kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:50/135)

Szaszłyczki drobiowe z harissą 230

Chicken with harissa Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 szalotki Marynata. 1 łyżeczka harissy 2 łyżki oleju sezamowego świeży rozmaryn pieprz sól Wykonanie. Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu. Na marynatę wymieszać harissę z olejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h. Szalotki obrać i pokroić ukośnie

Kulinarny karnet Christophera
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 390

ktoś lubi :) Później jest już z górki - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, po 2-3 minutach dodajemy czosnek, wszystko razem szklimy pilnując, by czosnek nie zbrązowiał, następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, a gdy będzie już ładnie podsmażony na patelni lądują pieczarki. W tym momencie dodajemy odrobinę soli, by pieczarki szybciej puściły sok. Nie szalejmy z tą solą, sos sojowy

Kulinarne zapędy Kokosa
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 235

papieru do pieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut.   Pierś z kurczaka  - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś

Sajkofanka smaku
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 235

Zapraszam na pysznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym, palce lizać :) Składniki: ok 500 gr piersi z kurczaka- pokrojony w kostkę Marynata: pieprz 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju sezamowego sól Piersi z kurczaka marynujemy i odkładamy na 30 min do lodówki Sos: Składniki: 8 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru 6 łyżek ketchup 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Wszystkie

Smaki Edyty
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką 195

zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 393

przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów.  Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry(...)nasion, drobno posiekana mały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany 2 łyżki oliwy sok z 1 cytryny Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej dłużej). Przygotowujemy dip. Owoce awokado

Smakowity Blog Kulinarny
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 348

małe piersi z kurczaka (około 50 dag) 20 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 4 łyżki majonezu 1 cebula majeranek sól, pieprz Składniki marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego  4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami(...)temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione o pieczarki i ser, daje wyśmienitą całość. Naprawdę warto spróbować. Piersi z kurczaka przekroić na pół wzdłuż (żeby były cieńsze). Delikatnie rozbić. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Włożyć do niej mięso (obtaczając dokładnie każdy kawałek mięsa

Świat Domowej Kuchni
Pieczony filet z piersi kurczaka do chlebka 182

wędlinka. Zachęcam każdego do upieczenia sobie takiego mięska. Spróbujecie, zasmakujecie i zobaczcie, że będziecie chcieli piec już zawsze takie mięsko. Potrzebujemy 1 duży podwójny filet z kurczaka ( mój ważył około 1kg ) Do marynaty 6-7 łyżek oleju lub oliwy papryka czerwona w proszku około 1-2 łyżeczek papryka ostra w proszku (pół łyżeczki ) świeżo zmielony pieprz kolorowy sól oraz sól(...)czosnkowa 1/2 małej cebulki czasami daje też czubryce zieloną około 1 łyżeczki 1. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą,  nacieramy nią umyte filety z kurczaka, następnie przekładamy nasz filet do powstałej marynaty i szczelnie zamykamy. Odstawiamy najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie wyjmujemy fileta, ściśle obwiązujemy go nicią i przekładamy do folii aluminiowej, pieczemy najpierw przez około

Gotowanie...to proste !
Urodzinowe menu :) 291

olej Kurczaka oczyszczamy i odkrawamy, co zwyczajowo nazywamy polędwiczką, czyli dolną i nieco odstającą część pojedynczej piersi z kurczaka. Z miodu, sosu chilli, drobno posiekanego czosnku, soku z cytryny, soli oraz wody i oleju (dodajemy tyle samo wody co oleju) robimy marynatę. Powinno być jej sporo, myślę(...)Marynata musi być słodka, kwaśna, pikantna i wyraźnie czosnkowa, czyli jednym słowem musi być wyrazista, a nie może być mdła. Wszystkie smaki powinny być dobrze wyczuwalne. Kurczaka polewamy połową tak przygotowanej marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej dłużej. (Jeśli nasze piersi z kurczaka są dość grube, możemy

Ratunku obiad
Pieczony kurczak z młodymi ziemniakami i cebulką 245

delikatnie polać je olejem. Ziemniaki przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie na nie ułożyć kawałki kurczaka. W małej miseczce połączyć 2 łyżki oleju, miodu i sosu sojowego. Przygotowaną marynatą polać kawałki z kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180ºC  piekarnika. Piec pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej

Ugotować
Kurczak z warzywami sezonowymi 117

minuty. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć kurczaka, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać marynatę (w której marynował się kurczak), dodać cukier i dusić około 15 minut, aż kurczak będzie miękki. Do kurczaka dodać ziemniaki, wymieszać, przesmażyć chwilę. Następnie dodać fasolkę i groszek, delikatnie wymieszać, smażyć około

królestwo garów
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 200

boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki.  Przepyszne :) Roladki nektarynkowe Składniki na około 12 szt: filet piersi kurczaka 500 g musztarda słodka brązowa(...)posypka - pokruszony susz pomidorowy, niedźwiedzi czosnek, czarnuszka - 2 łyżki olej lub oliwa 1 łyżka 1 nektarynka Przygotowanie: Filety z kurczaka pokroić wzdłuż na paski grubości około 1 cm, bardzo lekko rozbić tłuczkiem. Miód rozpuścić, wymieszać z musztardą, solą i przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka

głodny alergik
Kurczak tandoori. 342

cytryny, przyprawę i sól (dla lepszego efektu można dodać odrobinę czerwonego barwnika). Robimy to na zasadzie -do smaku. Pamiętając, że nie dodajemy żadnej innej przyprawy cała marynata powinna być dość słona, aby kurczak tą solą przeszedł.  Układamy kawałki mięsa obficie smarując je marynatą i odkładamy na min 2 h do lodówki. Układamy w naczyniu ( w moim przypadku wykorzystałam naczynie

Malinowe Pocałunki
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem 208

mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej

VioletoweKucharzenie
Szaszłyki z zielonym sosem 151

które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra. marynata: 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki octu winnego koper świeży 1 łyżeczka estragonu 1 cukinia 2 cebule czerwone 1 papryczka(...)ocet balsamico, ocet winny, posiekany koperek, estragon, mieszam i odstawiam na noc do lodówki w marynacie. Cukinię kroję w cienkie długie paski za pomocą obieraczki. Cebulę kroję na pół i oddzielam łuski poszczególnych warstw. Na patyczki do szaszłyków nadziewam pomidora, pasek piersi z kurczaka, kawałek chili, pasek cukinii, cebulę, i znowu pomidora i tak do końca patyczka. Szaszłyki smaruje oliwą

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania