Prosty i aromatyczny obiad. Kurczak pieczony w marynacie maślano- cytrynowej, z dodatkiem tymianku w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest mega soczysty, kruchy i delikatny, a skórka chrupiąca. Rewelacyjny. Ale jest jeden minus... nie jest dla osób na diecie. Taki kurczak nie jest dietetyczny. Na szczęście.. . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzygotowanie: Marynata: obie musztardy mieszamy z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku i posiekaną szałwią. Doprawiamy pieprzem do smaku. Tak przygotowaną marynatę dokładnie nacieramy kurczaka. Przekładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Marchewkę, pietruszkę z dodatkiem masła i soli, zawijamy w folię aluminiowa i grillujemy. Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy
Moniki Smakołykifiletu kurczaka - większa ok 40 dag boczku w plasterkach 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki wody wykałaczki Przygotowanie : Zaczynam od marynaty - mieszam wodę z przyprawą do kurczaka po czym dodaję i mieszam z oliwą. Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję w plasterki ok 1,5 cm, wkładam do marynaty, dobrze nacieram
Mechanik grillujeumyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z każdej strony (również od wewnątrz). Do środka kurczaka włożyć obydwie połówki cytryny. Kurę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez
Obiad za dychęziemnych 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz piesi połączyć w misce. W szklanym naczyniu wyłożyć piersi z kurczaka, zalać przygotowaną marynatą. Marynować w lodówce przez 30 minut. Grilla rozgrzewamy do średnio wysokiej temperatury. Piersi wyciągamy z marynaty i wykładamy na rozgrzanym ruszcie grilla. Grillujemy je około 6-8 minut
naRuszciepora ( biała część ) 1 dużą cebulę 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu Składniki ( do marynaty piersi z kurczaka ) 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu czarnego 4 łyżki oleju
Mój Smakkiełki brokuła- 2 małe garstki Przygotowanie: Kurczaka pokrój na duże kawałki. Włóż do miski. Polej kurczaka sosem sojowym, dodaj miód, pieprz i sól, papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj kurczaka i pozostaw w marynacie przez 10-20 min. Po tym czasie posyp kurczaka obficie sezamem po obu stronach. Na patelnie ( my wybraliśmy patelnię grillową) polej odrobinę oleju sezamowego. Smaż kurczaka na małym
KreatywnePinyLekkie danie na obiad Składniki 1 filet z kurczaka po połówce czerwonej i żółtej papryki kawałek cukinii sól, pieprz curry, słodka papryka olej marynata do mięsa: 4 łyżki jogurtu … Czytaj dalej Kurczak grillowany z warzywami
czarrna od kuchniKolejne mięsko na zakończenie sezonu grillowania to szaszłyki!Przygotowałam je z piersi kurczaka z papryką i cebulką. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka podwójna 1 papryka cebula MARYNATA: oliwa z oliwek zioła prowansalskie przyprawy:sól, pieprz, vegeta, przyprawa magii WYKONANIE: pierś z kurczaka kroimy na kawałki grubości 0,5 cm., nakłuwamy, wkładamy do marynaty przynajmniej na 2 godz. następnie
Kuchnia Beatyjogurtu naturalnego (duże opakowanie) 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki siekanego koperku świeżego lub mrożonego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz Składniki na marynatę do piersi z kurczaka: 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czubata łyżeczka oregano płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki pół(...)kroimy na małe, cienkie (około 3 milimetry) kawałki i wkładamy do zamykanego naczynia. Dodajemy wszystkie składniki marynaty, całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Mięso można zamarynować nawet dzień wcześniej. Po tym czasie możemy usmażyć kurczaka. Ważne, aby smażąc kurczaka, wrzucać go partiami na bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość mięsa trzeba podzielić
Smak mojego domuosuszam ręcznikiem papierowym, nacieram sola, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Przygotowuje marynatę łącząc sos sojowy, ocet balsamiczny i oliwę. Umieszczam udka z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zalewam marynatą i odstawiam do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie obracam mięso kilkakrotnie, aby zamarynowało się równomiernie. Po upływie tego czasu wstawiam udka z kurczaka
Gotuj Się Kto Możepieprzu czarnego 1/2 papryki słodkiej 1/2 papryki ostrej 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżki suszonego lubczyku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju WYKONANIE: ze wszystkich przypraw robimy marynatę, nacieramy dokładnie kurczaka, zostawiamy na noc, garnek rzymski moczymy w wodzie 20-30 min., smarujemy cienko olejem(lub używamy naczynia żaroodpornego- smarujemy olejem), wkładamy kurczaka w naczyniu do zimnego piekarnika, nagrzewamy
Kuchnia Beatyblendujemy na gładką masę. Łączymy za pomocą widelca dokładnie z kremowym serkiem Emmentaler, do powstania kremowej pasty. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami oraz polewamy olejem, mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso. Smażymy kurczaka na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy przygotowaną pastą paprykową, kładziemy na nią kawałki kurczaka, 2 liście sałaty i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej(...)miód mieszamy, wkładamy w marynatę pokrojone w paski tofu. Następnie tofu smażymy na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy wcześniej przygotowaną pastą, kładziemy na nią kawałki tofu, posypujemy sezamem i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej, do momentu, aż wrap się delikatnie zarumieni. Następnie kroimy go na połowę i podajemy. Zobacz też: Wrapy z kurczakiem Wrapy z kapusty – CoolWrap
Kuchnia BazyliiSzaszłyki z kurczakiem w słodkiej marynacie z carry oraz brzoskwinią i cebulkę. Ja bardzo lubię takie nieoczywiste połączenia, ale jestem ciekawa czy Wam również taki zestaw na grilla się podoba? Czas wykonania: 20 min (+ 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 5 niewielkich szaszłyków Składniki: 200 g fileta z indyka lub kurczaka 250 g brzoskwiń w puszcze (4 połówki) 1 cebula czerwona
KuchniaWeDwoje.plPrezentuje się na talerzu prześlicznie! Idealna do kurczaka na ostro . Lubicie mięso po meksykańsku? Uwielbiam fajita z grillowanego kurczaka. Mięso jest soczyste i bardzo smacznie doprawione. Podane ze świeżymi warzywami stanowi pyszne danie. Sałatka fajita Składniki: na 4 porcje Marynata 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki świeżej kolendry 1 czosnek solo, mały 1 łyżeczka brązowego cukru(...)Zacznij od przygotowania marynaty. Przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj oliwę, sok z cytrynym cukier, sól, pokrojoną kolendrę, suszoną chili i cukier. Wszystko wymieszaj w misce. Zanurz w marynacie filety z piersi kurczak, dobrze wymasuj i marynuj w temperaturze pokojowej przez godzinę. Nastaw grill lub użyj patelni grillowej lub zwykłej patelni. Piecz piersi z kurczaka po obu stronach
codojedzenia