lekka - 5765 przepisów (strona:259/385)

Kalarepki duszone na maśle 190

masło. Włożyć plasterki kalarepek. Grube gałązki oderwane od kopru i tymianek obwiązać nicią i dodać do kalarepki. Smażyć na małym gazie mieszając delikatnie ok. 10 minut aż plasterki będą lekko zrumienione Podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości kalarepki ok. 15 minut. Usunąć związane zioła. Dosypać usiekany drobno koperek. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut. Doprawić kalarepkę do smaku solą, cukrem

Buniabaje w kuchni
Zrazy ze schabu wg Buni 325

patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,, piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe.  Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi

Buniabaje w kuchni
Deser z borówką amerykańską 133

Lekki deser o pięknym fiołkowym kolorze . Czas : 10 minut 1 serek homogenizowany light naturalny 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 20 dag borówki amerykańskiej cukier do smaku Zmiksować w malakserze na ,, puch ,, serek , jogurt , połowę borówki i cukier do smaku . Wymieszać z resztą borówek. Nałożyć do pucharków i wstawić do lodówki by się schłodził . Jeśli chcemy mieć koktajl zamiast deseru proponuję

Buniabaje w kuchni
Dorsz w tymiankowych pomidorach 117

czego jak czego ale dorsza to można zawsze dostać, tymianek mam zawsze w doniczce , a pomidory bez skórki w puszce stoją zawsze w spiżarni. W trakcie gotowania przepis lekko zmodyfikowałam dodając między innymi suszone pomidory , mieloną paprykę , pieprz i zamieniając sos sojowy na maggi bo tak mi bardziej smakowało. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kremowa zupa z zielonej sałaty 170

jechać ). No i mam problem. Jemy na kanapki, jemy do obiadu i jeszcze jest za dużo. Przypadkowo trafiłam kiedyś na przepis na zupę z sałaty. Pierwszy raz robiłam z lekkim niepokojem. Potem już zaakceptowałam ( trochę przy nim poeksperymentowałam). Fajna- delikatna zupka- akurat na lato. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana 150

torebki to bierzemy tyle na ile jest opakowanie) natka pietruszki Dobrze związane kiełbaski zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na małym gazie ok. 10 minut. Wyjąć. Zostawić by lekko ostygły **. Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka. Smażyć na rozgrzanym oleju aż będzie złota ( w trakcie smażenia posypać szczyptą cukru by uległ karmelizacji na cebuli ). Rozgarnąć cebulę i włożyć

Buniabaje w kuchni
Polędwica w sosie z owocami 171

Wieprzowina lubi owocowe smaki. A delikatne polędwiczki wspaniale współgrają z lekkim smakiem jabłek i śliwek . Nie zmieniałam nic w przepisie ( po za rezygnacją z gotowej przyprawy bo skończyła się - wiele to smaku nie zmieniło ) -   zdjęcie i przepis z archiwum domowego ( nie mam pojęcia czemu jeszcze nie był wstawiony). Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego jabłka

Buniabaje w kuchni
Giuwecz lub leczo z zamrażarki 153

więc w miarę możliwości przygotować sobie choć kilka porcji mrożonek na zimę z jesiennych papryk i pomidorów. Podpowiadam , że do tych celów można spokojnie użyć przecenionych papryk popękanych lub lekko zwiędniętnych -- oszczędzamy na kosztach , a potrawa potem będzie równie smaczna jak z tych pierwszego sortu :). Ja od lat kupuję takie przecenione papryki ( i inne warzywa ) i używam ich do wszelkiego

Buniabaje w kuchni
Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, 195

najprawdopodobniej gotowano w czasach historycznych. Bo to przecież kasza a nie ziemniaki jest naszym historycznym daniem. Taka kasza była całym posiłkiem , co najwyżej podawano do niej zsiadłe mleko . Lekkim odstępstwem od oryginału jest pewnie natka pietruszki bo raczej ,,zieleniną " w tamtych czasach potraw nie posypywano. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ułatwiam sobie życie w kuchni 192

Podpatrzyłam gdzieś pomysł i z powodzeniem go stosuję . Wystarczy prosty metalowy wieszak do spodni/ spódniczek z klamerkami ( ja wyprostowałam mu ramiona bo były lekko pochyłe). Przepis do wykorzystania ( z reguły piszę sobie wstępnie co będe robić ) -drukuję i przyczepiam do wieszaczka i zaczepiam na szafce kuchennej. Potem w trakcie gotowania tylko zerkam ( wprowadzam poprawki itp) . W każdym razie nie przeszkadzają

Buniabaje w kuchni
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym 165

Muszę się przyznać do lekkich oporów w przygotowywaniu potraw na parze . To znaczy uznaję wszystkie racjonalne argumenty o zaletach takiego gotowania , ale jedzenie zrobione na parze nie smakuje mi. Wydaje mi się jałowe . No chyba , że się przy nim pokombinuje :) .Robię tak : Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez

Buniabaje w kuchni
Galaretki z kawy rozpuszczalnej 148

sprawdza się . Dostałam do przetestowania tureckie kawy Shazili. W zasadzie większość z nich to są ( były) rozpuszczalne kawy typu 3x1 lub 2x1 i cappuccino. W moim przypadku jest to lekki dylemat bo ja z zasady pijam kawy mocne , bez cukru i zabielacza. Oczywiście mogę trzymać je tylko dla Mamy i gości ale w końcu to ja miałam je testować :). Wpadło

Buniabaje w kuchni
Szare kluski wersja 4 ( z otrębami) 152

Pewnie już zauważyliście że lubię eksperymenty. Często wracam do tradycyjnych przepisów i lekko je modyfikuję szukając optymalnego smaku. Tak jest z szarymi kluskami. Ta super prosta potrawa od zawsze była jedną z ulubionych w naszej Rodzinie. Specjalistką od ich robienia była siostra Mamy - Ciocia Oleńka. Szare kluski i zasmażana kapusta przebijały wszystko- mając do wyboru pomiędzy pieczenią cielęcą w której

Buniabaje w kuchni
Antar na parze ( smarowany chrzanem ) 154

prawda zrobiłam go pierwszy raz kilka dni po Wigilii , nie tęskniłam więc specjalnie za rybami , ale za to zdecydowanie tęskniłam za czymś lekkim po tych wszystkich świątecznych smakołykach. Ryby zawsze w zamrażarce są .Ostatnio udało mi się nawet kupić takie małe antary ( pasują po jednym na porcję dla nas )- padło więc na nie . Na smażone ( pieczone) już patrzeć nie mogę

Buniabaje w kuchni
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim 204

zauważyłam, że nie wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby po grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Zwyczajowo smażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną . I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania