ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:238/443)

Pełnoziarniste pierogi ruskie 225

twaróg - 1 kostka  - ziemniaki - 4 sztuki  - cebula - 1 sztuka  - oliwa - 1 łyżka  - pieprz, sól  Sposób przygotowania:   Ciasto: Przesiać mąki, dodać do nich 2 łyżki oliwy oraz wodę, a następnie intensywnie wyrabiać ciasto, powinno być sprężyste. Obwinąć je ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Podzielić na małe części, cienko rozwałkować, kubkiem wycisnąć kółka(...)pokrojoną w kostkę, podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Całość razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.  Farsz nakładać łyżeczką do wyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie zakleić, boki można pozagniatać widelcem. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi, gotować do czasu wypłynięcia. Można podawać np. podsmażone na patelni grillowej.  Smacznego

Fit-amina
Ravioli z dynią na słodko 81

smakami. Ravioli wyszły bardzo dobre i posmakowały wszystkim domownikom mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu. Forma w jakiej je zrobicie jest dowolna, może to być klasyczny kształt pierogów, tortellini… Proponuję podać z klarowanym masłem i przypieczoną tartą bułką lub ze słodką śmietaną i cynamonem. Smacznego! Print Ravioli z dynią na słodko .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating(...)ciasto umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na około 1/2 godziny aby odpoczęło. Pure z dyni umieścić w misce. Dodać ser, przyprawy, mąkę, jajko, wszystko dokładni wymieszać. Ciasto rozwałkować na duży placek, pociąć go na pasy. Na przygotowane paski ciasta, nałożyć farsz i przykryć drugim takim samym plackiem. Docisnąć ciasto wokół

SprawdzonaKuchnia.pl
Chinkali gruzińskie pierożki 105

kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml zimnej wody sól pieprz  Ciasto. Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować, do mąki dodać sól i wlać wodę, wymieszać. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.  Mięso zmielić w maszynce(...)mięso, aż wchłonie całą wodę. Farsz odstawić do lodówki na 1/2 h. Ciasto dość cienko rozwałkować. Wycinać kółka ringiem o średnicy 12-14 cm. Na środek każdego placuszka z ciasta nakłada łyżkę farszu i układając falbankę stopniowo, aby powstała sakiewka. Na sam koniec ścisnąć sakiewkę pod falbanką. Pierogi układać na posypanej mąką ścierce lub stolnicy. Pierogi gotować

Krylowa Kuchnia
Pierogi z soczewicą i pieczarkami 144

tych potraw, które częściej zagoszczą na moim stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z soczewicą i pieczarkami Składniki Składniki na farsz: ¾ szklanki czerwonej soczewicy 600 g pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko ¾ szklanki gorącej wody 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli Składniki(...)masło i odstawiamy do czasu, aż się rozpuści po czym wlewamy do mąki i najpierw łyżką, a później rękoma wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wstawiamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut żeby ciasto odpoczęło. Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy koła o średnicy 14 cm nakładamy dość sporo farszu i sklejamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 167

Przepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-P Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju(...)Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć na maśle i dodać do reszty farszu. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką

Bon Appetit Małgorzaty
Pierożki samosas 266

Pierożki samosas to trójkątne pierożki faszerowane warzywami i smażone na oleju. Bardzo popularne w Indiach i Pakistanie. Ciasto na samosas składa się z mąki, wody, tłuszczu

dolcevitainmykitchen
Pierogi z jagodami 122

Pierogi z jagodami jak zresztą wszystkie pierogi uwielbiam i robię stosunkowo często. Gdy mija sezon na owoce, zawsze mam w zamrażarce truskawki i jagody, by gdy najdzie mnie ochota nawet w środku zimy stworzyć takie pyszności :) Teraz mamy czas świezych owoców, więc tym bardziej polecam. Składniki :  2 szklanki mąki  1 łyżeczka cukru pudru  2 zółtka(...)wolnym strumieniem wlewać goracą wodą i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ilość wody zależy od rodzaju mąki, ale bedzie to mniejwięcej 1 szklanka. Ciasto wyjąć z miski podzielić na 2 części. Na blacie lub stolnicy wysypać makę i rozwałkować ciasto. Wyciąć szklanką krążki, napełnić jagodami z cukrem i serem i formować pierogi.  W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę

