kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:23/135)

Curry z kurczakiem i zielonym groszkiem podane z raitą/kurczak 126

gotowego dania na talerzu. Tym razem przyrządziłam curry z kurczakiem i zielonym groszkiem. Podałam je z brązowym ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki kolendry curry: 400 g krojonych pomidorów z puszki młoda cebulka łyżka oliwy z oliwek(...)pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli ziołowej Dzień wcześniej kurczaka kroimy w kosteczkę i zalewamy mleczkiem kokosowym, odstawiamy do lodówki. Na następny dzień mleczko odlewamy i kurczaka nacieramy marynatą. Posiekaną cebulkę podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość mieszamy z pastą curry, koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym. Dusimy pod przykryciem

Mienta blog
Kurczak marynowany w jogurcie 153

Pyszny kurczak z marynaty jogurtowej..do jogurtu dodałam tylko przyprawę  z kurczaka i nic więcej..a mięso było pyszne..polecam.  kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia   jogurt naturalny   przyprawa do kurczaka Knorr  Jogurt naturalny wymieszać z przyprawą.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić na około 12 godzin do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Szaszłyki z kurczakiem w marynacie ziołowej 148

czerwona cebula 1 mała cukinia 3-4 pieczarki kilka kawałków bakłażana   marynata: 4-5 łyżek oleju sok z 1/2 cytryny 1 … Czytaj dalej Szaszłyki z kurczakiem w marynacie ziołowej

czarrna od kuchni
Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty 196

bulionu warzywnego) - połówka piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowana przez noc) - garść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez(...)wcześniej przygotowanej marynacie.  Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody (lub bulionu warzywnego) i gotujemy, aż woda całkowicie się wchłonie, a pęczak zacznie być kleisty. W tym czasie oczyszczamy fenkuła i kroimy go na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło (lub olej) i wrzucamy pierś z kurczaka. Smażymy, aż będzie rumiana

Sajkofanka smaku
Chicken tikka masala 329

polecam świeży) 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka cukru 150ml śmietany 18% lub kremówki pieprz i sól Sposób przygotowania Wieczorem kroimy kurczaka i zalewamy go marynatą. Marynata to wymieszane wszystkie wymienione składniki. Ziarna kardamonu, kolendry i kmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki marynaty miksujemy w małym malakserze na gładką masę. Jeśli(...)papierem do pieczenia. Niech folia ma podwinięte boki do góry, żeby soki, które wydobędą się w trakcie pieczenia nie spłynęły pod jej spód. Kawałek po kawałku przekładajcie kurczaka, zdejmując z niego nadmiar marynaty. Resztę marynaty dodamy do sosu. Pieczemy kurczaka na najwyższej półce w temperaturze 250-270 stopni (maks jaki macie w swoim piekarniku) aż się zarumieni, ok. 15 minut

W kuchni wieczorem
Szaszłyki z cytrynowym kurczakiem i ananasem 108

składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 4 plastry świeżego ananasa marynata do kurczaka 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawa do kurczaka z grilla np.Kamis skórka otarta z połówki cytryny Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty na minimum 1 godzinkę (ja zawsze przygotowuje wcześniej i zostawiam

Monia miesza i gotuje
Diabelski kurczak w 15 minut 122

Błyskawiczny sposób na wyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman – jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich(...)osusz udka, dobrze posól i popieprz. Odstaw na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (z termoobiegiem). Krok 2 Przygotuj marynatę: zmiksuj na gładką pastę wszystkie składniki. Krok 3 Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw pod sam grill. Piecz 5 minut, do momentu aż skórka stanie się złocista. Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą

Niedzielny kucharz
Niedziela: Diabelski kurczak w 15 minut 132

Błyskawiczny sposób na wyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman , jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich(...)osusz udka, dobrze posól i popieprz. Odstaw na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (z termoobiegiem). Krok 2 Przygotuj marynatę: zmiksuj na gładką pastę wszystkie składniki. Krok 3 Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw pod sam grill. Piecz 5 minut, do momentu aż skórka stanie się złocista. Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą

Niedzielny kucharz
Grillowany filet z jarmużem 142

Filety z kurczaka odpowiednio długo zamarynowane, a następnie grillowane najlepiej na tradycyjnym grillu z dymkiem :) ale również sprawdzi się patelnia grillowa. Marynata z dodatkiem papryki wędzonej, która nadaje ciekawy aromat. Można zwiększyć jej ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony(...)Smacznego :) Rada: W okresie zimowym, kiedy pomidory nie są takie smaczne, można użyć pomidorów z puszki. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad Tagged: filet z kurczaka , jarmuż , marynata , pomidory

https:KKuchniaMniam
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 159

pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu(...)kury). Myjemy mięso i kroimy w poprzek na plastry pół centymetrowej grubości. W głębokim naczyniu mieszamy miód z cytryną, dodajemy sól i przyprawy, mieszamy. Do zaprawy dodajemy kurczaka i obtaczamy każdy kawałek marynatą. Krok 2 Robimy ciasto na domowe tortille. Podgrzej mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wsyp do głębokiej misy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj

Niedzielny kucharz
Kurczak marynowany w occie balsamicznym 120

przystało na niedzielę obiad musi składać się z mięsa. Dzisiaj zrobiłam kurczaka, którego marynowałam przez około 5 godzin. Głównym składnikiem marynaty był ocet balsamiczny. Kurczak wyszedł bardzo smaczny. Składniki:    około 1,5 kg kurczaka    6 łyżek octu balsamicznego    1,5 łyżeczki (czubate) słodkiej papryki    0,5 łyżeczki papryki chilli(...)sól, pieprz Przygotowanie:    Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu  w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć i dopiec kurczaka

Amatorka kuchenna
Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem 228

temu takie specjalne naczynie do pieczenia kurczaka, którego nigdy w życiu go nie użyłam. Aż wstyd :) To co? Podnosimy cholesterol? :P Składniki: 1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg) 1 cytryna pokrojona w plastry Na marynatę: 1/2 główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny(...)łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny natrzeć kurczaka, a następnie ułożyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z grillowanym kurczakiem 110

dressing - Monia dziękuję. Potrzebujemy: Garść mix'u sałat 1 pierś z kurczaka 1 pomidor 2 łyżki kiełków sojowych 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka otrębów S&P Marynata do kurczaka 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki S&P Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)balsamicznego 1 łyżeczka golden syrup lub płynnego miodu (lipowy lub wielokwiatowy) Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół aby powstały dwa cienkie kotlety. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce i wkładamy do niej kurczaka. Zostawiamy na minimum godzinę. Kurczaka smażymy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Studzimy. Do miski wkładamy sałatę, następnie pomidora pokrojonego na kawałki oraz pierś

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak w marynacie II 153

maceruję w niej mięso do następnego dnia. Potem pieczenie w rękawie i ... czekanie z niecierpliwością , aż kurczak się upiecze, bo jego zapach unosi się w całym domu... KURCZAK W MARYNACIE   Przed włożeniem mięsa do rękawa posypuję je jeszcze raz przyprawą węgierską do drobiu i majerankiem, następnie układam pojedynczo w rękawie i do pieca.   SKŁADNIKI MARYNATY: 3-4 ząbki(...)oliwy łyżeczka Vegety łyżeczka przyprawy węgierskiej Knorra łyżeczka majeranku łyżeczka oregano sól, pieprz, papryka chili w proszku pamiętajcie,że proporcje przypraw to sprawa indywidualnego gustu. WYKONANIE: kurczaka tnę na cztery części, maceruję w marynacie odkładam na dobę, następnie umieścić w rękawie piec około 1h godz. na 10 min. przed wyjęciem rozciąć rękaw i zrumienić mięso. Pamiętajcie sprawdźcie miękkość mięsa. Jeśli

Kuchnia Beaty
Szaszłyki z kurczaka w miodzie i sosie sojowym 179

kurczaka pokroić wzdłuż w cieńkie paski, odstawić i przygotować marynatę.  Czosnek oraz cebulki obrać i drobno posiekać,  przełożyć do miski dodać resztę składników marynaty i dokładnie wymieszać. Kurczaka włożyć do przygotowanej marynaty i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Zamarynowanego kurczaka nadziewać na patyczki do szaszłyków, grilować około

Zabawa smakiem