kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:43/135)

Francuskie kopertki z kurczakiem 189

rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia. Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki i na minimum 30 minut wkładam do marynaty (przyprawa do kurczaka zmieszana z olejem), wielkość zależna jaką masz formę/foremki. Kwadraciki z ciasta układam na blasze - pamiętać o podkładzie z pergaminu i dalej jak widać poniżej na zdjęciach ,,, łyżeczka

Mechanik w kuchni
Nietypowo. I kurczak. 312

sosie sojowym,  oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby.  Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam

W kuchni Karmel-itki
Piersi kurczaka z sosem sriracha 140

papryczek chili z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli, dość ostry. Nie bardzo miałam pomysł co z nim zrobić, aż do niedzieli kiedy to postanowiłam dodać go do marynaty do piersi kurczaka. Użyłam dodatkowo innych produktów używanym w kuchni tajskiej jak limonki, sosu sojowego czy imbiru. Powstał pikantny ale smaczny sos, którym zamarynowałam i zapiekłam mięso. Wyszło pyszne danie. Kurczak

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka kebabowa z kurczakiem 298

kielecki ketchup pikantny olej do smażenia Marynata: przyprawa kebab-gyros przyprawa curry przyprawa do kurczaka olej pieprz chili cayenne papryka słodka mielona sól pieprz Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Składniki na marynatę w dowolnych ilościach mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Później obsmażamy kurczaka na patelni. Cebulę i ogórki kroimy

Kuchnia u Bietki
Sałatka z kurczaka z dynią  233

były zbyt grube. W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, papryczkę chilli drobno posiekaną oraz sól i pieprz.  Pierś kurczaka zalać tak przygotowaną marynatą i odstawić na kilkanaście minut. Kurczaka smażyć na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym w czasie gdy dynia będzie prawie miękka.  Sałatka : W miseczce wymieszać oliwę

Codzienne Gotowanie
Polędwiczki z kurczaka – jak z KFC 2755

Chcecie zrobić coś podobnego w domu ? Spróbujcie tych polędwiczek! Robi się je błyskawicznie … a smakują rewelacyjnie! Mogą śmiało konkurować z tymi z KFC! SKŁADNIKI: - filet z kurczaka – 500 g MARYNATA: – jogurt naturalny – 150 g – chili – 1 szczypta – sól – 1 łyżeczka PANIERKA: – mąka – 100 g – proszek do pieczenia(...)szczypta – chili – 1 szczypta – słodka papryka – 1 szczypta DODATKOWO: – olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek. Kroimy w polędwiczki. Lekko rozbijamy. Z jogurtu , szczypty soli i szczypty chili robimy marynatę. Wkładamy mięso. Obtaczamy. Zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. ( Musimy to zrobic , gdyż wtedy mięso „złapie

Ostra na Słodko
Smaki Indii: Kurczak balti 376

Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 4 duże podudzia kurczaka, umyte, osuszone 1 mała cebula, drobno posiekana 3 łyżki liści curry 3 duże suszone chilli, pokruszone 1/2 łyżeczki nasion kozieradki 5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego Marynata: 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki wody 1 łyżeczka soli(...)kolendry Do podania: 100 g ryżu basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Wkładamy kurczaka i pokrywamy go marynatą. Odstawiamy na bok na min. 20 minut. 2. W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej na najwyższej mocy palnika. Wrzucamy cebulę, liście curry, papryczki chilli

Tajskie smaki
Tortille z kurczakiem 177

oliwek) Marynata 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki natki pietruszki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy w paski, wszystkie składniki marynaty mieszamy i wrzucamy do niego kurczaka, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie smażymy na patelni. Wszystkie składniki ciasta razem zagnieść, gdyby ciasto było

Delusional Trine
Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca 191

mozzarellą Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - przepis: Składniki: mix sałat rukola gruszka 1/2 filetu z piersi kurczaka garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu sól, pieprz do smaku Marynata(...)łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowego łyżka miodu szczypta świeżo mielonego pieprzu Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - jak zrobić? Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Przygotować marynatę, zanurzyć w niej flet, obracając go kilka razy, by płyn całkowicie pokrył mięso, odstawić na minimum 30 minut. Kiedy minie czas marynowania, na patelni grillowej rozgrzać 1-2 łyżki oliwy

Moje Qulinaria
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (test patelni Woll Diamond Lite) 228

ananasowego 3 łyżki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, posiekany czosnek(...)starty imbir, paprykę słodką mieloną oraz szczyptę soli i pieprzu. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona

Kuchnia MagdaLeny
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 249

zazwyczaj dostępne, ale nie zawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej(...)minut. Kilka minut przed podaniem grillujemy delikatnie szparagi z obu stron. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Na każdej kładziemy 3 szparagi i kawałki upieczonego kurczaka. Ta słodka marynata idealnie gryzie się z musztardowo-balsamicznym sosem. Pycha

Kitchens Alphabet
Domowe marynaty do kurczaka 161

Sprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu

Menu Zdrowia
Tajskie zielone curry (Thai green curry) 241

lime juice) szczypta cukru (a pinch of sugar) Przygotowanie (Recipe) Filet z kurczaka pokroić w paski. Z sosu sojowego, rybnego, soku z limonki i cukru przygotować marynatę. Zalać nią kurczaka i marynować około 30 minut. Chicken fillet cut into strips. Soya sauce mixed with fish sauce, lime juice and sugar to prepare the marinade. Pour over chicken and marinate

Jacob Tastes
Makaron z kurczakiem i rukolą 184

pokrojone w kawałki zamarynowałem w sosie sojowym, soku i utartej skórce z cytryny, oraz posiekanej drobno ostrej papryce. Najlepiej oczywiście zrobić to dzień wcześniej. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłem kurczaka wraz z marynatą i podsmażałem aż sos całkowicie się zredukował, a mięso zaczęło ciemnieć. Następnie zdjąłem kurczaka z patelni i wrzuciłem na nią pokrojoną w grubą kostkę żółtą paprykę i lekko

Kuchnia Prezydentowej
Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym 153

prawda pita kupiona, ale farsz i sos to zrekompensował.  Składniki 4 pity 4 udka kurczaka 1 czerwona cebula sałata karbowana ogórek kiszony Sos jogurtowy : duży jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól   świeżo mielony czarny pieprz Marynata prowansalska : musztarda dijon – kilka łyżek(...)wyciśnięte ząbki czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich sól pieprz do smaku   Przygotowanie   Udka z kurczaka zamarynowałem w marynacie prowansalskiej. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem udka w naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu

R'n'G Kitchen