ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:232/443)

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi 135

kaszą i grzybami. Składniki: Ciasto 400 g mąki 250 ml wrzątku sól olej 2 łyżki Farsz: kasza jęczmienna - 100 g cebula - 1 szt grzyby  świeże - 550 g  ugotowanych tłuszcz sól i pieprz Dodatkowo : cebula - 2 szt Przygotowanie: Ciasto Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na kilka(...)przesmażyć na tłuszczu, łyżkę cebulki dodać do farszu, resztę zostawić. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem z cebulką. (function

Kuchnia Danusi
Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. 508

Kiedyś bardzo bałam się ciasta drożdżowego, te paszteciki to był pierwszy mój wypiek z użyciem drożdży i ku mojemu zdziwieniu bardzo udany. Teraz często do nich wracam, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne, chyba najlepsze i najprostsze jakie robiłam. Nie ma prawa się nie udać nawet początkującym :) Paszteciki z tego przepisu są mięciutkie, delikatnie kruche, pulchne i rumiane. Naprawdę pyszne. Farsz(...)świeże, kiedy nazbiera się większa ilość jest jak znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz do pasztecików czy pierogów. Czasem też po prostu piekę z nich pasztet. Polecam :) Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki - 5 dag świeżych drożdży - 20 dag ( kostka ) margaryny - 180 ml kwaśnej śmietany z kubeczka 12 lub 18% - 2 jajka Farsz

Kuchnia z widokiem na ogród
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Ravioli z ciecierzycą 193

farsz na ciecierzycy. Uwielbiam ciecierzycę odkąd odkryłam hummus, a w tych pierogach sprawdza się znakomicie. Ravioli z ciecierzycą (ok. 20 sztuk zależy od wielkości sztuk) 50g potrawy czyli 2-3 sztuki: Energia – 75 kcal, Białko – 4,2g, Tłuszcz – 1,2g, Węglowodany – 12,9g, IG – 28 Ciasto:   2 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej: orkiszowej/żytniej/gryczanej 2/3 gorącej wody(...)innymi przyprawami. Wyrabiamy ciasto, po czym wałkujemy i dzielimy na dwie części. Na dolnej części układamy łyżeczkę farszu w odstępach około 5-7cm z każdej strony, a następnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Przyciskamy wokół nadzienia tak, aby połączyć ciasto, po czym wykrawamy radełkiem kwadraty z farszem w środku. W ten sposób powstały pierogi ravioli, które wrzucamy na osoloną

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 106

niego krążki o średnicy 9-10cm. Ja otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem  - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć

Mania Wypiekania
Jagodzianki z kruszonką 148

razem postawiłam na bułeczki w wersji mniejszej niż tradycyjne drożdżówki. Dzięki temu udało się nimi obdzielić większą ilość osób. Zachęcam do upieczenia.  Składniki (na 30 małych jagodzianek): Ciasto: 500g mąki pszennej + troszkę do posypania 2 jajka 50g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru aromat waniliowy lub cukier waniliowy 300ml mleka  125g rozpuszczonego masła szczypta soli Nadzienie: ok 2 szklanek(...)dokładnie połączyć. Następnie chwilę wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia wielkości. 3. W międzyczasie w misce delikatnie połączyć jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zrobić też kruszonkę i włożyć ją do lodówki.  4. Wyjąć połowę ciasta, chwilkę wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 1,5cm. Kółkiem do wycinania pierogów lub szklanką wycinać kółka, lekko je spłaszczyć

Kuchnia domowa Ani
Kluski leniwe 41

dodatkiem ziemniaków. U mnie w domu zawsze pojawiała się ta pierwsza wersja, na słodko. Dodatkowo okraszone masełkiem z podsmażoną bułką tartą – smak dzieciństwa. Pierogi leniwe przygotowuje się super szybko, wystarczy zmielić twaróg, zagnieść ciasto i ugotować kluski w osolonej wodzie. 30 minut w zupełności wystarczy na przygotowanie tych pysznych kluseczek . Zatem jest to świetny pomysł na szybki obiad

Gotuj z Prezesem
Zapiekanka obiadowa z pierogami 114

Zapiekanka obiadowa z pierogami to świetny pomysł na smaczny posiłek. Domowe pierogi same w sobie smakują świetnie, ale dla urozmaicenia można ich użyć do

Przepiski.pl
Słodkie bułeczki z marmoladą 79

rozczyn powinien si\u0119 spieni\u0107.\r","Do misko wsypa\u0107 m\u0105k\u0119, cukier, 1 roztrzepane jajko, s\u00f3l, rozczyn i 0,5 szklanki mleka.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Pod koniec wyrabiania doda\u0107 olej\/rozpuszczone mas\u0142o.\r","Odstawi\u0107 na oko\u0142o godzin\u0119 w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia.\r","Po wyro\u015bni(...)przykrytej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Piec 25 minut w 180st. https://www.bardzogrubysmok.pl/slodkie-buleczki-z-marmolada/ Składniki na ciasto drożdżowe Wyrobione ciasto przed urośnięciem Rozwałkowane ciasto drożdżowe Wykrawanie szklanką kół z ciasta drożdżowego Nakładanie marmolady/dżemu Zalepianie bułeczki najpierw szczelnie jak pieroga Formowanie bułeczki Smarowanie bułeczek mlekiem z jajkiem Upieczone bułeczki Gotowe słodkie bułeczki z marmoladą Artykuł Słodkie bułeczki

Bardzo Gruby Smok
Wegańskie pierogi z jarmużem i awokado 177

kostkę awokado i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Margarynę rozpuść i wrzuć do niej listki tymianku. Podgrzewaj przez

Delicious Place
Kotlety z sorga - wegańskie i bezglutenowe 90

kostkę awokado i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z solą i olejem. Wlewaj gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkowuj cienko ciasto i wykrawaj kółka, nakładaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Margarynę rozpuść i wrzuć do niej listki tymianku. Podgrzewaj przez

Delicious Place
Omlet z awokado i pomidorkami 218

Praktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym 157

możemy przyrządzić na bazie fajnego produktu, który znalazłam – Koncentratu Grzybowej od Krakusa. Miło mnie zaskoczył swoim intensywnym smakiem i super gęstą konsystencją. Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem. Ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 200 g kaszy gryczanej mała czerwona cebula łyżka oleju pęczek natki pietruszki

Mienta blog
Jagodzianki. 130

Podzielić na dwie części i uformować wałki. Każdy wałek podzielić na kilka części. Zależy jakiej wielkości chcecie bułeczki. Ja zrobiłam 11 bułeczek. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i ułożyć na nim łyżkę jagód, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 -20 minut do napuszenia. Piec

Agusiowe smakołyki
Pierogi z kapustą kiszoną. 136

zmięknie. Mąkę, jajko, sól i wodę ugniatamy na miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienkie ciasto i wykrawamy kubkiem krążki. Kapustę układamy na środku i składamy ciasto na pół dociskając je widelcem. Wodę zagotować z solą. Pierogi gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia.Polewamy smalcem z cebulką. Z przepisu wychodzi ok. 60 pierogów. Smacznego

Magia jedzenia.