się na czymś wyżyć, polecam!). Aby pierś nie uległa zniszczeniu podczas rozbijania warto włożyć ją do foliowego woreczka lub owinąć luźno folią spożywczą. Następnie zabieramy się za robienie marynaty do kurczaka: do miseczki wlewamy pół soku z limonki, dodajemy musztardę, miód, sól, pieprz i posiekane drobno zioła ( bazylia, mięta i kolendra). Mieszamy wszystko dość energicznie i powoli dodajemy oliwę(...)powstał nam gęsty sos (około dwie łyżki oliwy). Wkładamy rozbite piersi z kurczaka do naszej marynaty i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyciągamy kurczaka i zabieramy się za robienie roladek. Na deskę kładziemy plasterek szynki parmeńskiej, na nią układamy rozbitą jedną część piersi kurczaka ( jedno na drugim w linii pionowej). Zanim zaczniemy zawijać na wszystkim
Mango PapajaDziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad. Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem wykwintnym, ale za to bardzo smacznym. Zamiast ćwiartek z kurczaka można w tej marynacie przygotować także polędwiczki drobiowe. Taki obiad można też przyrządzić w wolnowarze, gotując razem z mięsem, przekrojone na połówki lub ćwiartki(...)które nabierają wówczas wyjątkowego smaku. Kurczak z sezamem czyli tanie danie Składniki - proporcje na dwie osoby 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu 3 łyżki oleju (najlepiej sezamowego) 2 łyżki płynnego miodu
Cztery Fajerypostanowiłam, że, jak zwykle zresztą, zrobię go po swojemu. Wyszedł delikatny, soczysty i bardzo ciekawy w smaku. Dzieła dopełnił aromatyczny kokosowy ryż basmati i cudowny chlebek naan. Mniam! :) Marynata do kurczaka: ok. 600 g piersi z kurczaka 1 duży jogurt naturalny lub grecki 1 ząbek czosnku 1 dymka sok z połowy limonki 3 łyżeczki przyprawy tikka masala (gotowa mieszanka dostępna(...)kremówki (30%) 1 łyżeczka przyprawy tikka masala 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, z miseczki z marynatą wyjmujemy wszystkie kawałki kurczaka starając się, by nie wlać na patelnię sosu jogurtowego. Podsmażamy do uzyskania odpowiedniego koloru i przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię wlewamy bulion
Cooking Monstermasła orzechowego. 4 łyżki oleju arachidowego 3 łyżki miodu 1 pojedyncza pierś z kurczaka Odrobina soli Kurczaka pokrój w plastry. Z oleju, miodu oraz odrobiny soli przygotuj marynatę. Marynuj kurczaka przez noc. Mięso trzymaj w parowarze 40 minut. Smacznego
cukrem pudrem posypanejest podobnym (zastąpiłam ziemniaki kurczakiem marynowanym w kefirze) z gazety Maine Familie&Ich numer 6/2012. Było przepyszne! :) Składniki na około 6 małych szaszłyków: 2 nieduże filety z kurczaka (tzw. pojedyncze) marynata (1 szklanka kefiru, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki, 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich, czarny pieprz(...)długie, niegrube cukinie 6-8 plastrów boczku (surowego lub wędzonego) 1. Składniki marynaty łączymy, dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka kroimy w niedużą kostkę, wkładamy do marynaty, zostawiamy w lodówce minimum 2h. 2. Cukinię kroimy na cienkie plastry (ja to robiłam obieraczką do warzyw), wybieramy 6-8 najdłuższych i najszerszych plastrów (resztę też zgrillujcie, jest pyszna!), kładziemy je na talerzu obok siebie
Kuchnia PrezydentowejSKWORCU Piersi z kurczaka umyj, pokrój na kotlety. Przygotuj marynatę. Miód rozpuść w kąpieli wodnej, do chłodnego miodu, dodaj musztardy, pieprzu, soli, oliwy z oliwek. Wymieszaj marynatę i natrzyj nią kurczaka. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki, co najmniej(...)godziny. Ziemniaki obierz. Pokrój na cząstki. Obtocz w oliwie, soli i pieprzu oraz Karahi ChickenMasala. Wysyp na dno posmarowanej tłuszczem brytfanny z pokrywą. Poukładaj na ziemniakach piersi z kurczaka, polej marynatą. Zamknij i piecz w piekarniku w 200 stopniach, około godzinki. Posyp ciętą nacią selera, dosmacz miodem z musztardą i szafranem. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniNigdy nie przepadałam z smakiem cytrusów w mięsie. Kurczak z cytryną to zdecydowanie nie moje smaki. Natomiast kurczak z limonką to zdecydowanie co innego. Przepis powstał spontanicznie - szukałam w sieci dobrej marynaty z użyciem sosu sojowego ale nic mi nie podpasowało, więc sama dobrałam składniki. Efekt? Taki kurczak bardzo mi smakował :) Składniki: 4 kawałki kurczaka ( u mnie dwie ćwiartki przekrojone(...)sojowy, sok z limonki, chili, miód i czosnek dokładnie ze sobą wymieszać. Kurczaka włożyć do worka i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć kurczaka z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym dolewając 2-3 łyżki marynaty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny czas, od czasu do czasu obracając mięso, aby nabrało
