czym mogę Wam go przyrównać. Konsystencję sos ma gęstą, ale dobrze rozprowadza się go pędzelkiem po mięsie. Dodatkowym plusem jest wydajność produktu. Upieczone udko nabrało fajnego koloru, skórka lekko chrupiąca, może byłaby bardziej chrupiąca gdybym dłużej piekła, nie chciałam przesadzić z pieczeniem, bo nie wiedziałam jak sos się będzie zachowywał. Następnym razem przytrzymam dłużej. Nie mam zastrzeżeń
Blondynka Gotujeczasie przygotować krem czekoladowy. Składniki na krem: 150 g serka mascarpone* 100 g białej czekolady* Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z serkiem mascarpane. Ciasto po upieczeniu lekko wystudzić. Odwrócić ciasto"do góry nogami" tak by spód był teraz górą naszego ciasta ( jest idealnie równe). Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy 7cm wycinamy 4 koła (resztki
Zabawa smakiembrązowego cukru 145 ml śmietanki tortowej Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać czekoladę i kakao, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Wystudzić. Śmietankę lekko ubić i dodać do wystudzonej masy czekoladowej. Mieszankę schłodzić, następnie przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji - wskazań producenta. Lody przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Jeśli przygotowujemy
Zabawa smakiemosuszyć następnie pokroić w kostkę około 2-3 cm i podsmażyć na łyżce oliwy. Do kurczaka dodać curry i ananas, wymieszać. Wlać sok z ananasa oraz śmietankę. Gdy sos lekko odparuje wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ryżem. Smacznego
Zabawa smakiemok.100 g) cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, na środku zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże, zalać odrobiną mleka, posypać łyżką cukru i lekko zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe mleko, jajka i oliwę, wymieszać, przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut (wyrabiałam ciasto mikserem stacjonarnym) w razie potrzeby można
Zabawa smakiemkolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić. Do miseczki wsypać bułkę tartą, starty na tarce parmezan, ząbek posiekanego czosnku, kolendrę oraz ostrą paprykę, Wszystko wymieszać, odłożyć. Wyjąć z piekarnika bakłażany i lekko ugnieść miąższ za pomocą łyżki aby zrobić miejsce na farsz. Połówki bakłażana napełnić farszem oraz obficie posypać przygotowaną panierką. Wierzch skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika
Zabawa smakiemPyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony . Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru
Zabawa smakiemmąki 100 g masła 120 g cukru 7 g drożdży suszonych ok 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki. Odstawiliamy do wyrosniecia na 2 godziny W miedzyczasie przygotawalismy budyn I do pracy
Smaki Edytybulionu kurczakowego pokrojona pietruszka 2 lyzki souk z cytryny pieprz Wykonanie: Laczymy ryz, mielone, cynamon, kolendre, papryka. Formujemy male kulki. Rozpuszczamy na patelni maslo lub ghee. Smazymy na lekko brazowy kolor. Przekladamy do garnka, dodajemy cebuli , pieprzu, szafronu I bulionu. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 30-40 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy
Smaki Edytyłyżki cukru 6 łyżek ketchup 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy na bok. Smażymy kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka. Warzywa- 2-3 papryki kroimy w większe kawałki 2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki 1 marchew- talarki szczypior 2 ząbki czosnku- wycisnięte
Smaki EdytyPtasie mleczko znamy wszyscy, nie trzeba zapraszać :) ani zachęcać do zjedzenia. Lekkie jak puch, rozpływające się w ustach...po prostu niebo w ... Składniki: Masa jasna: 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyzki cukru pudru 5 łyzeczek żelatyny starta na grubych oczkach czekolada. Masa ciemna: 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 5 łyzki cukru pudru 5 łyzeczek żelatyny 2 łyżki kakao
Smaki Edytyfrancuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska" A jakie są moje :) Sprawdzcie Składniki
Smaki Edytyjagód I truskawek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: W rondlu rozpuścić masło, czekoladę I kakao. Po rozpuszczeniu odstawić do lekkiego schłodzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem. Po ubiciu na puszystą masę dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy. Dodajemy make nie przerywając ubijania. Kroimy truskawki na mniejsze cząstki, osuszamy recznikiem
Smaki Edytypieczarki olej 200 ml śmietany 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka. Smażymy aż będzie lekko brązowe. Dodajemy bullion, zagotowujemy . Dodajemy pokrojoną marchew I pieczarki. Zmniejszamy gaz I dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy paprykę. Gulasz jest gotowy. :) Opjonalnie gulasz możemy zabielić mąką
Smaki EdytyDzisiaj na życzenie mojej córki- była zupa warzywna. Charakterystyką naszych zup warzywnych jest to :) że każda jest inna, - przez to o nich też mówimy że są wiosenne :) Zupy są lekki, pożywne I dodające energii zawsze na resztę dnia. Zaczynamy :) Składniki: 3-4 marchewki 1 pietruszki 1 seler 3-4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 mała główka kapusty 100 gr pieczarek
Smaki Edyty