ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:217/443)

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 126

porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto będzie(...)ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Podawać polane skwarkami.   (Pierogi

Di gotuje
Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa 195

smakowe różnego rodzaju kasz. Dzięki temu w kuchni podkarpackiej zagościły pierogi z kaszą, gołąbki z kaszą, wszelkiego rodzaju kaszaki (ściślej „kaszoki” albo „kasioki”, czyli duże, płaskie drożdżowe buły wypełnione farszem z kaszy) i inne dania, dzięki którym nasza kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki(...)godziny, aby się doparzała. Mięso mielone przysmażamy z cebulą na oleju. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi podajemy polane masłem lub przysmażoną słoniną. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Łęki Dukielskie z publikacji „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”. * Aleksandra

Trzeci talerz
Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze słodkim akcentem tutti frutti 158

Dzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie

Słodkie okruszki
Pierogi z gotowanym kurczakiem – doskonałe dla maluchów 336

gotowaniu rosołu, lub ugotować wcześniej np. kawałek piersi kurczaka. Takie pierogi można podać dziecku, które skończyło 8 miesiąc życia. Składniki na farsz: gotowana ćwiartka kurczaka (może być z rosołu) pół pęczka natki pietruszki 2-3 łyżki rosołu pół małej cebulki (opcjonalnie) sól do smaku Składniki na ciasto: 1,25 szklanki mąki 1/3 szklanki gorącej wody (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki(...)ręce) i wyrabiamy ciasto. Dla starszych dzieci można dodać do ciasta sól. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się

Dieta bez mleka
Pierogi z serem i musem truskawkowym 157

Uwielbiam pierogi, aczkolwiek aż wstyd się przyznać, że jeszcze kilka lat temu za tymi z serem nie przepadałam. To sie jednak radykalnie zmieniło i są one jednymi z moich ulubionych. Polecam te z musem truskawkowym. :) Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli Wypełnienie serowe: minimum 500g sera(...)wkładamy do naczynia i łączymy z cynamonem i cukrem oraz ze śmietaną do powstania gładkiej masy. Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia i jeszcze ok minuty po. Podajemy z musem. Truskawkowa

ChilliJemy
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 142

smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i robimy ciasto. Wykonanie ciasta: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Masło dodajemy do gorącej wody i mieszamy, aż się roztopi, a następnie wlewamy do mąki. Wyrabiamy masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, wyrabiamy ciasto rękoma na blacie lub stolnicy. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypujemy delikatnie(...)zwilżamy dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniatamy ciasto  dotąd, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne. Rozwałkujemy po kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki  Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły. Gotujemy  po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu

W kuchennym oknie Ewy
Cynamonowe pierogi z truskawkami 147

Uwielbiam pierogi, każde bez wyjątku :) Na słodko i na słono :) Dziś uraczę Was takimi pysznymi, z truskawkami i śmietanką- w końcu sezon na truskawki w pełni! Smacznego! Składniki: Na 2 porcje (ok. 30 pierożków) Ciasto: 3 szklanki mąki(...)pszennej 0.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody ok 30 średniej wielkości truskawek do pierogów Dodatkowo: ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 opakowanie śmietanfixu ok 10 truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy jajko, sól, cynamon i wodę. Zagniatamy. Zostawiamy pod ciepłym naczyniem

Kuchnia w czekoladzie
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 184

wygląd sprawność fizyczną i seksualną. Mogliśmy także poznać markę herbat Basilur. Pani Moniko dziękuję za opowieść o Sri Lance!  Szef kuchni Akademii Smaku przygotowała dla nas przepis na: Pierogi lub uszka nadziewane Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre”  ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku Składniki: • 200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre(...)mielony pieprz Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, aby powstało plastyczne ciasto. Odkładamy na krótki czas do lodówki. Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm. Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość

AZgotuj!
Pierogi z kaszą i grzybami 153

wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych grzybów mała cebulka łyżka(...)Wszystkie składniki na farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wlać olej i tyle gorącej wody aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować, podsypując mąką i szklanką wykroić kółka. Zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty

Smakołyki Asi
Pierogi z mięsem drobiowym 127

Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól ,pieprz Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Przygotowujemy(...)środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość ,wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch

R'n'G Kitchen
Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym 147

dziś mam do pokazania. Zniknęły szybko z naszych talerzy więc mniemam że i z Waszych znikną dość szybko a brzuchy będą zadowolone. Ciasto robi się szybciutko, farsz jest słodki a dzięki temu że polałam pierogi z masłem szałwiowym smakują obłędnie. Polecam gorąco. Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ravioli ze szpinakiem, ricottą i oscypkiem 211

Kuchnia włoska czyli spaghetti, pizza, lazania a także ravioli. Pyszne małe pierożki łatwe w wykonaniu i pyszne w zajadaniu. Tym razem dołożyłam do pierogów wraz

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z kurczakiem i szpinakiem 231

Składniki: ciasto: ok. 1/2 kg mąki luksusowej Młynomag 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli gorąca woda, tyle ile zabierze mąka farsz: 1 kg mięsa drobiowego (z udek, filetów) 1/2 … Czytaj dalej Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

czarrna od kuchni
Leniwe pierogi z kaszą manną 162

chce zatrzymać chwilę. Słońce, ćwierkające sikorki... Pasowałoby też coś specjalnego na śniadanie. Pozwalam sobie na więcej lenistwa przez ostatnie dwa dni, więc i dziś nie mogło być inaczej - leniwe pierogi z dodatkiem kaszy manny, które podałam z jagodami i syropem klonowym. Mmmmm... takie śniadanie to ja rozumiem;) Składniki (na 2 porcje): 300g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki(...)podania: ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki) syrop klonowy śmietana Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki. Pierogi wrzucać do gotującej się wody, gotować o 1-2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyłożyć na talerze, polać syropem klonowym

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania