kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:11/135)

SZASZŁYCZKI Z KURCZAKA Z ANANASEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 152

miski. Wyciśnij sok z cytryny. Rozgnieć ziarna fenkułu (lub kolendry). Wymieszaj w miseczce sok z cytryny z czterema łyżkami oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą. Polej pokrojonego kurczaka marynatą, dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Patyczki do szaszłyków namocz przez godzinę w zimnej wodzie. Ananasa obierz ze skórki, pokrój w grube plastry, usuń twardy(...)środek i oczka, a następnie pokrój w dużą kostkę. Kawałki kurczaka lekko osącz z marynaty i nadziej na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami ananasa i suszonymi śliwkami. Szaszłyki smaż na grillu* przez około 15 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą podczas pieczenia. Podawaj szaszłyczki na przykład z sałatką tabbouleh. *Możesz również upiec szaszłyki w piekarniku, układając

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Grillowany kurczak w słodko-kwaśnej marynacie 160

teraz na blogu. Jedną z nich są grillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego

Czerwień i błękit
Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami 382

Makaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju   Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego(...)bazylii sól, pieprz 2 garście pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki odrobina startego parmezanu do wykończenia dania   Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę. Włożyć do marynaty. Przykryć i schować do lodówki na minimum 20 minut (a najlepiej na całą noc). Kurczaka usmażyć

Moja Delicja
Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie majonezowo - musztardowej 301

Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie  majonezowo -musztardowej... Pałki z kurczaka w marynacie z majonezu i musztardy z czarnym sezamem. A do tego ziemniaczki pieczone w tym samym naczyniu jednocześnie. Potrzebne będą: pałki z kurczaka majonez musztarda sarepska (jak ktoś lubi ostrzejsze to rosyjska) ziemniaki  cebula czosnek tymianek papryka słodka sól, pieprz łyżka oliwy czarny sezam (opcjonalnie(...)każdą pałkę przypada łyżeczka majonezu i łyżeczka musztardy... Pałki z kurczaka myjemy i ewentualnie oczyszczamy z pozostałych piórek, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (ja dałam granulowany, ale spokojnie można użyć świeżego, przeciśniętego przez praskę). Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą, układamy do niego ziemniaki, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i opcjonalnie czarnym sezamem, cebulę

Pelusiowa Kuchnia
Kolorowe szaszłyczki 168

składniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka 2 papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cukinia 3-4 średnie cebule 12 pieczarek marynata do kurczaka: 7 łyżek soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić(...)marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso.Ja zazwyczaj przykrywam folią wstawiam do lodówki na noc ale wytarczy ok 30 minut, zanim nam się grill dobrze rozpali mięsko juz bedzie dobre. Paprykę pokroić na małe kawałki, cukinię w plastry,cebulę w plastry lub ćwiartki,pieczarki przekroić na pół. Składniki nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy szaszłyczki ze wszystkich

Monia miesza i gotuje
Kurczak jerk po karaibsku z warzywami 155

łyżki soli Wykonanie: W misce dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty (powinna mieć konsystencję dość gęstej pasty). Kawałki kurczaka umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Przełożyć kurczaka do marynaty i dobrze go w niej obtoczyć, nacierać kawałki przez kilka minut. Zostawić na ok. 2 godziny dla lepszego efektu (jeśli nie macie czasu, można pominąć, ale marynowanie daje większą(...)kilkucentymetrowe kawałki. Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem. Na tak przygotowanych warzywach układać kawałki zamarynowanego kurczaka jerk. Polać resztą marynaty. Naczynie z kurczakiem i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (nie przykrywać) na około 1-1,5 godzinę. W połowie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę. Kurczaka jerk po karaibsku

Pociąg Do Kuchni
Pałki z kurczaka po Jamajsku 139

różnie z tym bywa). Proponuję poczytać w internecie, czy popytać wśród znajomych. Gwarantuję, że znajdziecie takie źródło w swojej okolicy. A oto sam przepis (na około 8 pałek kurczaka), gdzie w marynacie tkwi cały sekret Składniki na marynatę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu 2 łyżki pieprzu 2 łyżki soli 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli lub habanero(...)Każdą stronę grillujemy średnio po ok 10 min pamiętając każdorazowo smarować kolejne strony pałki marynatą. Wersja w piekarniku: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Rozkładamy na brytfannie kurczaka, połową marynaty smarujemy nasze mięso i pieczemy około 30minut. Po tym czasie odwracamy mięso i smarujemy górę pozostałą ilością marynaty i pieczemy znowu około 30minut. Nasze pałki powinny się zrobić brązowo

PaleoLife
Kurczak Tikka Masala 113

indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala. Składniki na 2 porcje: 2 duże piersi z kurczaka marynata: 1 łyżeczka garam masala                 sok wyciśnięty z połowy limonki sos: 200 g jogurtu naturalnego        500 ml passaty(...)sól, pieprz, chilli        świeża kolendra        oliwa z oliwek Wymieszać sok z cytryny z przyprawą garam masala, kurczaka pokroić w większa kostkę i zalać go marynatą. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę

wyzwania kuchenne
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 115

łyżki kukurydzy 1 pomarańcza świeże kiełki dressing szczypiorkowy: mały pęczek szczypiorku 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( lub oleju rzepakowego ) sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu sól  marynata do kurczaka: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego białego  Wykonanie: Składniki marynaty do kurczaka wymieszać. Filet umieścić w mocnym woreczku, wlać marynatę i dobrze(...)skośne plastry. Składniki dressingu zmiksować blenderem. Pomarańczę obrać ze skóry i wykroić filet, bez białej części. Sałatę rozłożyć na talerzu/półmisku, posypać kukurydzą. Ułożyć kawałki pomarańczy i plastry kurczaka. Posypać kiełkami. Przed podaniem polać sałatkę dressingiem szczypiorkowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6838

kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Danie bardzo aromatyczne, urozmaicone zostało o panierkę, która  nadała mu całkiem nowy wymiar.   Chrupiący kurczak  słodko kwaśny Składniki: 2 piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy) 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki ½ małej zielonej papryki 1 mała marchewka ½ cebuli czerwonej 2 plasterki ananasa(...)szklanki skrobi kukurydzianej  (lub mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta przyprawy 5 smaków Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki.   Mieszamy wszystkie składniki panierki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki sosu również łączymy ze sobą. Grzyby

Mania Gotowania
Kurczak na czerwono 190

mięsa. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), aby kurczak przesiąkł smakiem przypraw. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować olejem. Ułożyć kawałki kurczaka oblepione marynatą (nadmiar marynaty pozostały w misce wylać). Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez 50 minut(...)przejdą one tak dobrze smakiem ketchupu i przypraw. Kurczaka zamarynowanego w ten sposób można także przygotować na grillu, przy czym wówczas należy go często przewracać. Nadmiar marynaty, pozostały w misce, można wylać na kurczaka ułożonego na blasze/w naczyniu żaroodpornym, wówczas powstanie dużo pysznego sosu (np. do polania ziemniaków), ale kurczak bardziej się udusi, niż upiecze. Ketchup powinien być wysokiej jakości

Gospodyni Miejska
PODUDZIA Z KURCZAKA Z GRZANKAMI Z DIPEM PAPRYKOWYM - GRILL 167

Podudzia w marynacie cytrusowej marynowane, na złoty kolor grillowane, podane z grzankami czosnkowymi z dodatkiem dipu paprykowego zaskoczą smakiem każdego.  Składniki: 8 podudzi z kurczaka, marynata cytrusowa: 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka brązowego cukru, sok z ½ cytryny, sok z ½ pomarańczy, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, grzanki: 4 kromki bułek pszennych

Moniki Smakołyki
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 126

Szybki obiad, który robi się sam. Trzeba tylko zamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie pachnące danie, do którego wystarczy podać garść sałaty. I obiad gotowy. Pomysł na szybki obiad Jeśli szukacie pomysłu na prosty, szybki obiad, to trafiliście idealnie. Ziemniaków do zapiekanki nie trzeba nawet(...)Krok 1 Udka kurczaka umyj i osusz, przełóż do szerokiego naczynia. 1/8 szklanki oleju wymieszaj z łyżeczką rozmarynu, zmiażdżonym chili, 2 łyżeczkami soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i zalej tą marynatą kurczaka. Wymieszaj i odstaw na 30 lub 60 minut w temperaturze pokojowej. Jeśli przygotowujesz danie dzień wcześniej, odstaw zamarynowane udka na 8 godzin do lodówki. Krok 2 Rozgrzej piekarnik

Niedzielny kucharz
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 143

numer kukbuk zawiera przeróżne przepisy na potrawy kuchni chińskiej, m.in, ryba na parze w sosie sojowym, szpinak po katońsku czy wołowina po mongolsku ja wybrałam przepis na kurczaka po Syczuańsku, gdyż jest prosty, nie skomplikowany, szybki i nie wymaga wielu magicznych składników i każdy zapewne sobie z nim poradzi.  Magiczne składniki... :) Wino Shaoxing jest jednym z najbardziej znanych odmian(...)łyżeczki  Suszone papryczki chili - 5/6 łyżeczek Szczypior - 2 wąsy Świeży imbir 1 cm Szalotki - 2 szt Wino Shaoxing - 1 łyżka Cukier - /1/2 łyżeczki Orzechy nerkowca - garść Etap I - Marynata Kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w małą kostkę. W miseczce zrób marynatę ze wszystkich składników. Natrzyj nią dokładnie pokrojonego kurczaka i odstaw na 30 minut do lodówki

Wylizany Rondel

Proponowane wyszukiwania