kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:58/135)

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 159

Proste, smaczne i sycące danie, do którego wystarczy tylko zrobić dowolną suróweczkę i obiadek gotowy. Składniki Marynata: sól pieprz przyprawa kebab-gyros przyprawa do kurczaka chili pieprz cayenne zioła prowansalskie kminek mielony bazylia oregano czosnek granulowany 1/4 szklanki oleju 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków sól pieprz 1 cebula 3 duże ząbki czosnku tłuszcz(...)wysmarowania naczynia 10 dkg sera żółtego Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą

Kuchnia u Bietki
Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym. 146

szklanki oleju 2 ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy z podanych składników marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą.  Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy

Symfonia smakowa
Potrawka z kury i czterech warzyw 170

kurczaka - duża 1 cebula - średnia 3 pomidory - średnie 1 czerwona papryka - duża 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 łyżki oleju - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA:  przyprawa do kurczaka pieprz cytrynowy sól curry Sos kebab-gyros ostry od Folwark PRZYPRAWY DO POTRAWKI: 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 lyżeczka czosnku granulowango 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki

Grunt to przepis!
grillowane piersi kurczaka w marynacie imbirowej 194

pieprzu 1 łyżeczka soli wykonanie: Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie ze mieszamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2 cm), wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na ok. 5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i nabijamy ciasno na patyczki

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z grillowanym kurczakiem 228

polubić, zainspirować się. I pamiętajcie ! Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki na 2 osoby : szpinak rukola pomidorki koktajlowe ser feta filet z piersi kurczaka (podwójny)  sezam do posypania Składniki na marynatę do mięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu teryiaki Łyżka przyprawy do kurczaka Galeo łyżeczka majeranku Składniki dressingu: łyżka(...)oleju sezamowego łyżeczka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego pół łyżeczki miodu łyżeczka sosu chili pieprz Galeo, kolendra, majeranek ło jej, perspektywa się wali :o Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki dressingu wlewamy do słoiczka, mieszamy potrząsając energicznie zakręconym słoiczkiem, również odstawiamy do lodówki. Sałatę, szpinak i pomidorki

CynamonemPoOczach
udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką 196

cebule (szalotki) 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy sól pieprz sposób przygotowania  W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika

Miód i pieprz
udka duszone z marchewką 114

cebule (szalotki) 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy sól pieprz sposób przygotowania  w misce mieszamy ocet winny, olej, sól oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka, odstawiając je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika

Miód i pieprz
udka kurczaka duszone z marchewką 222

łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oleju sól pieprz co i jak po kolei  W misce mieszamy ocet jabłkowy, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika

Kuchnia Babci Basi
Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym 221

łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny i słodko-pikantny sos chili. Dokładnie wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w duża kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać

Monia miesza i gotuje
Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym 231

oliwy i Wasze ulubione przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut aby wszystkie smaki się połączyły. Smażymy go na suchej patelni (bo oliwę dawaliśmy do marynaty). Na placku tortilli układamy kurczaka, pokrojoną w paseczki paprykę, cienkie piórka cebuli, pokrojonego w plasterki ogórka. Dodajemy 2 łyżki sosu czosnkowego i całość posypujemy tartą mozzarellą. Tortillę zwijamy i przypiekamy na suchej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie. 205

naprawdę pyszna! SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka ze skórką 1 gruszka 100 gram sera podpuszczkowego do grillowania ( można pominąć albo zastąpić mozarellą, ale jej nie podgrzewać) garść orzeszków pini + 1 łyżeczka cukru+ 1 łyżeczka masła + szczypta doli listki świeżej mięty 2-3 garści mieszanki sałat marynata: skórka otarta z 1/2 cytryny listki świeżej bazylii mały ząbek czosnku(...)łyżeczki oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Bazylię i czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć pierś z kurczaka. Pod skórkę wsunąć jak najwięcej cytryny,bazylii i czosnku, kurczak będzie wtedy bardzo aromatyczny. Odstawić na co najmniej 30 min. 2. Orzeszki pinii delikatnie podprażyć na suchej patelni

DefinicjaSmaku
Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) 267

kroimy w paseczki, marynujemy w zagotowanej mieszance sosów i cukru- po 2 łyżki octu balsamicznego, sosu sojowego, sosu sweet chilli i 1 łyżeczce cukru. Mięso kurczaka krótko grillujemy na patelni grillowej wraz z marynatą, która podczas grillowania redukuje się i oblepia mięso z kurczaka, do tego podajemy ugotowany na sypko ryż dziki, ryż parboiled, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś kurczaka w sosie szpinakowym 117

łyżki oliwy 2 łyżki masła Sól, pieprz Dodatkowo do zamarynowania należy użyć łyżki octu balsamicznego, łyżki oliwy, soli i pieprzu Sposób przygotowania Mieszamy ze sobą składniki marynaty, zanurzamy w niej pierś kurczaka i zostawiamy ja w chłodnym miejscu na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz połowę masła, dodajemy drobno siekany czosnek ze szpinakiem i całość smażymy często mieszając

Miód i pieprz
Grillowane kurze nogi z oliwnej marynaty 154

soku z cytryny. Tak przygotowaną, prostą marynatą posmarowałam każde udko. Całość wymieszałam jeszcze dla całkowitego rozprowadzenia marynaty i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem udka wylądowały na grillu pod czujnym okiem naszych dyżurnych grillowych czyli Mężów ;) Przy grillowaniu udek bądź skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż ptaszysko lubi się przypalać. Z tego

Kuchnia po mojemu
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 454

weekend zbliża się wielkimi krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę

IMPRESJA SMAKU