światło dziennie. Marzę o dobrym aparacie fotograficznym, ale jeszcze niestety się go nie dorobiłam, więc muszę sobie radzić inaczej. Dzisiaj u mnie bardzo lekkie danie, soczyste piersi z kurczaka w marynacie z pesto a do tego pomidor i ser mozzarella. Kwintesencja uwielbianej przeze mnie kuchni włoskiej. Może zdjęcia nie są zbyt ładne, ale zapewniam, że potrawa nadrabia smakiem ;) KURCZAK ZAPIEKANY
Zgrabne Gotowaniegrubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kapusty pekińskiej 1 papryka pasta curry (można zastąpić curry w proszku) czosnek imbir kmin rzymski sól kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy
Zofianadużą kostkę. Łyżkę oleju sezamowego mieszamy z łyżeczką przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki soli i pieprzy, łyżeczką sosu sojowego oraz pokrojonym w duże ćwiartki czosnku. Do gotowej marynaty dodajemy kurczaka i szczelnie zawijamy folią. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Powoli dodajemy stopniowo po łyżeczce mąki ziemniaczanej i mieszamy. Dodajemy tyle mąki
Klasyka Gotowaniażółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki Marynata do kurczaka: 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 1 ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka zamarynować i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, a nawet
Pasja Smakugaram masala pieprz cytrynowy 1 łyżka sosu ostrygowego lub rybnego łyżka startego korzenia imbiru Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Imbir ścieramy lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny, sosem ostrygowym i mieszanką przypraw . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce(...)Cebulę, czosnek, chili ,paprykę, cukinię kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek oraz papryczkę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy chwilę. Na osobnej patelni smażymy kurczaka wraz z resztą marynaty, aż się zarumieni. Do warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry. Trzymamy na małym ogniu
Mania Gotowaniacytryny i dodajemy przyprawę złocistą do kurczaka. Przyprawy dajemy na tyle by jogurt zmienił kolor, ale mniej niż pół opakowania, gdyż kurczak będzie później za słony. Wkładamy kurczaka do marynaty i zostawiamy na około 3h. Jeśli nie mamy tyle czasu by mięso się marynowało, umieszczamy je w lodówce, wtedy szybciej złapie aromat przypraw. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i kroimy
Kolizje Smakówzielonej (opcjonalnie). Składniki pasty: 150 g ciecierzycy z puszki, 2 pomidory suszone + łyżka oleju z pomidorów, łyżka wody, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, łyżeczka sezamu. Składniki marynaty do kurczaka: 1/2 łyżki oleju z dodatkiem bazylii, sól, pieprz, bazylia. Przygotowanie: Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki, łączę z olejem, doprawiam do smaku. Ciecierzycę miksuję na gładką pastę
JejKuchniamiski. Do tak powstałej marynaty wycisnąłem sok z połowy cytryny, uważając, aby nie dostały się do niej pestki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem. Piersi kurczaka pokroiłem w poprzek włókien w cienki, około półcentymetrowe plastry, zalałem je marynatą i odstawiłem do lodówki na godzinę. Marchewkę obrałem i za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłem ją w cienkie długie(...)plastry. Różyczki brokułów obciąłem w ten sposób, aby nie pozostały żadne grube łodygi. W woku rozgrzałem na największym płomieniu kuchenki 2 łyżki oliwy, po czym dodałem do niego kurczaka wraz z marynatą. Po 2 minutach smażenia na maksymalnym ogniu dodałem do mięsa marchewkę i brokuły. Całość smażyłem około 10 minut na dużym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodałem
Wyprawy kulinarnemakaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku 100 g mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy 450 g makaronu farfalle przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, sok z cytryny Marynata do mięsa: sól himalajska, pieprz ziołowy, 2 łyżeczki papryki(...)świeżo startej gałki muszkatołowej Sos: jogurt naturalny duży, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, sól himalajska, pieprz, kurkuma, 3 łyżeczki oregano, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować resztę ;) Warzywa mrożone gotujemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej kokosowy marynata do kurczaka sos sojowy 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy) ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli do ugotowania groszku 1 łyżka soku z cytryny
DefinicjaSmakumarynatę pod skórę i na wierzch na każdą porcję mięsa.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z marynaty, nie ściągać jej nadmiaru ( dzięki temu panierka lepiej się przyklei) i obtoczyć w zmielobych wiórkach kokosowych połączonych z bułką tartą. Ułożyć na siatce i piec w piekarniku
Gosia gotujemamy ochotę! Zawsze poratuje, zawsze zainspiruje! Donna Hay jest naszą ulubienicą! Przepis pochodzi z jej magazynu. Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha! Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego(...)osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż kurczaka do miseczki z marynatą i wymieszaj, włóż miseczkę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie w miseczce wymieszaj składniki panierki mąkę pszenną, mąkę ryżową i proszek do pieczenia
Plate of Joygrilla 1 łyżeczka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżki soli 75 g masła Przygotowanie: Do majonezu i śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 6 godzin. Kurczaka wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Po tym na każdą pałkę
Kuchnia Łukaszadania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu na swój niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu). Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie(...)najmniej 20-30 minut. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy. Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około
Świat Domowej Kuchni