Gosia gotuje
Pierogi z jeżynami 139

wysypujemy mąką i stopniowo dolewając wody ugniatamy ciasto. Ciasto będzie gotowe kiedy przestanie przyklejać się do rąk. Wałkujemy ciasto, aby miało grubość kilku mm. Przy pomocy kufla od piwa wykrawamy kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę jeżyn. Sklejamy pieroga. Wrzucamy do gotującej się wody.  Możemy dodać do niej odrobinę oleju. Mieszamy aby się nie przykleiły

Weganka gotuje
Ciasteczka francuskie z nadzieniem czereśniowo-czekoladowym 112

połączeniu z tym owocem tworzy smak nie do opisania. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego zmniejsza nam czas przygotowania do minimum. Trzeba się jedynie wykazać cierpliwością i odczekać czas pieczenia i stygnięcia, mimo, że ciasteczka pachną i zachęcają od razu do zjedzenia. Składniki (na 8 ciastek): duże opakowanie ciasta francuskiego – 300g szklanka wydrylowanych czereśni 8 kostek mlecznej czekolady – można też(...)blacie idealnie 8 ciasteczek. Na środek każdego ciastka wykładamy po łyżce farszu, brzeg smarujemy żółtkiem i zaklejamy – sklejałam jak pierogi w rękach, było mi tak najwygodniej aby farsz się zmieścił. Sklejony brzeg dodatkowo przyciskamy widelcem.   Ciasta układamy na papierze, wierzch smakujemy żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, aż będą upieczone i złociste. W tym czasie

Smaczna Strona
pierogi z marchewką 117

wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem i resztą cebulki. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
pierogi z pokrzywą i serem feta 160

mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym lub sosem

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z serem i botwiną 200

Dawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko różowe pierożki. składniki: ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki masła szczypta soli farsz 250 g sera półtłustego 200 g botwiny ( małe buraczki i łodyżki) 1 jajko sól, pieprz(...)wymieszać, do smaku doprawić sola i pieprzem. Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli.W gorącej wodzie rozpuścić masło i wlać do do mąki. Wymieszać łyżką. Następnie zawartośc miski przełozyc na stolnicę i zagnieśc elastyczne ciasto. Potem gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstwawić na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać koła o średnicy

Monia miesza i gotuje
Pączki z nadzieniem jabłkowym 95

ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Wycinamy z niego krążki, nakładamy po małej łyżeczce nadzienia i zlepiamy brzegi, tak by finalnie pierożek miał kształt pieroga, ale nie posiadał falbanki. Tak przygotowane pączki odstawiamy na 15 minut

MamaOskarka
Czebureki z mięsem 152

böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi(...)barach najczęściej podawane są w ketchupem, chociaż ja wolę je z sosem typu tzatziki czy innym jogurtowym. Fotografowanie czeburekow to dla mnie nie lada wyzwanie. Pomyślcie tylko: gorące chrupiące ciasto, w środku soczyste aromatyczne nadzienie i cudowny rosołek. Zapach unosi się po całym domu, w brzuchu burczy, śliniaki pracują, no bo przecież czebureki są na wyciągnie ręki, gorące

Obiad gotowy
Pokrzywa 54

moje dziecko zachwycone smakiem z dumą podkreśla, że pije pokrzywę ;) Najwięcej wartości ma, podawana na surowo. Może jednak się też stać dodatkiem do pierogów, z powodzeniem zastępując szpinak w farszu lub jako dodatek do ciasta, pięknie komponuje się w sosach ze smakiem mięsa lub warzyw, poszatkowana i duszona w garnku. Korzystajcie, próbujcie, doceńcie. To prawdziwa wiosenna królowa. Można

Kuchcik gotuje