delikatnie polać je olejem. Ziemniaki przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie na nie ułożyć kawałki kurczaka. W małej miseczce połączyć 2 łyżki oleju, miodu i sosu sojowego. Przygotowaną marynatą polać kawałki z kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej
Ugotowaćminuty. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć kurczaka, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać marynatę (w której marynował się kurczak), dodać cukier i dusić około 15 minut, aż kurczak będzie miękki. Do kurczaka dodać ziemniaki, wymieszać, przesmażyć chwilę. Następnie dodać fasolkę i groszek, delikatnie wymieszać, smażyć około
królestwo garówboczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :) Roladki nektarynkowe Składniki na około 12 szt: filet piersi kurczaka 500 g musztarda słodka brązowa(...)posypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka - 2 łyżki olej lub oliwa 1 łyżka 1 nektarynka Przygotowanie: Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka
głodny alergikcytryny, przyprawę i sól (dla lepszego efektu można dodać odrobinę czerwonego barwnika). Robimy to na zasadzie -do smaku. Pamiętając, że nie dodajemy żadnej innej przyprawy cała marynata powinna być dość słona, aby kurczak tą solą przeszedł. Układamy kawałki mięsa obficie smarując je marynatą i odkładamy na min 2 h do lodówki. Układamy w naczyniu ( w moim przypadku wykorzystałam naczynie
Malinowe Pocałunkimrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej
VioletoweKucharzeniektóre można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra. marynata: 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki octu winnego koper świeży 1 łyżeczka estragonu 1 cukinia 2 cebule czerwone 1 papryczka(...)ocet balsamico, ocet winny, posiekany koperek, estragon, mieszam i odstawiam na noc do lodówki w marynacie. Cukinię kroję w cienkie długie paski za pomocą obieraczki. Cebulę kroję na pół i oddzielam łuski poszczególnych warstw. Na patyczki do szaszłyków nadziewam pomidora, pasek piersi z kurczaka, kawałek chili, pasek cukinii, cebulę, i znowu pomidora i tak do końca patyczka. Szaszłyki smaruje oliwą
wesoła kuchniałyżka kurkumy 250 ml śmietany 18% sól, pieprz Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem. W miseczce wymieszać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, drobno posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oleju. Tak przygotowaną marynatę(...)wlać do mięsa, dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na co najmniej kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać kurczaka wraz z resztką marynaty i smażyć, aż się zarumieni. Gdy mięso nabierze złotego koloru zmniejszyć ogień do minimum i dodać cukier, curry oraz kurkumę, dokładnie wymieszać i smażyć ok. minuty. Na koniec
Simply FoodMięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ... niebo w gębie 💗 Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie, i bardzo aromatyczne. Polecam gorąco! Składniki na marynatę: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy) 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię(...)smak) szczypta tymianku granulowany czosnek lub 2-3 ząbki świeżego majeranek sól mielony czarny pieprz 1/4 szkl. oleju i oczywiście: 4-5 udek (ćwiartek, pałek) z kurczaka. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu
Walijskie Pichcenieprzygotowując obiad szukam łatwych rozwiązań. I oto jedno z nich – aromatyczne marynowane pałki z kurczaka pieczone w foliowym rękawie podane z ziemniakami upieczonymi z wykorzystaniem tej samej marynaty. Wystarczy zamarynować pałki z kurczaka i obrać ziemniaki, a potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy gotowy bardzo smaczny obiad. Pomysł(...)łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól Pałki z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce łączymy olej, sos sojowy, paprykę, granulowany czosnek, curry, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy, aby marynata dotarła we wszystkie zakamarki. Całość przekładamy do dużego worka zapinanego
Trzeci talerzmoim stole. Lekka, kolorowa, smaczna, zdrowa. Pęczak, bób i mięso kurczaka sprawiają, że jest pożywna i sycąca. składniki: 500 g bobu 100 g pęczaku pojedyncza pierś kurczaka czerwona papryka pęczek natki pietruszki marynata do mięsa: 1/3 szkl oliwy łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sos: 1/3 szkl oliwy łyżka wody łyżka soku z cytryny(...)łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie natrzeć marynatą, odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. Bób wrzucić na wrzątek, ugotować na półmiękko, wyłuskać
6niebogodz. Składniki na sałatkę : 2 filety z piersi kurczaka bez skóry 1 różowy grejpfrut 1 awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku 250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie) 12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju(...)oleju arachidowego 2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli Piersi kurczaka ponakłuwaj z każdej strony widelcem. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka, dokładnie go w niej obtaczając, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przygotuj sos winegret: Wymieszaj musztardę, ocet, sok z cytrusów i sól. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, olej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazawsze coś nie pasowało. A to zapomniałam kupić, a to były tylko małe, to znów wielgaśne giganty. Aż wreszcie zapisałam, znalazłam odpowiedniego, kupiłam i upiekłam. kurczak 1,6 - 1,8 kg Marynata: cytryna łyżeczka miodu płaska łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka soli łyżka suszonego rozmarynu kilka plasterków słoniny Kurczaka po dokładnym oczyszczeniu i wypłukaniu osuszamy papierowym ręcznikiem. Mokre(...)cytryny ocieramy tak około 3/4 skórki. W niewielkim naczyniu mieszamy składniki na marynatę razem ze skórką. Rozmaryn należy rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić więcej olejków eterycznych w nim zawartych. Delikatnie oddzielamy skórę od piersi, tak aby swobodnie weszła dłoń i nacieramy dokładnie przyprawami. Resztą przypraw nacieramy kurczaka zewnątrz, a to co zostanie dajemy do środka. Cytryną nacinamy tak aby powstały
Dieta moja pasjaKolejna propozycja na grilla. Skrzydełka z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie, w której czujemy zapach papryki, curry i cebuli. Skrzydełka przygotowane z tego przepisu są soczyste, mięciutkie i delikatnie, lecz aromatycznie przyprawione. Mimo dodatku chili, nie są ostre. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka chili pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej(...)umieszczamy w misce. Oleju dodajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz płynna i całość mieszamy. Skrzydełka wkładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie wszystko mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ja takie dania staram się przygotowywać dzień przed grillowaniem. Skrzydełka grillujemy na tacce. Grillujemy je 30 minut
Smak mojego domuniedzielny obiad lub jako dodatek do kanapek. Bez żadnych panierek, bez smażenia w głębokim tłuszczu, czyli lekko, pikantnie i w sam raz :-) Składniki: w duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki ostu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki cząbru Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez praskę do naczynia szklanego, dodać wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka opłukać, przekrajać na pół, osuszyć ręcznikiem papierowym i zanurzyć w marynacie. Każda część mięsa powinna być dokładnie obtoczona w zalewie. Naczynie przykryć folią spożywczą i wsadzić
pieprzny smaczekkroimy na niewielkie (około 2 cm) kawałki, następnie solimy je i pieprzymy. Jogurt mieszamy z curry, musztardą, kardamonem, chilli, a następnie do gładkiej masy przekładamy kawałki kurczaka. Całość mieszamy dokładnie, tak by marynata równomiernie pokryła mięso, a następnie odstawiamy na co najmniej 60 minut (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki. Płatki kukurydziane(...)mielimy w blenderze lub umieszczamy w woreczku i rozdrabniamy za pomocą tłuczka lub wałka. Do rondelka wlewamy tyle oleju, żeby kawałki kurczaka swobodnie pływały, a następnie rozgrzewamy tłuszcz. Mięso partiami wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy kąski, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
Rozpustne gotowanie