Świętym Mikołajem? Przy okazji - polecam ostatni artykuł tutaj ). Jednak pewne rzeczy się (na szczęście!) nie zmieniają. Na stołach zawsze gości mnóstwo najróżniejszych potraw. Pierogi, groch z kapustą, śledzie, karp i inne ryby, ciasta - wymieniać można w nieskończoność. Prawda, są pyszne. Tylko co zrobić, kiedy po nadmiarze ciężkostrawnego jedzenia nasz układ pokramowy woła o pomoc, a na wadze nagle przybywa(...)potraw Tłuszcz jest nam oczywiście potrzebny, ale przy ilości potraw, jaką przygotowujemy na Święta, powinniśmy go ograniczyć. Wyobraźcie sobie pierożki polane tłuszczem, smażoną, tłustą rybkę, do tego ciasto z kremem, tradycyjna sałatka ziemniaczana z majonwzem i śledzik. Nasz układ pokarmowy niezbyt dobrze znosi nagły przypływ tłustego jedzenia. Tym bardziej, że wiele osób "oszczędza miejsce" przez prawie cały dzień
Katsuumiłyżka papryki słodkiej sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierożków Sposób przygotowania Ciasto: W misce rozkruszyć drożdże, dodać mleko i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić zaczyn na około 15 minut. Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać jajko, sól, roztopione masło i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę. Nadzienie : Kurczaka pokroić w drobną(...)pozostałe składniki na farsz: kukurydzę, starty na tarce ser żółty, ketchup, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Całość wymieszać. Wykonanie : Ciasto rozwałkować i większym kubkiem wyciąć kółka. Na środek każdego placka wyłożyć łyżkę farszu, zalepić brzegi jak przy tradycyjnych pierogach. Tak przygotowane pierożki kebabowe przed pieczeniem posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez
Alle Dobre!kaszą jaglaną Składniki na doskonałe ciasto orkiszowe: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 720 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja robiłam to w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do odpoczęcia(...)blenderem. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem, którego nie żałujemy. Ciasto orkiszowe cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka i nadziewamy je pysznym dyniowym farszem. Pierożki dokładnie sklejamy i odkładamy na ściereczkę. W dużym garnku gotujemy potrzebną ilość wody, solimy ją i dodajemy 2 łyżki oleju, po ugotowaniu pierogi nie sklejają się. Pierożki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy
Naturalna KuchniaZapraszam na pierogi. Kto lubi? Ja bardzo i chyba właśnie ze szpinakiem lubię najbardziej. Do moich pierogów użyłam szpinaku mrożonego. Akurat miałam w zamrażalniku. Świeży oczywiście jest lepszy, ale mrożony jest wygodniejszy w użyciu i tak samo zachowuje właściwości odżywcze. Ciasto zawsze robię tak samo. Tylko mąka, gorącą woda i trochę oleju(...)przygotowane ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto podzielić na dwie części. Jedną część, zostawić pod przykryciem, a drugą cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Z ciasta wykrajać szklanką koła. Na każde koło wyłożyć trochę farszu i zlepiać. Gotowe pierogi układać na ściereczce
Agusiowe smakołykipszenną i kukurydzianą oraz sól, dodaj drobno posiekane masło i szybko utrzyj pomiędzy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki dodaj zimną wodę i ugnieć na jednolite ciasto (w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody) gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 min tuńczyka z puszki odcedź i wrzuć do miski, rozdrobnij mięso widelcem cebulę, paprykę oraz pietruszkę(...)każdego wyłóż porcję farszu i sklej jak tradycyjne pierogi, boki możesz zawinąć w falbankę posmaruj wierzch pierogów mlekiem (lub rozkłóconym jajkiem) wstaw pierogi do piekarnika nagrzanego do 180°C (może być z włączonym termooobiegiem), piecz ok. 30 min śmietanę wymieszaj z płatkami chili oraz solą SKŁADNIKI CIASTO mąka pszenna – 3/4 szklanki mąka kukurydziana
Nerds KitchenPyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku), 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego 250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety(...)dokładnie wyrabiamy ciasto. Farsz Na patelnie kładziemy szpinak, mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak smażymy do momentu, aż odparuje z niego większości wody. Ser biały miksujemy razem z serem fetą . Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki
Zdrowo i kolorowoGrzyby ponoć jeszcze w lasach są, więc dziś zapraszam na pyszne pierogi z kaszą i grzybami. Smak rewelacyjny, nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobrze ;-) Wpadajcie! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki oleju gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka) szczypta soli Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej(...)grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec dodać białko, wymieszać. Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać kształt koła za pomocą kubka, nakładać łyżkę farszu i zaklejać pierogi. Wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Okrasić smażoną cebulką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.gębie" :) Lubicie? Mój przepis na ciasto już poznaliście (przepis tutaj) . Tym razem robiłam z połowy składników. Dodatkowo jagody z kompotu, oczywiście odsączone na sitku z nadmiaru soku (można użyć świeże jagody). Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka położyć jagody. Ciasto złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi(...)garnku zagotować lekko osolona wodę. Partiami wkładać pierogi. Gotować około 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową na talerz. Posypać cukrem i polać słodką śmietaną
Zrób to smaczniegrzybów. A więc grzybowe inspiracje czas start! Przepis na te pierogi możemy wykorzystać na 2 sposoby, smażone takie jak poniżej ale mogą być też gotowane. Podczas przygotowania farszu po domu roznosi się najpiękniejszy zapach, grzybów, taki jesienny, leśny a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko 0,5 płaskiej łyżeczki(...)bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy i smażymy razem na wolnym ogniu przez 10 min. Przygotowane ciasto, wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne. Pierogi wrzucamy po kilka na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty
Życie zaczyna się w kuchniPrzy robieniu ciasta miałam trochę kłopot z powodu sypkości i kruchości mąki ŻYTNIEJ.Jednak po kilku próbach jego robienia , w końcu ciasto wyszło wspaniałe , delikatne w konsystencji i cudownie lekko się wałkowało.Pierogi są wyśmienite , nie czuć podrobami.Polecam - przepis autorski ,choć co tu wymyślać ,podroby to podroby hi hi....uwielbiam je!. 2 szkl.mąki pszenne(...)szkl.mąki żytniej pełnoziarnistej 1szkl.ciepłej wody (dodajemy jej tyle ile wejdzie w ciasto ) Farsz: *********************** Płucka wieprzowe Jajko Sól i pieprz Odrobina przyprawy uniwersalnej Kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego Pieprz cajenne Majeranek 2 ząbki duże czosnku ************************************ Robimy ciasto.Wszystkie składniki zagniatamy z wodą.Wałkujemy na cienki placek ,wykrawamy szklanką krążki i faszerujemy nadzieniem z płucek pierogi.Zlepiamy , gotujemy w osolonej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiklasyka na moim blogu również musi się pojawiać. Ten rodzaj pierogów jest przeze mnie ukochany, najlepszy. Żadne tam z owocami, z czekoladą i innym mięsem. Nie. Pierogi ruskie wymiatają. Wchłonęliśmy ich dzisiaj chyba z pińcet. Przepis prosty. Można spokojnie zrobić podwójną porcję, niezjedzone pierogi zamrozić. Na samą myśl teraz, zaśliniam się okrutnie. Składniki: 3 szklanki mąki poznańskiej(...)sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 1-2 mm. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce nadzienia. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około
Kardamonovymoje na zdjęciach i w filmie- tutorialu. Jest to duży płat ciasta, z dużą ilością farszu, to taka porządna duża łyżka z czubkiem farszu zamknięta w sakiewce z ciasta pierogowego. Cechą charakterystyczną dla chinkali jest sposób ich przygotowania, to sakiewka, gdzie raz koło razu, zagniatamy płat ciasta, tworząc taki woreczek - sakiewkę. Te oryginalne chinakli powinny mieć 28 zakładek(...)tworzeniem takiej sakiewki. Zdecydowanie szybciej i łatwiej lepi się gruzińskie chinkali niż nasze polskie pierogi. Dlaczego 28 zakładek? Ponieważ liczba 28 symbolizowała jeden rok słońca. Samo chinakli nawiązuje wyglądem do gwiazdy, ogonek to ogon gwiazdy, a fałdki jakie powstają na cieście to jej promienie. Jak podawać chinkali? Będąc w Gruzji, chinakli serwowano na dwa sposoby, zawsze wyłowione gorące
SMYKWKUCHNIpodczas gotowania uwalnia się z niego, w wyniku, czego otrzymujemy pieroga wypełnionego pysznym rosołem oraz mięsnym klopsikiem. W rezultacie otrzymaliśmy najpyszniejsze pierogi, jakie jedliśmy do tej pory! Spróbujcie! Może Wam też posmakują? Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej 500 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Składniki na farsz: 300g mielonego mięsa wołowego 200g mielonego mięsa(...)mąki oraz sól i olej. Ciągle mieszając w mikserze z hakiem (lub ręcznie) dodajemy stopniowo bardzo gorącą wodę. Kiedy mąka z wodą połącza się z zwartą masę wyrabiamy ciasto ręką. Otrzymujemy ciasto sprężyste i miękkie. Farsz : Mięso łączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną cebulką. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ziarenka kolendry, które uprzednio rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy sól, pieprz oraz bulion
Słodki Zakątekpewno większość z Was ma już swój sprawdzony sposób na te pierogi. Pomyślałam jednak, że są też osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Dlatego uważam, że tego przepisu nie mogło tu zabraknąć. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (nie pełne) 1 pełna szklanka gorącej wody 4 łyżki oleju szczypta soli Składniki na farsz: 4 duże ziemniaki(...)ciasta: Mąkę wsypać do miski, wlać gorącą wodę i olej. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Kiedy ciasto będzie zwarte przełożyć na stolnicę i dalej zagniatać tak żeby ciasto było elastyczne. Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 20-30 minut żeby odpoczęło. Ja przykrywam miską. Podzielić ciasto na 3 części, 2 części odłożyć i nakryć. Każdą część ciasta cienko
Agusiowe smakołykiFarsz 5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki masła sól, pieprz Ciasto 0,5 kg mąki 0,5 l maślanki naturalnej szczypta soli Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Pieczarki i cebulę pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć na maśle i pozostawić do ostudzenia. Jajka(...)pokroić w kostkę, dodać do nich ostudzone pieczarki z cebulą i surowe jajko. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Artykuł Pierogi z jajkami i pieczarkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia