ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:238/476)

Sylwester 2017 291

jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z burakiem i kozim serem 385

250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa z białej trufli Olej Sól Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni pieczemy przez godzinę buraka zawiniętego w folię aluminiową. Studzimy i obieramy(...)cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy plaster z buraka, nieco musu z gruszki, kawałek koziego sera i posypujemy jałowcem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie

MarcinChef
Calzone d'amore 270

Dzisiejszy obiad jest z cyklu: Z ziemi włoskiej do polskiej... bo patrząc na calzone, można tak powiedzieć. Ciasto na pizzę można wykorzystać w inny sposób niż jako rozwałkowane kółko z dodatkami. Wystarczy je zwinąć w pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra

bastalena
Pieczone pierożki kebabowe 292

łyżka papryki słodkiej sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierożków Sposób przygotowania Ciasto: W misce rozkruszyć drożdże, dodać mleko i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić zaczyn na około 15 minut. Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać jajko, sól, roztopione masło i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę. Nadzienie : Kurczaka pokroić w drobną(...)pozostałe składniki na farsz: kukurydzę, starty na tarce ser żółty, ketchup, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Całość wymieszać. Wykonanie : Ciasto rozwałkować i większym kubkiem wyciąć kółka. Na środek każdego placka wyłożyć łyżkę farszu, zalepić brzegi jak przy tradycyjnych pierogach. Tak przygotowane pierożki kebabowe przed pieczeniem posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez

Alle Dobre!
10 nieoczywistych przyborów kuchennych, które warto mieć! 113

coli, soku, aż na winie, piwie i koktajlach w wersji XXL kończąc. Maszynka do lepienia pierogów Świąteczne lepienie pierogów wcale nie musi trwać kilku godzin — można zrobić to z pomocą ręcznej, kompaktowej maszynki, która zlepi je za ciebie. Wystarczy umieścić w niej ciasto, a w jego środku ułożyć farsz, a potem złożyć i już — piękny pieróg jest gotowy

Słodkie okruszki
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem. 135

Zapraszam na pierogi. Kto lubi?  Ja bardzo i chyba właśnie ze szpinakiem lubię najbardziej. Do moich pierogów  użyłam szpinaku mrożonego. Akurat miałam w zamrażalniku.  Świeży oczywiście jest lepszy, ale mrożony  jest wygodniejszy w użyciu i tak samo  zachowuje właściwości odżywcze. Ciasto zawsze robię tak samo. Tylko mąka, gorącą woda i trochę oleju(...)przygotowane ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem  na 15-20 minut żeby odpoczęło.  Po tym czasie, ciasto podzielić na dwie części. Jedną część, zostawić pod przykryciem,  a drugą cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką.  Z ciasta wykrajać szklanką koła. Na każde koło wyłożyć trochę farszu i zlepiać.  Gotowe pierogi układać na ściereczce

Agusiowe smakołyki
Świąteczna uczta – Spider-Man: Miles Morales 150

pszenną i kukurydzianą oraz sól, dodaj drobno posiekane masło i szybko utrzyj pomiędzy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki dodaj zimną wodę i ugnieć na jednolite ciasto (w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody) gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 min tuńczyka z puszki odcedź i wrzuć do miski, rozdrobnij mięso widelcem cebulę, paprykę oraz pietruszkę(...)każdego wyłóż porcję farszu i sklej jak tradycyjne pierogi, boki możesz zawinąć w falbankę posmaruj wierzch pierogów mlekiem (lub rozkłóconym jajkiem) wstaw pierogi do piekarnika nagrzanego do 180°C (może być z włączonym termooobiegiem), piecz ok. 30 min śmietanę wymieszaj z płatkami chili oraz solą   SKŁADNIKI CIASTO mąka pszenna – 3/4 szklanki mąka kukurydziana

Nerds Kitchen
Szpinak + Ciasto = Pierogi 219

Pyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START.  SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,  3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku),  1 łyżeczka soli,  1 łyżka oliwy  Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego  250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety(...)dokładnie wyrabiamy ciasto. Farsz Na patelnie kładziemy szpinak, mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak  smażymy do momentu, aż odparuje z niego  większości wody. Ser biały miksujemy razem z serem fetą . Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam.   Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki

Zdrowo i kolorowo
Pierogi z kaszą jaglaną i świeżymi leśnymi grzybami. 154

Grzyby ponoć jeszcze w lasach są, więc dziś zapraszam na pyszne pierogi z kaszą i grzybami. Smak rewelacyjny, nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobrze ;-) Wpadajcie!  Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki oleju gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka) szczypta soli   Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej(...)grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec dodać białko, wymieszać.  Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać kształt koła za pomocą kubka, nakładać łyżkę farszu i zaklejać pierogi. Wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Okrasić smażoną cebulką. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
PIEROGI Z JAGODAMI 162

gębie" :) Lubicie?  Mój przepis na ciasto już poznaliście  (przepis tutaj) . Tym razem robiłam z połowy składników. Dodatkowo jagody z kompotu, oczywiście odsączone na sitku z nadmiaru soku (można użyć świeże jagody). Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka położyć jagody. Ciasto złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi(...)garnku zagotować lekko osolona wodę. Partiami wkładać pierogi. Gotować około 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową na talerz. Posypać cukrem i polać słodką śmietaną

Zrób to smacznie
Smażone pierożki z grzybami 202

grzybów. A więc grzybowe inspiracje czas start! Przepis na te pierogi możemy wykorzystać na 2 sposoby, smażone takie jak poniżej ale mogą być też gotowane. Podczas przygotowania farszu po domu roznosi się najpiękniejszy zapach, grzybów, taki jesienny, leśny a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko 0,5 płaskiej łyżeczki(...)bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy i smażymy razem na wolnym ogniu przez 10 min. Przygotowane ciasto, wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne. Pierogi wrzucamy po kilka na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi ruskie 101

klasyka na moim blogu również musi się pojawiać. Ten rodzaj pierogów jest przeze mnie ukochany, najlepszy. Żadne tam z owocami, z czekoladą i innym mięsem. Nie. Pierogi ruskie wymiatają. Wchłonęliśmy ich dzisiaj chyba z pińcet. Przepis prosty. Można spokojnie zrobić podwójną porcję, niezjedzone pierogi zamrozić. Na samą myśl teraz, zaśliniam się okrutnie. Składniki: 3 szklanki mąki poznańskiej(...)sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 1-2 mm. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce nadzienia. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około

Kardamonovy
Pierogi leniwe z owocami 85

każdy z nas ma w sobie trochę z dziecka 😉 Dlatego w Dzień Dziecka warto rozpieścić wszystkie dzieci, te małe i duże, choćby obiadem na słodko. Pierogi leniwe z owocami - przepis Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne: 500g twarogu półtłustego, 2 jajka, 100g mąki pszennej tortowej, 2 łyżki masła, szczypta soli, ulubione owoce. 1. Twaróg zmiel, dodaj roztopione masło(...)szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, po czym dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj. 3. Blat oprósz mąką, wyrób na nim ciasto, zrób z niego rulonik i pokrój w romby. 4. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Zamiast podawać z uprażoną w maśle tartą bułką  polej łyżeczką masła i dodaj ulubione owoce

Z notatnika dietetyka
Chinkali gruzińskie z mięsem. 151

moje na zdjęciach i w filmie- tutorialu. Jest to duży płat ciasta, z dużą ilością farszu, to taka porządna duża łyżka z czubkiem farszu zamknięta w sakiewce z ciasta pierogowego. Cechą charakterystyczną dla chinkali jest sposób ich przygotowania, to sakiewka, gdzie raz koło razu, zagniatamy płat ciasta, tworząc taki woreczek - sakiewkę. Te oryginalne chinakli powinny mieć 28 zakładek(...)tworzeniem takiej sakiewki. Zdecydowanie szybciej i łatwiej lepi się gruzińskie chinkali niż nasze polskie pierogi.  Dlaczego 28 zakładek? Ponieważ liczba 28 symbolizowała jeden rok słońca. Samo chinakli nawiązuje wyglądem do gwiazdy, ogonek to ogon gwiazdy, a fałdki jakie powstają na cieście to jej promienie. Jak podawać chinkali? Będąc w Gruzji, chinakli serwowano na dwa sposoby, zawsze wyłowione gorące

SMYKWKUCHNI
Gruzińskie pierożki chinkali 184

podczas gotowania uwalnia się z niego, w wyniku, czego otrzymujemy pieroga wypełnionego pysznym rosołem oraz mięsnym klopsikiem. W rezultacie otrzymaliśmy najpyszniejsze pierogi, jakie jedliśmy do tej pory! Spróbujcie! Może Wam też posmakują? Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej 500 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Składniki na farsz: 300g mielonego mięsa wołowego 200g mielonego mięsa(...)mąki oraz sól i olej. Ciągle mieszając w mikserze z hakiem (lub ręcznie) dodajemy stopniowo bardzo gorącą wodę. Kiedy mąka z wodą połącza się z zwartą masę wyrabiamy ciasto ręką. Otrzymujemy ciasto sprężyste i miękkie. Farsz : Mięso łączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną cebulką. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ziarenka kolendry, które uprzednio rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy sól, pieprz oraz bulion

Słodki Zakątek
Pierogi ruskie. 169

pewno większość z Was ma już swój sprawdzony sposób na te pierogi. Pomyślałam jednak, że są też osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Dlatego uważam, że tego przepisu nie mogło tu zabraknąć. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (nie pełne) 1 pełna szklanka gorącej wody 4 łyżki oleju szczypta soli Składniki na farsz: 4 duże ziemniaki(...)ciasta: Mąkę wsypać do miski, wlać gorącą wodę i olej. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Kiedy ciasto będzie zwarte przełożyć na stolnicę i dalej zagniatać tak żeby ciasto było elastyczne. Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 20-30 minut żeby odpoczęło. Ja przykrywam miską. Podzielić ciasto na 3 części, 2 części odłożyć i nakryć. Każdą część ciasta cienko

Agusiowe smakołyki
Pierogi z jajkami i pieczarkami 193

Farsz 5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki masła sól, pieprz Ciasto 0,5 kg mąki 0,5 l maślanki naturalnej szczypta soli Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Pieczarki i cebulę pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć na maśle i pozostawić do ostudzenia. Jajka(...)pokroić w kostkę, dodać do nich ostudzone pieczarki z cebulą i surowe jajko. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką.   Artykuł Pierogi z jajkami i pieczarkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia