ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:230/476)

Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami 212

nasiennych. Ścieramy na grubej (koniecznie!) tarce. Zawijamy starte jabłka w ściereczkę i odciskamy nadmiar soku (w innym razie pierogi się nam rozlecą). Po ponownym ulokowaniu w naczyniu, dodajemy do jabłek cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia.  Składniki na ciasto: - 200 gram mąki gryczanej - 200 gram mąki pszennej - 125 mililitrów wrzątku - 50 mililitrów zimnej wody - 1/2 łyżeczki soli - masło(...)energicznie zarabiamy przy użyciu noża. Dopiero, gdy dostatecznie mieszanka ostygnie, zagniatamy całość rękoma (ciasto powinno być raczej luźne). W następnej kolejności dodajemy mąkę pszenną oraz zimną wodę i ponownie zagniatamy. Wałkujemy, wycinamy krążki o średnicy około 5 bądź 6 centymetrów, nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy pod przykryciem do wypłynięcia. Potem pokrywkę zdejmujemy i gotujemy jeszcze

Życie zamknięte w smaku
calzone klasyczne 176

olej oraz sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na cztery równe części i forujemy cztery okrągłe placki. Na połowę każdego placka wykładamy farsz: plasterki mozzarelli, plasterki pomidora, plastry szynki, listki bazylii, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Brzegi zwilżamy wodą i zlepiamy jak pierogi. Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną

Domowy Smak Jedzenia
WIGILIJNE USZKA Z GRZYBAMI 121

utęsknieniem cały rok. Tak naprawdę nadzienie do uszek może być różne, ale to właśnie te z grzybami lepimy na ten jeden, wyjątkowy dzień w roku. Przepis na farsz i ciasto do uszek jest sprawdzony przeze mnie przez wiele lat :) Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków. Składniki na farsz(...)silikonową lub stolnicę wysypać mąkę, z miski wyłożyć ciasto. Dłonią wyrabiać ciasto co chwilę podsypując mąkę.  Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować bardzo cienko. Okrągłą foremką (moja miała średnicę 5cm) wyciąć kółka. Na każdym położyć niewielką ilość farszu. Ciasto złożyć na pół i zlepić brzegi jak pieroga. Następnie zlepić ze sobą 2 końce pierożka

Zrób to smacznie
Kluski twarogowe: tradycyjny polski przysmak 97

Kluski twarogowe, znane również jako leniwe pierogi, to pyszne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością zarówno w Polsce, jak i za granicą. To proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne danie, które można podać jako główne danie lub deser. W tym artykule dowiemy się, jak przygotować kluski twarogowe krok po kroku i poznamy kilka interesujących wariantów tego przepisu(...)skórką z cytryny i ewentualnie przyprawą waniliową. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto, aż uzyskasz jednolitą masę. Na lekko oprószonej mąką stolnicy formuj z ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm. Krojone wałeczki na kawałki o długości około 2 cm. W dużym garnku zagotuj osolony wodę. Wrzuć kawałki ciasta do wrzącej wody i gotuj przez około 2-3 minuty

Ania i Marcin gotują
Półkruche ciasto ze śliwkami 203

się starała, to w moim domu bez tradycji się nie da. No nie dla nas wszystkie nowości, nowe smaki i kulinarne trendy. Taka karma. Nie inaczej z tym ciastem, jednym z łatwiejszych i bardzo szybkich w przygotowaniu. Jak kiedyś w piosence, tylko tutaj w gramach jednak podane składniki, a nie w szklankach - jak lubię najbardziej. Ale żeby wytłumaczyć dlaczego(...)boku, nakładam, podaję, a Hania mówi: - A boczku nie ma? - Nie ma. - A jakieś skwarki? - Nie ma. - To w ogóle nie są tradycyjne ruskie pierogi ! Więc ten tego, proszę bardzo. Tradycyjne niedzielne ciasto z prodiża, ale bez prodiża. Smacznego! Przepis pochodzi z dodatku "Przepisy czytelników" z Poradnika Domowego z 2006 r.   Składniki: na blaszkę 26x21

bistro mama
Pierogi z marcepanem 248

osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda - 65 ml sól- szczypta Nadzienie : żółtka - 1 szt masa marcepanowa - 50 sok z cytryny - 2 łyżki morele suszone - 50 g śliwki suszone - 50 g Polewa : migdały mielone - 1 łyżka cukier -1 łyżka cynamon - szczypta masło - 1,5 łyż ki Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką. Zagnieść ciasto, włożyć(...)odstawić. Nadzienie : Do miski dodać żółtko, masę marcepanową i sok z cytryny, dobrze zmiksować. Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone owoce, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać porcje nadzienia. Dobrze zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie, około 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze. Polewa: Na patelni roztopić masło, dodać

Kuchnia Danusi
Ravioli z grzybami i ricottą 219

makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Dodatkowo: roztrzepane jajko otarty parmezan masło gałązki świeżego rozmarynu świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem

Food Square
Mąka i jej rodzaje – co powinniśmy o niej wiedzieć? 146

pszennej, m.in.: typ 450, czyli tortowa – wykorzystywana do wypieku biszkoptów oraz ciast półkruchych, typ 500 – spośród którego możemy wyróżnić: krupczatkę – przygotujemy dzięki niej makarony, babki, a także ciasta kruche, wrocławską – wykorzystywaną do wypieków drożdżowych, sosów czy naleśników, poznańską – z powodzeniem użyjemy jej do pizzy, klusek, pierogów lub makaronów, typ 550, znana jako luksusowa , która nadaje się do potraw(...)mąkę pszenną w wielu sytuacjach. Wykorzystamy ją w domowych wypiekach, a także do przygotowania naleśników, makaronów czy pierogów. Jest ona bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy. Ma delikatny posmak oraz ciekawą fakturę. Mąka jaglana jest świetnym składnikiem ciasta kruchego. Nadaje się do wielu wypieków – tych słodkich, jak i wytrawnych. Aby upiec z niej chleb, dobrze jest dodać inną

Smaki Na Talerzu
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem – kuchnia podkarpacka 294

wypróbować. Przepisy na tradycyjne dania z terenów zamieszkałych przez Rzeszowiaków można znaleźć w publikacji Stowarzyszenia LGD „Eurogalicja”  - Tradycja, smak i wdzięk. Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 250 g białego sera (twarogu) 1 szklanka(...)wystygnięcia. Na koniec dodajemy do niej biały ser i mieszamy. Do mąki dodajemy sól, olej i gorącą wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko (około 2 mm grubości), wykrawamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy w posolonej wodzie. Kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze 3 minuty i wyciągamy. Okraszamy roztopionym masłem. Pierogi z kaszą jaglaną

Trzeci talerz
Czebureki bez mięsa. 177

podbiły moje serce. W tym przepisie postaram się je trochę odchudzić. Oczywiście wersja z mięsem jest pyszna, ale czasami warto poeksperymentować tym bardziej, że pierogi ruskie lubi chyba każdy z nas. Składniki na ciasto: 15 dag tłustego twarogu 2 szklanki mąki pszennej 2 średnie jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody odrobina octu Składniki na farsz ruski: kostka twarogu(...)dużej łyżce i gaszę ją odrobiną octu . Dodaje do ciasta. Zagniatam gładkie ciasto . Jeśli na tym etapie mam problem aby składniki połączyły się ze sobą, dodaję ze dwie łyżki śmietany 18%. Ciasto wyrabiam aż stanie się gładkie, następnie dzielę na części i przenoszę na stolnicę . Wałkuję i z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka (np.za pomocą dużego kubka lub miseczki). Krok

Ania gotuje
Czekoladowe pierożki z jeżynami 157

przestygło, dodajemy jajko i zagniatamy podsypując mąką.  Serek ucieramy z jajkiem i cukrem dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy by nie rozgnieść owoców.  Ciasto wałkujemy tradycyjnie, wykrawamy krążki szklanką i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia.  Gotujemy w osłodzonym wrzątku, podajemy z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami

Gotowanie jest łatwe
Kotlety ruskie 123

Jeśli lubicie pierogi ruskie, to takie kotleciki z ziemniaków i sera na pewno przypadną Wam do gustu. Składniki 2kg ziemniaków 500g sera bialego 2 jajka

Wasze Przepisy
uszka z prawdziwkami suszonymi... 179

Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka stopionego masła, 1 żółtko, 2/3 szklanki gorącej wody, szczypta soli na farsz grzybowy: 350 gram ugotowanych grzybów

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone empanadas z wołowiną i serem 175

Empanadas to pierożki a ciasta zbliżonego do kruchego/chlebowego/francuskiego, które można przygotować pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Nadziewane zazwyczaj mięsem, serem lub tuńczykiem. Istnieje ich wiele

Zielona Kuchnia
Pierogi z bobem 182

ciasto; 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 1 kg bobu 200 g kiełbasy 1/4 cebuli 1 łyżeczka tłuszczu sól

Gotowanie jest łatwe
Pierożki z dynią hokkaido 183

ciasto 600 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 400 ml wrzątku nadzienie 1 dynia hokkaido 100-150 g sera feta sól pieprz pół łyżeczki

Gotowanie jest łatwe
Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem 170

rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm - 5 mm.  Szklanką od piwa wyciąć kółka (jak na pierogi). Jabłka obrać podzielić na 8 części, usunąć gniazda Każdą część jabłka ułożyć na kółku ciasta, przy brzegu, krążek zgiąć w połowie i skleić rogi. Ułożyć na papierze do pieczenia i blasze. Piec w 190 stopni C przez

MarciochaKucharzy