jednej z restauracji w naszym mieście widnieją pod nazwą piecuchy, równie dobrze można je nazwać calzone. Cienkie ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem. Tradycyjne calzone mają kształt pieroga, piecuchy zaś mają łączenie u góry, dzięki czemu przy pieczeniu można mieć pewność, że się nie rozkleją, nawet pod wpływem sosu. Wszyscy w domu bardzo je lubimy, dlatego postanowiłam wykonać takie(...)pomidorowym z dużą ilością sera, ale równie dobrze będą smakowały nadziane szpinakiem i fetą, bądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne! Składniki: Ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej typ 650; – 200 ml mleka; – 30 g drożdży; – 1 łyżka cukru; – 1 łyżeczka soli; – 5 łyżek oleju Wykonanie: Zrobić
dom-agi.plSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki sól do smaku 1 jajko 1 niepełna szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju Nadzienie: wydrylowane czereśnie (ok. 400-500 g) Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, odstawiamy na kilka minut i przykrywamy ściereczką. 2. Wałkujemy po kawałku ciasta, wycinamy kółka, nakładamy 2-3 połówki czereśni i zlepiamy dokładnie. 3. Pierogi
Kuchnia domowa Anipieczone pierogi, mało tego… o smaku Pina Colada . Pierwsza próba skończyła się na tym, że całe nadzienie wypłynęło. Druga próba zostało mi za dużo nadzienia – i co z nim zrobić? Po upieczeniu i ostudzeniu nie było czuć, żeby pierożki miały cokolwiek w sobie. Tym razem mogę podzielić się z Wami tym przepisem. Pierożki są chrupiące , ciasto jest(...)nadchodzące walentynki albo jeszcze lepiej sprawdzą się na stole Wielkanocnym. Chcecie więcej propozycji świątecznych przepisów? Zajrzyjcie tutaj: Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką Czekoladowe jajka wielkanocne Artykuł Pieczone pierogi Pina Colada pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowaniePierogi z soczewicą czerwoną Przyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam takich pierożków z soczewicą. Gdy otrzymałam pyszne i zdrowe produkty, w tym czerwoną soczewicę od firmy TARGROCH, postanowiłam spróbować, no i to był strzał w dziesiątkę. Teraz już na stałe soczewica zagości, w moim domu Przepis został zaczerpnięty ze strony, przepisy Tesco. Składniki: Ciasto : mąka - 80 g gotowana(...)czasie odcedź na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać. Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze. Podawać polane
Kuchnia Danusipochodzi z www.mgotuje.pl Pierożki z ciasta krucho – drożdżowego, które jest jednocześnie mięciutkie, kruche i delikatne. Jego zaletą jest czas przygotowania, ponieważ nie musi wyrastać. Nadzienie z mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów. Post Pieczone pierogi
Marta Gotujesię śmiejemy. Wracając do pierogów zwykle robię je z samymi truskawkami,więc tym razem dokonałam małej zmiany. Połączyłam truskawki i ser,nic odkrywczego,ale wyszło pysznie. PIEROGI z TRUSKAWKAMI i SEREM Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli 1 kostka sera białego (ok.200 g) 2 łyżki cukru pudru(...)łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy do niego cukier i pokrojone na ćwiartki truskawki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wycinamy krążki, na które nakładamy farsz, zawijamy i zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie
Bon appetit mon amieblogu małe przemeblowanie, trzeba wykorzystać zdobytą wiedzę :-) Dzisiaj chciałam podać przepis na pierogi mojej teściowej, najlepsze jakie jadłam, nie mogę się nigdy od nich oderwać. Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej 3 jajka 280 ml gorącej wody Składniki na nadzienie: 1 kg twarogu 7 łyżek cukru 3 jajka Dodatkowo do gotowania: 2 – 3 łyżki oleju odrobina soli Oraz(...)rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka. Przygotować farsz: Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać gotowe nadzienie na wykrojone kółka z ciasta, złożyć na pół i skleić dobrze brzegi aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania. Zagotować wodę. Dodać do niej 2 – 3 łyżki oleju ( żeby pierogi po wyjęciu się
Na słodko lub wytrawniejedzą. Czego potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków
W kuchennym oknie EwySkładniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jagód, 5 łyżek cukru Wykonanie: Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Jagody mieszamy z cukrem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję(...)wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem. Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły. Pierogi gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie
Passion of Cookingdekoracji). Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około 4 cm rantu. Na budyń układam rabarbar, posypuję cukrem waniliowym i przykrywam pozostałym budyniem (ostatnie zdjęcie ). Rant, który pozostał „zakładam” do środka lekko przykrywając budyń. (Ciasto będzie(...)siebie zachodzić i tworzyć ciekawe wzorki. Fragmenty, które na siebie zachodzą, ściskam jak pierogi. Na górze układam ozdobnie paski rabarbaru i truskawki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem lub lukrem. Tarta rabarbarowa gotowa. Smacznego Artykuł Tarta rabarbarowa pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentKulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska(...)Składniki: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej ½ szklanki wody ½ łyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Ciasto: 500 g mąki ½ szklanki mleka 50 g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli białko Wykonanie: Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę
Mama Gotujeciasto: 400g mąki pszennej 1szklanka gorącej wody Składniki na nadzienie: 400g jagód, oprószonych mąką ziemniaczaną Sposób wykonania: Z mąki i gorącej wody wyrabiamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi pierogów. Gotujemy 10-15 min w osolonej wodzie. Podajemy na ciepło z masłem lub śmietaną. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnynadmiaru wody, ostudzić i drobno posiekać. Szpinak wymieszać z ricottą i gałką muszkatołową. Doprawić dobrze solą oraz pieprzem. Na przygotowane, cienko rozwałkowane ciasto nakładać jedną łyżeczkę farszu. Nie przesadzać z farszem, bo inaczej pierogi się nie skleją. Pierogi dobrze kleić, aby podczas gotowania nie wypłynął farsz. Gotować przez 10 minut w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. W międzyczasie
Calzonella.commnóstwo pomysłów na pyszne dania, które pozwolą mi spokojnie patrzeć - jak serkiem objada się moja mama, czy mąż. Pierogi ruskie , hmmm... A co żeby klasyczny twaróg zastąpić serem korycińskim? To chyba będzie moja ulubiona wersja... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ciasto: 500g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 500g ziemniaków(...)całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym serem (powinny być grudki) oraz usmażoną cebulą. Masę doprawić solą i pieprzem. (Uważać, aby nie przesolić, ponieważ sam ser jest "słonowaty".) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi poskładać na pół
Di gotujeżółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej, osolonej wody. Gotujemy ok.4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Pierogi podajemy
Domowy Smak Jedzenia