kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:36/135)

ĆWIARTKI KURCZAKA PIECZONE Z SOSEM TERIYAKI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 138

kurczaka, 3 łyżki oleju, łyżka sosu teriyaki, łyżeczka curry, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, czubata łyżeczka majeranku, papryczka chili peperoncini, 3 większe ząbki czosnku, papryka słodka. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do kurczaka z oleju, sosu teriyaki i przypraw - soli, majeranku, czosnku niedźwiedziego, curry i rozgniecionej papryczki. Dokładnie nacieram kurczaka. Mięso układam na blaszce do pieczenia, posypuję słodką papryką, a pomiędzy układam

JejKuchnia
Kurczak zapiekany z pesto, pomidorami i mozzarellą 169

światło dziennie. Marzę o dobrym aparacie fotograficznym, ale jeszcze niestety się go nie dorobiłam, więc muszę sobie radzić inaczej. Dzisiaj u mnie bardzo lekkie danie, soczyste piersi z kurczaka w marynacie z pesto a do tego pomidor i ser mozzarella. Kwintesencja uwielbianej przeze mnie kuchni włoskiej. Może zdjęcia nie są zbyt ładne, ale zapewniam, że potrawa nadrabia smakiem ;) KURCZAK ZAPIEKANY

Zgrabne Gotowanie
Dyniowe curry z kurczaka 192

grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia  w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curry z kurczakiem, bakłażanem, kapustą pekińską i papryką 206

kapusty pekińskiej 1 papryka pasta curry (można zastąpić curry w proszku) czosnek imbir  kmin rzymski sól  kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy

Zofiana
Pierś z kurczaka w cieście 114

dużą kostkę. Łyżkę oleju sezamowego mieszamy z łyżeczką przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki soli i pieprzy, łyżeczką sosu sojowego oraz pokrojonym w duże ćwiartki czosnku. Do gotowej marynaty dodajemy kurczaka i szczelnie zawijamy folią. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Powoli dodajemy stopniowo po łyżeczce mąki ziemniaczanej i mieszamy. Dodajemy tyle mąki

Klasyka Gotowania
Curry z kurczakiem i kalafiorem 167

żółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry  sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki Marynata do kurczaka: 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 1 ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka zamarynować i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, a nawet

Pasja Smaku
Curry z kurczaka z warzywami 376

garam masala pieprz cytrynowy 1 łyżka sosu ostrygowego lub rybnego łyżka startego korzenia imbiru Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Imbir ścieramy lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny, sosem ostrygowym i mieszanką przypraw . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce(...)Cebulę, czosnek, chili ,paprykę, cukinię kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek oraz papryczkę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy chwilę. Na osobnej patelni smażymy kurczaka wraz z resztą marynaty, aż się zarumieni.   Do warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry. Trzymamy na małym ogniu

Mania Gotowania
Szaszłyki z brzoskwiń i kurczaka 203

cytryny   i dodajemy przyprawę złocistą do kurczaka. Przyprawy dajemy na tyle by jogurt zmienił kolor, ale mniej niż pół opakowania, gdyż kurczak będzie później za słony. Wkładamy kurczaka do marynaty i zostawiamy na około 3h. Jeśli nie mamy tyle czasu by mięso się marynowało, umieszczamy je w lodówce, wtedy szybciej złapie aromat przypraw. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i kroimy

Kolizje Smaków
WRAPY Z KURCZAKIEM I PASTĄ Z CIECIERZYCY 152

zielonej (opcjonalnie). Składniki pasty: 150 g ciecierzycy z puszki, 2 pomidory suszone + łyżka oleju z pomidorów, łyżka wody, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, łyżeczka sezamu. Składniki marynaty do kurczaka: 1/2 łyżki oleju z dodatkiem bazylii, sól, pieprz, bazylia. Przygotowanie: Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki, łączę z olejem, doprawiam do smaku. Ciecierzycę miksuję na gładką pastę

JejKuchnia
Chiński kurczak z brokułami 656

miski. Do tak powstałej marynaty wycisnąłem sok z połowy cytryny, uważając, aby nie dostały się do niej pestki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem. Piersi kurczaka pokroiłem w poprzek włókien w cienki, około półcentymetrowe plastry, zalałem je marynatą i odstawiłem do lodówki na godzinę. Marchewkę obrałem i za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłem ją w cienkie długie(...)plastry. Różyczki brokułów obciąłem w ten sposób, aby nie pozostały żadne grube łodygi. W woku rozgrzałem na największym płomieniu kuchenki 2 łyżki oliwy, po czym dodałem do niego kurczaka wraz z marynatą. Po 2 minutach smażenia na maksymalnym ogniu dodałem do mięsa marchewkę i brokuły. Całość smażyłem około 10 minut na dużym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodałem

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 152

makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku 100 g mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy 450 g makaronu farfalle przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, sok z cytryny  Marynata do mięsa: sól himalajska, pieprz ziołowy, 2 łyżeczki papryki(...)świeżo startej gałki muszkatołowej Sos: jogurt naturalny duży, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, sól himalajska, pieprz, kurkuma, 3 łyżeczki oregano, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować resztę ;) Warzywa mrożone gotujemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 185

light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli  1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej kokosowy marynata do kurczaka sos sojowy 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy) ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli do ugotowania groszku 1 łyżka soku z cytryny

DefinicjaSmaku
Kurczak w kokosowej panierce 114

marynatę pod skórę i na wierzch na każdą porcję mięsa.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z marynaty, nie ściągać jej nadmiaru ( dzięki temu panierka lepiej się przyklei) i obtoczyć w  zmielobych wiórkach kokosowych połączonych z bułką tartą. Ułożyć na siatce i piec w piekarniku

Gosia gotuje
Chrupiący kurczak w aromatycznej panierce z pastą misą i imbirem 151

mamy ochotę! Zawsze poratuje, zawsze zainspiruje! Donna Hay jest naszą ulubienicą! Przepis pochodzi z jej magazynu. Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha! Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego(...)osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż kurczaka do miseczki z marynatą i wymieszaj, włóż miseczkę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie w miseczce wymieszaj składniki panierki mąkę pszenną, mąkę ryżową i proszek do pieczenia

Plate of Joy
Pikantne pałki z kurczaka. 190

grilla 1 łyżeczka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżki soli 75 g masła Przygotowanie:  Do majonezu i śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 6 godzin.  Kurczaka wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Po tym na każdą pałkę

Kuchnia Łukasza