ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:218/443)

Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym 140

dziś mam do pokazania. Zniknęły szybko z naszych talerzy więc mniemam że i z Waszych znikną dość szybko a brzuchy będą zadowolone. Ciasto robi się szybciutko, farsz jest słodki a dzięki temu że polałam pierogi z masłem szałwiowym smakują obłędnie. Polecam gorąco. Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ravioli ze szpinakiem, ricottą i oscypkiem 207

Kuchnia włoska czyli spaghetti, pizza, lazania a także ravioli. Pyszne małe pierożki łatwe w wykonaniu i pyszne w zajadaniu. Tym razem dołożyłam do pierogów wraz

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z kurczakiem i szpinakiem 213

Składniki: ciasto: ok. 1/2 kg mąki luksusowej Młynomag 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli gorąca woda, tyle ile zabierze mąka farsz: 1 kg mięsa drobiowego (z udek, filetów) 1/2 … Czytaj dalej Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

czarrna od kuchni
Leniwe pierogi z kaszą manną 158

chce zatrzymać chwilę. Słońce, ćwierkające sikorki... Pasowałoby też coś specjalnego na śniadanie. Pozwalam sobie na więcej lenistwa przez ostatnie dwa dni, więc i dziś nie mogło być inaczej - leniwe pierogi z dodatkiem kaszy manny, które podałam z jagodami i syropem klonowym. Mmmmm... takie śniadanie to ja rozumiem;) Składniki (na 2 porcje): 300g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki(...)podania: ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki) syrop klonowy śmietana Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki. Pierogi wrzucać do gotującej się wody, gotować o 1-2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyłożyć na talerze, polać syropem klonowym

Obiad gotowy
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 105

Farsz: 200 g kaszy gryczanej 500 g sera białego półtłustego cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy) 1 jajko 2 łyżki masła około 1,5 szklanki gorącej wody sól 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów) Do podania: pęczek dymki 400 g śmietany 18% sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko(...)wbijamy jajko. Dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę (około 10 minut). Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.  W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, a następnie wykrawamy np. dużym kubkiem koła.  Na każdy kawałek nakładamy łyżką farsz i poprzez sklejenie ze sobą brzegów formujemy pierogi. Pierogi wrzucamy

Qchnia po prostu
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 151

wody, ale osobiście uważam, że najlepsze są odsmażone "na chrupiąco", na niewielkiej ilości, dobrze rozgrzanego klarowanego masła lub oleju. Obowiązkowo podaję je okraszone podduszoną i słodką w smaku cebulką. Ciasto z dodatkiem gorącej wody, masła i żółtka jest tak ciepłe, elastyczne, mięciutkie i lekkie, że kilkuminutowa praca z nim to sama przyjemność i relaks. Dzięki leżakowaniu nie kurczy się(...)mąki, jednocześnie mieszając ciasto widelcem. Dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Wyciągamy na podsypany mąką blat, wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne ( przez około 7 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na placki  o grubości 2-3 mm. (niewykorzystane ciasto trzymamy pod przykryciem

cool and minty
Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 75

orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut(...)orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, dosypać bułkę tartą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym

Oryginalny smak
Pierogi ze śliwkami wędzonymi 110

pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda. Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Na farsz: około 0,5 kg suski sechlońskiej

ladykitchen
Pierogi pieczone z nadzieniem sojowym 101

Już jakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na pieczone pierogi (z soczewicą- przepis tu ) Dziś nieco inne, równie pyszne! Składniki na ciasto: 30 dag mąki 3 dag drożdży 1 łyżka cukru ¼ szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki masła Sól do smaku 1 żółtko do smarowania Składniki na nadzienie. 1 szklanka soi 1 cebula Sól do smaku Pieprz(...)pokrojone pomidory i przyprawy do smaku i jeszcze raz wymieszać starannie. Wykonanie pierogów: Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z mąką, wbić jajka, dodać roztopione masło , posolić do smaku, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać nadzienie i starannie zlepiać. Ułożyć

Tradycyjna Kuchnia
Domowe jagodzianki 47

ciasto i lukier z sokiem jagodowym. Składniki ciasto mąka pszenna 1 kg 4 żółtka drożdże 100 g cukier 130 g cukier waniliowy 1 łyżeczka mleko 300 ml maślanka 80 ml olej rzepakowy 120 ml nadzienie jagody ok. 450 g cukier puder 1-2 łyżeczki lukier sok z jagód cukier puder sok z cytryny Wychodzi ok. 14-15 dużych jagodzianek. Ciasto(...)żółtkami na kogel- mogel. Gdy drożdże podrosną, do miski dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jagody opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem pudrem. Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta , formować prostokąt, wypełnić jagodami i zlepić jak pierogi. Końcówki podwinąć i ułożyć na blasze z papierem. Przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec

Smaczne moje
Zupa parzybroda w chlebie 72

wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, wlać na mąkę do miski. Dodać sól, cukier, zamknąć miskę, niech drożdże podrosną. Dodać olej i ciasto dokładnie wyrobić. Ma być elastyczne, jak na pierogi. Gdy zbyt gęste dodać wodę, ciepłą, gdy za luźne dodać mąkę. Po wyrobieniu odstawić na ok 30 minut, niech podwoi objętość. Kiedy jest gotowe, formować

gotuj ze mną
Pierogi ze śliwkami – kuchnia podkarpacka 116

moja babcia z Posuch, której nie zdążyłam poznać. Takie pierogi podawało się niegdyś polane śmietaną wymieszaną z cukrem, albo okraszone roztopionym masłem. Pierogi ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki roztopionego masła lub oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 30 śliwek węgierek przekrojonych(...)uznania Do mąki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na około 3-4 mm i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy połówkę śliwki, około 1/3 łyżeczki cukru i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą lekko solimy (tyle samo, co wodę do gotowania np. pierogów ruskich). Pierogi wkładamy do wody partiami

Trzeci talerz
Letnie przepisy – lekki obiad na upały cz 1. 101

opowiadała jak jej facet wrócił do domu z 2 kilogramami jagód i powiedział, żeby mu zrobiła pierogi takie jak u jego babci. Pierogi są super, zwłaszcza jak ktoś nam zagniecie ciasto i posprząta potem kuchnię, ale co jeść, jeśli właśnie wróciliśmy z pracy i umieramy z głodu? Letnie dania często powstają pod wpływem przypadku. Mamy w domu tylko

Ugotowane pozamiatane
Mini pizza calzone 111

oczkach *** *** 3/4 startego sera mieszamy z farszem *** *** Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko na kształt koła *** *** Na połowie ciasta wykładamy porcje farszu *** *** Pizze składamy na pół jak pierogi i dokładnie zalepiamy brzegi *** *** Z wierzchu pizze smarujemy jedną łyżką sosu pomidorowego i delikatnie oprószamy suszoną bazylią. Całość posypujemy pozostałym startym serem *** *** Pizzę wkładamy(...)HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Mini pizza calzone pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Idealne prezenty na święta od Aleex 104

domów tę świąteczną atmosferę. I chcemy, żeby tegoroczne święta były idealne. Aby tak się stało, w naszych kuchniach też zaczyna się okres wytężonej pracy: lepimy pierogi i uszka, szykujemy wyśmienite dania, pieczemy wykwintne ciasta. Aby podkreślić wyjątkowy charakter świąt, przygotowujemy też prezenty dla naszych bliskich. Dzisiaj chcę Wam podpowiedzieć, jakie prezenty wybrać dla ukochanych osób. Świąteczne podarunki powinny być

W mojej kuchni