ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:226/443)

pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem... 206

sztuk/duże, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, wędzona papryka w proszku Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 4 łyżki, cebula podsmażona 4 sztuki PIEROGI: mąka tortowa 60 dag, sól 1 łyżeczka, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżka, olej rzepakowy 50 ml, gorąca woda 250-300 ml ciepłe, obrane, duże ziemniaki ugotowane w mundurkach dobrze(...)hakiem wyrabiać, w trakcie dolewać goracej wody, tyle , ile mąka wchłonie aby powstało elastyczne ciasto odchodzące od misy, ciasto wyjąć z misy na podsypaną mąką stolnicę, przykryć ściereczką na 15 minut aby odpoczęło porcje ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi, odkładać na tace i przykrywać ściereczką zagotować 4 litry wody z 2 łyżkami oleju

W Mojej Kuchni Lubię
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM, PODANE Z PALONYM MASŁEM! 152

wiejskich kur  - 2 łyżki oliwy - ciepła woda Na stolnicę wsyp mąkę, zrób dołeczek wlej żółtka i oliwę, zacznij zagniatać ciasto, ja to robię nożem na początku. Dodajemy stopniowo wodę. Celowo nie podaję ilości bo w przypadku pierogów to jest zawsze różnie, w zależności jakiej mąki użyjesz, jakiego producenta, jakiej wielkości są żółtka. Wodę dodajemy do momentu aż zagnieciemy(...)kulkę ciasta. Ciasto dobrze wyrabiamy. Pamiętaj, że ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i wałkuj na blat. Nadzienie: - duża paczka liści szpinaku - 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła - 5 łyżek serka koziego - 2 łyżki sera fety - 2 ząbki czosnku - łyżeczka mąki Na oliwie zeszklij czosnek, dodaj szpinak i całość przesmaż. Dodaj ser kozi i ser feta

SMYKWKUCHNI
Swięteczne inspiracje kulinarne 54

apostołów i 12 miesięcy w roku. Tradycyjnie spożywa się potrawy postne , a wśród najbardziej typowych są: - zupy. Do najbardziej tradycyjnych należą barszcz czerwony, zupa rybna, grzybowa, zupa migdałowa; - pierogi, paszteciki, uszka, krokiety. Najczęściej są nadziewane grzybami z kapustą, lub samymi grzybami; - śledzie w rożnej postaci, np. z grzybami, rodzynkami, śliwkami, z cebulą, olejem, w kształcie koreczków lub krojone; - ryby(...)deser serniki, makowce, pierniki, keksy. Niektóre z tych potraw z powodzeniem można przygotować nawet kilka tygodni wcześniej i zamrozić, jak na przykład uszka lub pierogi, krokiety.  Teraz też jest ostatni dzwonek by nastawić ciasto na staropolski piernik, które musi dojrzewać 5-6 tygodni. Podobnie też pierniczki zaleca się przygotować wcześniej, żeby zdążyły zmięknąć przez Świętami

Obiad gotowy
Deser Truskawkowy: 15 Pysznych Przepisów 55

prostych w przygotowaniu deserów. Ogromną zaletą truskawek, jest fakt iż można przygotować z nich desery i przekąski w bardzo różnorodny sposób. Może to być ciasto, sernik, mus czy też koktajl. Świetnie też smakują pierogi z truskawkami a także makaron. Ale dzisiaj bardziej skupimy się na deserach. W dzisiejszym wpisie zestawiłam dla Was 15 przepysznych przepisów na deser truskawkowy. Każdy

Damusia.pl
Leniwe pierogi 66

Leniwe pierogi z twarogu, jajek i mąki. Idealny pomysł na szybki obiad. Składniki: 2 kostki twarogu po 250g 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2

Wasze Przepisy
Pierogi z kurczakiem, suszonym pomidorem, oliwkami, kaparami i mozzarellą 77

swoich dodałam kurczaka, suszone pomidory, oliwki zielone i czarne, kapary i mozzarellę. Całość doprawiona oregano, solą i pieprzem. Pierogi wyszły naprawdę pyszne. Z podanego przepisu wychodzi ponad sześćdziesiąt sztuk. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)  Składniki ciasto: 700 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy 1 żółtko ciepła woda Farsz: 2 większe filety z kurczaka(...)żółtkiem i oliwą. Jeśli ciasto zabierze więcej wody niż mamy w kubku to dolewamy, ale już samą wodę. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. 6.  Ciasto dzielimy na porcje,pamiętajmy o podsypywaniu stolnicy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Szklanką wykrawamy koła. Na każde łyżeczką nakładamy porcje farszu i lepimy pierogi

kruche babeczki
Pierogi z jagodami 81

Składniki: ( porcja na 50 sztuk)   Ciasto: Mąka pszenna  500 g Woda ciepła ok. 3/4 szklanki Żółtko Sól szczypta Nadzienie: Jagody 300 g Cukier 2

Kulinarne przygody
Pierogi z jagodami 132

Obowiązkowe pierogi w sezonie jagodowym. Polewam je kwaśną śmietaną i posypuję cukrem. Przepis na około 40-45 średniej wielkości pierogów. Jagody umyć i dokładnie osuszyć na durszlaku. Przygotować ciasto. W gorącej

Bullio
Sernik kokosowy z polewą malinową wg Aleex 185

Pierogi i uszka w pojemnikach, bigos zawekowany, inne produkty zapakowane, stos prezentów piętrzy się tuż przy drzwiach. Za chwilę zacznę je pakować do samochodu i

W mojej kuchni
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 162

Coraz bliżej Święta więc przygotowałam tartę jako alternatywę dla tych, którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego

AZgotuj!
Drożdżowe rożki z kabanosem – na przyjęcie lub piknik 184

wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko. Całość dokładnie zagniatamy w razie potrzeby podsypując rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja używam lejka do pierogów, ale możecie równie dobrze użyć np. szklanki). Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, nie większe niż nasze kółka. Każde kółko smarujemy delikatnie ketchupem, następnie posypujemy żółtym serem

Słodkie okruszki
Pierogi z makiem 165

Tyle jeszcze jest do zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa

dolcevitainmykitchen
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 723

tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu

Ola la LCHF
Pasztet z gęsi 159

czas kupowania i pakowania prezentów, wreszcie też czas wymyślania i testowania świątecznych przepisów. Przecież wypadałoby, żeby na świątecznym stole znalazły się najlepsze przysmaki. Domowe ciasta, wędliny, barszcz na zakwasie, własnoręcznie ulepione uszka i pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to! Jeśli podobnie jak ja, macie pozytywnego fioła na własnoręcznym przygotowaniu świątecznych potraw, może skusicie się na upieczenie

Obiad gotowy