lekka - 5765 przepisów (strona:282/385)

Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 205

torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Kiedy ciasto będzie już wystudzone można zabrać się za przygotowanie pianki budyniowej. Białka dobrze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Napoleonka na krakersach 544

żółtkami. Pozostałą część mleka zagotować, dodając pod koniec cukier i ekstrakt waniliowy. Wlewać stopniowo masę budyniową, cały czas mieszając i na końcu masło.Wszystko zagotować (cukier ma się rozpuścić). Lekko przestudzić.  Na dnie foremki ułożyć krakersy, wyłożyć masę budyniową i ponownie krakersy. Wstawić na noc do lodówki. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Muffinki bananowe z czekoladą 147

słodkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Bardzo dobrze wyważone proporcje składników (przepis znalazłam na opakowaniu cukru :)). Ze względu na dodatek czekolady lubię je jeść jak tylko lekko przestygną (czekolada jest wtedy jeszcze półpłynna). :-)   Muffinki bananowe z czekoladą PRZEPIS   Temperatura pieczenia: 20 0ºC   Czas pieczenia : ok. 25 min. Składniki 60 g drobnego cukru trzcinowego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 168

ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią i odstawić na ok. 1-1,5 h. Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej, skropić je lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika ( 190oC) na ok. 45 min (trzymałam krócej 25-30 min). Upieczone ząbki wyłuskać prosto do blendera, dodać wlać odrobinę oliwy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka drożdżowa 292

łyżki ciepłej wody sok z cytryny (ok. połowy) Przygotowanie Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko ubić na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem (z pkt. 2), szczyptę soli oraz olejek waniliowy. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta cytrynowa 148

temperaturę piekarnika do temperatury 150 o C.      Nadzienie cytrynowe Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem. W drugiej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem, dodać aromat waniliowy. Wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Warto tę czynność wykonać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis 573

szkl. mleka 200 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 7 g suszonych drożdży lub 40 g świeżych dowolna konfitura/marmolada (np. jabłkowa) Przygotowanie Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Rozbełtać dwa jajka.  Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z gruszkami 373

torebek foliowych i wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placek Jojo (Stefanka) 508

ciasto jest pyszne, trochę podobne do Rafaell o (ale tylko trochę). Placki miodowe nadają lekko karmelowy posmak. Masa budyniowa nie zawiera jajek a kaszę (dla mnie jest to na plus). Pieczenie placków miodowych jest nieco czasochłonne, ale z tego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!) 1586

laskowych Przygotowanie Płatki owsiane, siemię lniane , otręby pszenne oraz opcjonalnie orzechy wsypać na dużą blachę i opiekać w temp. 180 o C   ok. 7-9 min., aż otręby lekko się przyrumienią. Przełożyć do malaksera i zmielić na drobno. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól (opcjonalnie dodać ziarenka z 1 laski wanilii). Utrzeć jogurt

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zdrowa "czekoladka" (healthy chocolate fudge) 198

forma: 20x20cm, inspiracja: FitSugar , poniżej przepis zmodyfikowany)   Spód 1 szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl. blanszowanych migdałów (jak przygotować je w domu - poniżej instrukcja) 1/3 szkl. płatków owsianych, uprażonych lekko na patelni 1/3 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli masa jest za sucha) Masa bananowo-czekoladowa 2 dojrzałe banany 4 łyżki masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 836

kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie owinąć formę folią aluminiową (dla pewności tortownicę owinęłam kilkukrotnie). Na folię wyłożyć papier do pieczenia a następnie masę ciasteczkową. Spód lekko zapiec w temperaturze 200 o C przez ok. 15 min (lub odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej). Upieczony spód należy o studzić. Masa serowa. Masę krótko miksujemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 266

nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190 o C przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia). Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne. Smacznego ... i w wersji z "falbanką" i czarnuszką na wierzchu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2459

rozmieszać dwa budynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli masa jest za rzadka) oraz aromat. Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Pieczenie. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto zetrzeć na tarce (o ile się da) lub wyłożyć ręką na spód

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka piaskowa, cytrynowa 351

cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe mleko). Wszystkie składniki starannie utrzeć.  Ubić i dodać pianę z białek, przesypać mieszankę mąk z pkt. 1 i lekko zamieszać łyżką (już bez użycia miksera). Wyłożyć do formy babkowej i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 160-170 C) przez ok. 1 h 20-30 min (wg przepisu

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania