kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:47/135)

Drobiowe roladki w boczku 4137

filetu kurczaka - większa ok 40 dag boczku w plasterkach 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki wody wykałaczki Przygotowanie :  Zaczynam od marynaty - mieszam wodę z przyprawą do kurczaka po czym dodaję i mieszam z oliwą. Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję w plasterki ok 1,5 cm, wkładam do marynaty, dobrze nacieram

Mechanik grilluje
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 232

umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z każdej strony (również od wewnątrz). Do środka kurczaka włożyć obydwie połówki cytryny. Kurę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez

Obiad za dychę
Słodkie klonowe piersi z kurczaka 215

ziemnych 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz piesi połączyć w misce. W szklanym naczyniu wyłożyć piersi z kurczaka, zalać przygotowaną marynatą. Marynować w lodówce przez 30 minut. Grilla rozgrzewamy do średnio wysokiej temperatury. Piersi wyciągamy z marynaty i wykładamy na rozgrzanym ruszcie grilla. Grillujemy je około 6-8 minut

naRuszcie
Makaronowa sałatka z czosnkiem i kurczakiem 156

pora ( biała część )  1 dużą cebulę  3 ząbki czosnku  4 łyżki majonezu  1 łyżka musztardy  1 łyżka ketchupu  Składniki ( do marynaty piersi z kurczaka )  4 łyżeczki przyprawy do gyrosa  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  2 łyżeczki papryki czerwonej  1 łyżeczka curry  pół łyżeczki pieprzu czarnego  4 łyżki oleju

Mój Smak
Kurczak w sezamie 189

kiełki brokuła- 2 małe garstki Przygotowanie: Kurczaka pokrój na duże kawałki. Włóż do miski. Polej kurczaka sosem sojowym, dodaj miód, pieprz i sól, papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj kurczaka i pozostaw w marynacie przez 10-20 min. Po tym czasie posyp kurczaka obficie sezamem po obu stronach. Na patelnie ( my wybraliśmy patelnię grillową) polej odrobinę oleju sezamowego. Smaż kurczaka na małym

KreatywnePiny
Kurczak grillowany z warzywami 206

Lekkie danie na obiad Składniki 1 filet z kurczaka po połówce czerwonej i żółtej papryki kawałek cukinii sól, pieprz curry, słodka papryka olej   marynata do mięsa: 4 łyżki jogurtu … Czytaj dalej Kurczak grillowany z warzywami

czarrna od kuchni
Szaszłyki drobiowe z grilla. 166

Kolejne mięsko na zakończenie sezonu grillowania to szaszłyki!Przygotowałam je z piersi kurczaka z papryką i cebulką. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka podwójna 1 papryka cebula MARYNATA: oliwa z oliwek zioła prowansalskie przyprawy:sól, pieprz, vegeta, przyprawa magii  WYKONANIE: pierś z kurczaka kroimy na kawałki grubości 0,5 cm., nakłuwamy, wkładamy do marynaty przynajmniej na 2 godz. następnie

Kuchnia Beaty
Sałatka gyros z sosem czosnkowym 463

jogurtu naturalnego (duże opakowanie) 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki siekanego koperku świeżego lub mrożonego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz Składniki na marynatę do piersi z kurczaka: 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czubata łyżeczka oregano płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki pół(...)kroimy na małe, cienkie (około 3 milimetry) kawałki i wkładamy do zamykanego naczynia. Dodajemy wszystkie składniki marynaty, całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Mięso można zamarynować nawet dzień wcześniej. Po tym czasie możemy usmażyć kurczaka. Ważne, aby smażąc kurczaka, wrzucać go partiami na bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość mięsa trzeba podzielić

Smak mojego domu
Udka z kurczaka w tymianku 135

osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram sola, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Przygotowuje marynatę łącząc sos sojowy, ocet balsamiczny i oliwę. Umieszczam udka z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zalewam marynatą i odstawiam do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie obracam mięso kilkakrotnie, aby zamarynowało się równomiernie. Po upływie tego czasu wstawiam udka z kurczaka

Gotuj Się Kto Może
Soczysty kurczak w ulubionych przyprawach 104

pieprzu czarnego 1/2 papryki słodkiej 1/2 papryki ostrej 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżki suszonego lubczyku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju WYKONANIE: ze wszystkich przypraw robimy marynatę, nacieramy dokładnie kurczaka, zostawiamy na noc, garnek rzymski moczymy w wodzie 20-30 min., smarujemy cienko olejem(lub używamy naczynia żaroodpornego- smarujemy olejem), wkładamy kurczaka w naczyniu do zimnego piekarnika, nagrzewamy

Kuchnia Beaty
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków 117

blendujemy na gładką masę. Łączymy za pomocą widelca dokładnie z kremowym serkiem Emmentaler, do powstania kremowej pasty. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami oraz polewamy olejem, mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso. Smażymy kurczaka na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy przygotowaną pastą paprykową, kładziemy na nią kawałki kurczaka, 2 liście sałaty i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej(...)miód mieszamy, wkładamy w marynatę pokrojone w paski tofu. Następnie tofu smażymy na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy wcześniej przygotowaną pastą, kładziemy na nią kawałki tofu, posypujemy sezamem i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej, do momentu, aż wrap się delikatnie zarumieni. Następnie kroimy go na połowę i podajemy. Zobacz też: Wrapy z kurczakiem Wrapy z kapusty – CoolWrap

Kuchnia Bazylii
Szaszłyki z kurczakiem i brzoskwinią 194

Szaszłyki z kurczakiem w słodkiej marynacie z carry oraz brzoskwinią i cebulkę. Ja bardzo lubię takie nieoczywiste połączenia, ale jestem ciekawa czy Wam również taki zestaw na grilla się podoba? Czas wykonania: 20 min (+ 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 5 niewielkich szaszłyków Składniki: 200 g fileta z indyka lub kurczaka 250 g brzoskwiń w puszcze (4 połówki) 1 cebula czerwona

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka fajita z kurczakiem i warzywami 126

Prezentuje się na talerzu prześlicznie! Idealna do kurczaka na ostro . Lubicie mięso po meksykańsku? Uwielbiam fajita z grillowanego kurczaka. Mięso jest soczyste i bardzo smacznie doprawione. Podane ze świeżymi warzywami stanowi pyszne danie. Sałatka fajita Składniki: na 4 porcje Marynata 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki świeżej kolendry 1 czosnek solo, mały 1 łyżeczka brązowego cukru(...)Zacznij od przygotowania marynaty. Przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj oliwę, sok z cytrynym cukier, sól, pokrojoną kolendrę, suszoną chili i cukier. Wszystko wymieszaj w misce. Zanurz w marynacie filety z piersi kurczak, dobrze wymasuj i marynuj w temperaturze pokojowej przez godzinę. Nastaw grill lub użyj patelni grillowej lub zwykłej patelni. Piecz piersi z kurczaka po obu stronach

codojedzenia
Kurczak po Męsku 298

jałowca kilka ziemniaków 330 ml piwa (mała butelka) 200 ml wody Wykonanie: Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą zmiażdżony ząbek czosnku, sól, paprykę, pieprz, majeranek i oliwę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka. Do środka kurczaka włożyć liść laurowy i około 15 owoców jałowca. Związać nogi kurczaka i ewentualnie przypiąć wykałaczkami skrzydełka tak, by kurczak zmieścił się w formie do pieczenia

Mama Gotuje
Grillowany kurczak z warzywami 171

marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku - pokrojony w cienkie plastry kilka kropli soku z cytryny ulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli, przyprawa do kurczaka) W misce przygotowujemy marynatę, mieszamy składniki. Wkładamy pokrojone mięso (obtoczyć z każdej strony) i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym

Alutka-Gotuje