Włoszczyzna Karp Grzyby Cebula Cytryna Masło 250ml. maślanki 500g. mąki do pierogów Jałowiec Koperek Sól Pieprz Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. Włoszczyznę zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy również karpia i grzyby. Im więcej grzybów(...)Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości, drobno szarpiemy i łączymy z warzywami. Doprawiamy jałowcem, koperkiem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Pierogi gotowe do lepienia. Smacznego! Farsz można wzbogacić serem lub przetartymi pieczonymi ziemniakami lub batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu. Dodałem jednak utarty ser halloumi
MarcinChefSzok!!! A mój dzisiejszy walentynnkowy prezent dla ukochanego liczy zaledwie kilkanaście złotych. Otóż są to czekoladowe walentynkowe pierogi. Bardzo słodkie z dużą nutą miłości a do tego nie potrzebne są nakłady z dwoma zerami. Składniki CIASTO: 1/2 kg. mąki ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1/2 kostki masła pół gorzkiej czekolady + do polania łyżka(...)wodą i roztopionym masłem i czekoladą; Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, wykrwać krążki szklanką. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok i podzielić na pół. Ser wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Zrobić malutkie kuleczki. Każdą kuleczkę nakładać na krążek zlepiając dokładnie brzegi, robiąc koronkę. Pierogi gotować we wrzącej wodzie jeszcze przez 2 miuty
pieprzny smaczekUpieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej opakowanie drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłej wody ½ szklanki oleju sól dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem farsz 300 g kiszonej kapusty 100 g pieczarek 1 mała cebula 1/2 łyżeczki ziela angielskiego(...)smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku mieszamy ciepłą wodę i olej i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę kroimy razem z pieczarkami, dodajemy ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy
Moja smaczna kuchniaPierogi z soczewicą i pieczarkami. Smakują trochę jak mięsne. Ja dodaję dość dużo pieprzu cayane, żeby pierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie(...)gładka masa. Robimy ciasto. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jako, sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na cienki placek około 3mm. Szklanką wycinamy kółka, wkładamy farsz ok. 1 łyżka i zaklejamy. Na gotującą się osoloną wodę wrzucamy pierogi. Gotujemy aż pierogi
Apetyt na Zieloneciasta przez 5 minut) do czasu, aż uzyskam jednolite i plastyczne ciasto bez grudek. Ciasto powinno odchodzić od ręki . Miskę z ciastem drożdżowym przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia na 1 do 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów . Przez ten czas ciasto podwoi swoja objętość. Krok 3. Formuję bułki z jagodami Pod koniec wyrastania ciasta, przygotowuję(...)pęcherzyków powietrza. Następnie z ciasta formuję rulon w kształcie węża i dzielę na 16 równych części, z których formuję kulki . Każdą kulkę spłaszczam i na środek nakładam po 1 łyżce nadzienia z jagód . Możesz tak jak ja pomóc sobie poprzez ułożenie ciasta na szklance i umieszczać nadzienie do wgłębienia . Zlepiam ze sobą brzegi jak pierogi i poprzez delikatne rolowanie
Ania gotujedziś kaszanki, ale nie takiej tradycyjnej co to ją traktujemy smażeniem z cebulką. Zapragnęli kaszanki w cieście. Niby nic takiego trochę ciasta, ale wierzcie jest najlepsza jaką jadłam.... a jadłam na wiele sposobów czy to w pierogach, jak to Pani Gessler serwuje, czy to z patelni z dodatkami, czy z grilla, czy na omlecie... jednak ta najbardziej odpowiada moim(...)cebulę i szczypiorek) 2 szkl. mąki 0,5 szkl. wody 2 jajka łyżeczka vegety margaryna do smażenia Sposób Mąkę, jaja, vegetę miksujemy z 0,5 szkl wody na gęste ciasto naleśnikowe. Po zmiksowanie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Kaszankę kroimy na plasterki około 0,7 centymetrowe. Roztapiamy tłuszcz na patelni. Łyżką nakładamy ciasto, następnie kładziemy
Kuchenne aromatysuszone. Obecnie, nawet w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód. Niezastąpione są również w kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany
Kuchnia MagdaLenyprzed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników tak, jak nam wygodnie. (bo właściwie nie ma to znaczenia, najważniejsze, żeby wyrosło ;) ) Ale gdyby
Kuchenna Kontrrewolucyakochani :-) Dzisiaj kolejne pyszne pierożki, tym razem z farszem z łososia i brokuła. Pomysł na te pierogi znalazłam tutaj ( klik ). U mnie więcej łososia, bo lubimy. Wszystko doprawione solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyszły super. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto: 600 g mąki pszennej tortowej 250 ml gorącej wody (60-70 stopni) 1 jajko 2 łyżki(...)mieszamy. Odstawiamy. 2. Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, do momentu, aż będzie ono jednolite i gładkie i będzie odchodziło nam od dłoni. 3. Ciasto dzielimy na dwie lub więcej części, wałkujemy każdy na cienki placek. Szklanką lub kubkiem wycinamy koła, łyżeczką nakładamy porcje farszu i zlepiamy pieroga. 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę
kruche babeczkiwlać wrzątek i zagniatając dodać jajko. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i zagnieść (powinno być gładkie i elastyczne). Jeżeli będzie zbyt luźne, to dodać mąki, jeżeli zbyt twarde, to dodać jeszcze wrzątku. Wyrobione ciasto pierogowe rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wycinać szklanką koła. Na każdym kłaść farsz i zlepiać. Pierogi układać na posypanej mąką tacy
Passions hobbies lifechoc to jedna z ulubionych potraw zwłaszcza dziecięcych. Po wizycie na "placu" pojawiła się świeżutka bryndza i ogromny pęk szpinaku. Trzeba było więc zakasać rękawy i zabrać się z pierogi. Składniki: 20 dkg bryndzy 1/2 pęku szpinaku 3 łyżki białego sera (musiałam trochę złamać ostry smak bryndzy) 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku cebula sól i pieprz do smaku(...)casicie kiedy masa się chłodzi przygotowuję ciasto pierogowe. Na stolnice wysypuje mąkę, dodaję żółtko i ciepłą wodę (około 1 kubka, tak aby ciasto było zwarte i nie kleiło się do rąk). Szybko wyrabiam ciasto. Rozwałkowuje ciasto bardzo cienko i wykrawam kółka szklanką. Nakładam po łyżeczce farszu i sklejam. Gotowe pierogi gotuję w osolonej wodzie dwie minuty po wypłynięciu
Magiczna kuchnia DariiZawartość patelni podlać bulionem i gotować do całkowitego odparowania płynu. Całość doprawić solą, wsypać sezam, miętę i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą (osoloną) wodę i g otować około 2-3 minut (od momentu wypłynięcia). Podawać z podsmażoną cebulą
Di gotujemiłe urozmaicenie dla wszystkich miłośników pizzy. Samo calzone wywodzi się z Neapolu i dosłownie słowo to oznacza "pantalony", jako że ciasto przypomina rzekomo kształtem nogawkę męskich spodni. Moim zdaniem calzone, to nic innego, jak wielki pizzowy pieróg ;-) Próbuję sobie przypomnieć jak zaczęła się moja przygoda ze szpinakiem, ale nie potrafię. Wiem, że w moim rodzinnym domu się go raczej(...)domu na stałe szpinak Bonduelle . Teraz wystarczy zerknąć na mojego bloga i zobaczyć jak często używam go w swojej kuchni. Podane składniki starczają na 2 duże calzone. SKŁADNIKI Ciasto: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Farsz: 400 g mrożonego szpinaku Bonduelle 3 ząbki czosnku
Passions hobbies lifedrugi raz w życiu, jak robiłam pierogi J . Pracy trochę było, ale warto, a to nadzienie: rewelacyjne (można też je wykorzystać jako pastę do chleba ). Udały się, dzięki poradom mojej teściowej oraz Lilii i Ali . Składniki na nadzienie: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule kilka łyżek oleju majeranek, mielony kminek, kumin sól, czarny pieprz Ugotuj soczewicę. Drobno pokrój(...)elastyczne ciasto. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. W tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę i posól. Następnie cienko rozwałkuj ciasto, podsyp mąką. Wycinaj koła (np. szklanką), napełniaj każde ok. 1 łyżką farszu i sklejaj. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody, gotuj kilka minut do wypłynięcia. Pod Norenami (Kraków, Krupnicza) Bardzo smacznie, jedzenie świeżo przygotowywane, dlatego czas oczekiwania dosyć
Qlinarnie i Qlinarnie