kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:32/135)

Kurczak Kung Pao 323

Składniki:  Marynata 1 białko jaja 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 niepełna łyżka oleju sezamowego  Potrawa: 2 pojedyncze piersi kurczaka 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kukurydzianego 6 suszonych papryczek chili (koniecznie w całości!) 50 g orzechów cashew 1 łyżka(...)papkę. Przełożyć do niedużej, porcelanowej lub szklanej miski, dodać pieprz sos rybny, sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na min. 2h. 2. Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, odkładać na talerz. Na patelni rozgrzać

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak pieczony tymiankowo-czosnkowy 149

Jeśli jeszcze nie wiecie czym uraczyć rodzinę w uroczysty, świąteczny obiad, polecam Wam tego pysznego kurczaka. Nadziewany jest delikatnymi filetami w aromatycznej czosnkowo-tymiankowej marynacie. Mniam, palce lizać! 1 kurczak ok 1,5kg 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżki tymianku główka czosnku do pieczenia sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju Kurczaka przygotować dzień wcześniej(...)pieprzem. Kurczaka nafaszerować mięsem, otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami, nogi związać sznurkiem. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą marynaty, w której leżał kurczak. Główkę czosnku przekroić w poprzek, położyć obok mięsa, przykryć folią aluminiową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec 1,5 godziny, po niecałej godzinie zdjąć folię aby kurczak

Smakołyki Asi
Kurczak w brzoskwiniach 112

kurczaka, a będzie ich zapewne znacznie więcej na blogu. Dzisiaj przedstawiam kurczaka w brzoskwiniach. Połączenie kurczaka, słodyczy brzoskwini, soli i pikanterii pieprzu cayenne daje ucztę smaków dla podniebienia. Składniki: 6 skrzydełek 4 udka Olej Gałązki curry ( nie jest konieczne ) Szklanka bulionu/ ewentualnie wody Marynata(...)puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu ) ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: W przygotowanej marynacie moczymy kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt słodka

Smaki Ewy
Kurczak tikka masala 401

Garam masala - indyjska mieszanka, stanowiąca nieodzowny element indyjskiej sztuki kulinarnej. W jej składzie znajdziemy kmin rzymski, kolendrę, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową.   Składniki: Marynata do kurczaka: 500 g filetu z kurczaka 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy po 1 łyżeczce sproszkowanych przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, ostrej papryki, garam masala 1 łyżeczka startego na drobnych(...)oczkach imbiru sól W misce mieszamy jogurt z przyprawami, dodajemy pokrojonego w 2 cm kostkę kurczaka i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso wraz z marynatą. Sos: 700 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy po 1 łyżeczce sproszkowanych przypraw: ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego, garam masala

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... 187

ząbki czosnku - świeża bazylia  - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich  - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli)  PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy(...)paski i zielone oliwki przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie kurczaka i gotowanie makaronu. Najlepiej podawać z sałatką grecką (przepis w następnym poście). A jako dodatek do powyższego proponuje "Greckie Wakacje" czyli OUZO ze sprite

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 393

kremówki szklanka bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Zalewę z pomidorów (ok. 8 łyżek) dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynujemy kurczaka. Odkładamy w chłodne

Pobite gary Barbary
Kurczak tikka masala 167

marynata przyrządzoną z jogurtu, imbiru, czosnku (przeciśniętego przez praskę), garam masali, mięty, kolendry i kuminu. Odstawiamy na kilka godzin lub nawet całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka wraz z marynata i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy aż składniki się połączą w gładki sos. Następnie dodajemy tandoori masalę, (opcjonalnie mleczko kokosowe), kurkumę i migdały. Mieszamy

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak na wschodnią nutę 441

naszym stole. Aby przygotować kurczaka wg tego przepisu wystarczy trochę fantazji w łączeniu przypraw. Należy też wyluzować z kości i ściągnąć skórę z 2 ćwiartek udek kurczaka i przygotować aromatyczną marynatę z 1 łyżeczki indyjskiego curry, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu) , 1 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżek oliwy i odrobiny soli. Kurczaka kroimy w kostkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w przyprawie Jamaican Jerk z marchewką (pieczony w rękawie) 114

rękawie to moja inicjatywa. Dodam jeszcze, że kurczaka upiekł mój mąż - ja tylko dałam mu kilka wskazówek... Polecam! około 1,5 kg dowolnych części z kurczaka (u mnie ćwiartki przecięte na połowę) Marynata: 1-2 łyżki oliwy około 25-30g przyprawy do kurczaka Jamaican(...)Jerk   sól himalajska Dodatkowo: 2-3 marchewki Ponadto: rękaw do pieczenia (polecam Stella ) Przygotować marynatę. Mieszankę Jamaican Jerk wymieszać z olejem i doprawić za pomocą soli. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na 1 h. Po tym czasie obraną marchewkę należy przekroić na 3-4 części, ew. pokroić w grubsze plasterki. Następnie mięso razem

Di gotuje
Wołowina w pomarańczach i miodzie 142

garnka, żeby się nie przypaliło). *I tu należy się wyjaśnienie. Wołowina wymaga innego przygotowania niż kurczak z oryginalnego przepisu. Jeśli zdecydujecie się wypróbować przepis na kurczaku zróbcie to tak:  Do marynaty dodajemy 1 a nie 2 łyżki sosu sojowego.  Kurczaka trzeba pokroić na kawałki, posolić i podsmażyć a dużym ogniu. Na patelnię dodawać po łyżce marynaty. Kolejną(...)łyżkę sosu dodać dopiero, kiedy poprzednia odparuje. Mięso powinno się smażyć, a nie gotować! Jeśli kurczak jest już  dobrze wysmażony, a zostało sporo marynaty, wtedy możemy dopiero wlać całość na patelnię i mieszając doprowadzić do zredukowania sosu. Sos powinien być gęsty, lepki, mieć ciemnobrązowy kolor i przylegać do mięsa

Kulinarne Inspiracje
Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 349

Dziś zaproponuję Wam złociste udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Gdy byłam mała co niedzielę mieliśmy na obiad pieczonego kurczaka na rożnie - była to nasza tradycja. Teraz staram się przypomnieć ten smak na inny sposób. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Zdrowe grillowanie 157

samy jemy po prostu więcej  tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne  zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów  fit desery - zamiast ciężkich ciast z masami użyj lekkich deserów np. sorbety owocowe, jogurt z owocami(...)jabłkiem, bananem, gruszką, winogronem sałatki warzywne np. świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach  szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki

Truskawkowa Fiesta
Domowy kebab z piersi kurczaka 473

słodkiej papryki łyżeczka papryki chilli pieprz i sól Do durum kebab: 4 placki tortilla papryka pomidor sałata sos czosnkowy folia aluminiowa Przepis – Domowy kebab z piersi kurczaka Przepis zaczynamy od przygotowania marynaty. Do jogurtu dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki chilli, a na koniec pieprz i sól. Marynata powinna być pikantna. Zabieramy się(...)kotlety. Starajmy się by nie był kawałki nie miały więcej niż pół centymetra wysokości. Możemy też pierś rozbić tłuczkiem, ale to wtedy gdy mamy problemy z krojeniem. Kawałki kurczaka dodajemy do marynaty i odstawiamy naszą mieszaninę do lodówki. Rozgrzewamy nasz piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Bierzemy naszą cebule i przekłuwamy ją patykiem. Całość stabilizujemy na blaszczce lub patelni. Teraz wyciągamy

Kuchennyviral.pl
Szaszłyki z kurczaka 140

kurczaka, u mnie odfiletowane udka 1 cukinia, około 400 g 2 żółte papryki 250 g koktajlowych pomidorów 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku świeże gałązki rozmarynu Marynata do kurczaka 3 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oliwy 1 cebula garść dowolnych ziół sól i pieprz do smaku Pokrój mięso na w miarę równe kawałki(...)Wymieszaj składniki na marynatę, dodaj mięso, wymieszaj i marynuj przez godzinę lub pozostaw na noc w lodówce. Pokrój paprykę i cukinię w dosyć dużą kostkę. Wymieszaj z oliwą, pomidorami i przyprawami. Jeśli używasz drewnianych patyków do grilla namocz je w wodzie przed użyciem. Nadziej mięso na przemian z warzywami i grilluj przez około 10 minut odwracając na drugą stronę. Podczas

codojedzenia
Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 195

wywaru), odwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno dłońmi między piersiami. Gotowe! Odkładamy sobie 1/3 sosu chimichurri jako dressing do sałatki (można go rozcieńczyć jeszcze łyżką lub dwoma oleju). Kurczaka smarujemy marynatą chimichurri od wewnątrz, przekładamy go na ruszt. Smarujemy go też pod skórką (w kurczaku zagrodowym nie ma z tym najmniejszego problemu, skórka idealnie odchodzi od mięsa)a następnie smarujemy

Karo in the Kitchen
rozmarynowy kurczak marynowany w maślance 131

pieprzem, papryką wędzoną, posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Wkładam do pojemnika i zalewam maślanką. Odstawiam minimum na noc. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) lub worka do pieczenia. Zostawiam na nim marynatę, która go oblepiła. Piekę ok godzinę, następnie zdejmuję pokrywkę z naczynia lub rozcinam worek, włączam termoobieg i czekam aż skórka się zarumieni

Cook&Love
Grillowany kurczak sataye 190

łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego imbiru 1. Kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki. Resztę składników łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na min. 3 godziny. 2. Kurczaka nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE: 200ml mleka

Tajskie smaki