My simple kitchenPieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami Składniki: mięso: - 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g) marynata: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy) - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol) - odrobina mielonego czarnego pieprzu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład
Kuchnia co dniaząbki czosnku 50 ml oliwy 3 ziemniaki sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka opłukać i osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z winem, połową oliwy, oregano, solą i pieprzem. Marynatą zalać kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin lub przynajmniej na 30 minut. Następnie kurczaka po wyjęciu z marynaty obsmażyć na oliwie (marynatę zachować). Ziemniaki wyszorować i pokroić na kawałki. Ułożyć(...)brzegach naczynia żaroodpornego. W środku położyć podudzia. Wszystko zalać pozostałą oliwą i marynatą, posypać rozmarynem i włożyć pomiędzy nieobrane ząbki czosnku. Na kurczaku ułożyć pokrojoną w plasterki drugą połówkę cytryny. Piec pod przykryciem w temp. 200 C. przez około godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać do zrumienienia ziemniaków i cytryny
Pasja Smakuczosnek. Marynatą zalać pokrojonego kurczaka i odstawić do lodówki na 2 godz. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę z listkami laurowymi. Marynatę z kurczakiem przelać na patelnię i trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje. Po wyłączeniu ognia wmieszać posiekaną natkę i...... Smacznego
Gaździnka warzypotrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków. Składniki: 1 kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 cebule marynata do kurczaka: 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka (według uznania) sól pieprz 3 ząbki czosnku Składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachili, sok z limonki, sos sojowy, oraz odrobinę sosu piri piri , oliwę i mieszamy. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w wąskie długie paski. Przygotowaną marynatą nacieramy paski kurczaka, posypujemy posiekaną kolendrą. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc jakby fale i smażymy na patelni grillowej kilka minut z każdej strony(...)trakcie możemy jeszcze smarować resztkami marynaty. Szaszłyki z kurczaka podajemy salsą ananasową. Salsa ananasowa: - 1/2 świeżego ananasa - 1/3 czerwonej papryki - 1/3 pomarańczowej papryki - 1 banan - 1 limonka - sól i chili w młynku - cukier trzcinowy Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry, a następnie w dość drobną kostkę. Umytą paprykę wydrążamy z gniazdek nasiennych i kroimy w kostkę. Banany również drobno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępasuje do bardzo wielu potraw. Według mnie najlepiej komponuje się z mięsem drobiowym i warzywami, i taką właśnie propozycję przedstawiam poniżej. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę(...)wymieszać i dodać do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Następnie kurczaka usmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty. Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka. Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy
Świat Domowej KuchniSkładniki: Kurczak 8 podudzi z kurczaka 150 g plastrów wędzonego boczku 100 ml rumu 3-4 łyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli 4 cebulki dymki 400 g marchewki 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek Puree z selera i ziemniaków(...)ziemniaków 750 g selera (korzeń) 100 g masła 1 i 1/2 łyżki chrzanu 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól pieprz biały Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z 1 limonki i sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Do marynaty wkładamy podudzia kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Smakowity Blog KulinarnyKurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie łączy niezwykłe słodko-kwaśne smaki, ale nie idzie w klimaty azjatyckie. Jeśli nie przepadacie za kuchnią Dalekiego Wschodu, ale chcecie połączyć właśnie te dwa smaki, to jest to idealny pomysł dla Was. Składniki: 4 nogi z kurczaka 1 cytryna 1 pomarańcza 1/2 kostki masła kilka łyżek mąki sól, pieprz 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki(...)miód. Kurczaka po zrumienieniu skóry przewrócić na drugą stronę, zalać przygotowaną marynatą i piec pod folią do miękkości. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. Kurczaka w pomarańczowo-miodowej marynacie można podawać z ryżem, frytkami lub innymi dodatkami. Post Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni