wpadam w ekstazę, jak słyszę słowo „knedle”, denerwuje mnie ten moment, kiedy przekrawasz ciasto i wypada cała, gorąca śliwka i parzy cię w usta albo spada z widelca. To nie nastraja miłośnie. Jednak są takie

ladykitchen
Pieczone pierożki z pieczarkami 192

Pierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczykiem ale można też zajadać same. składniki: ciasto 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kaszanką 143

kilka minut, aż kaszanka całkowicie się rozpadnie. Na osobnej patelni zrumieniamy pokrojoną w średnią kostkę cebulkę, przekładamy do kaszanki. Dokładnie mieszamy. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy kółka (około 8cm), wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Partiami wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 7-8 minut. Podajemy z roztopionym smalczykiem.  Z przepisu wychodzi około 60-70 pierogów

Gotowanie moimi oczami
Razowe knedle dietetyczne 168

nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto. 3. Z ciasta uformuj około 24 kulki, następnie spłaszcz je dłońmi. 4. Nadziewaj knedle kawałkami śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj kulki. Postaraj się   "upchnąć" jak najwięcej owoców w środku   (ja niestety jestem słaba w manualnych sprawach

Powiedz dietom nie
Pierogi z makiem 98

miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka. Na wycięte formy nałożyć farsz- mak z bakaliami i zlepiać pierogi. Pierogi gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polewać miodem

Tradycyjna Kuchnia
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 151

Musimy Wam zdradzić małą tajemnicę... lubimy wyzwania ;). Chcieliśmy stworzyć obiad, który w większości będzie robił się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli

Plate of Joy
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 183

się nie przypaliła, ale była dość gęsta). Ostudzoną kaszę wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, cebulę, przyprawy i zagnieć ciasto. Formuj z ciasta spłaszczone wałki i krój je w romby. Możesz je upiec w piekarniku (wcześniej posmaruj każdego pieroga odrobiną oliwy, piecz ok. 30 minut w temp. 180 ° C) lub podsmażyć na oleju (wg mnie takie smakują zdecydowanie lepiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Kulebiak z rybą 113

Kulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub  farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy.  Składniki: 500 g  ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól

O kuchni z uczuciem
Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą 189

blat porządnie podsypany mąką. Obtaczamy w mące, a następnie ręcznie wygniatamy placek o grubości około 1 cm (nie chudszy). 4. Z ciasta przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy krążki. Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę Nutelli. Zaklejamy jak pierogi, a następnie zaklejamy jak sakiewkę. Wkładamy do papilotek łączeniem do dołu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art