kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:9/135)

Sałatka z kurczakiem w śliwkowo-miodowej glazurze. 206

Składniki marynaty mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy i studzimy. Oczyszczone filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przestudzoną marynatą. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Kurczaka pieczemy około 25 min. Upieczonego wyciągamy na talerz i pozostawiamy na 7 minut, aby odpoczął. Następnie kroimy w plastry i układamy na sałatce

Miksturownik
Chińskie kostki 148

długiego czasu a danie robi się bardzo szybko. Można przygotować je dzień wcześniej a następnego dnia wrzucić kawałki kurczaka na patelnię i usmażyć. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka Marynata: 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka magi 1 łyżeczka przyprawy worcester 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru(...)pudru 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem z kurczakiem i odstawić do lodówki na min. 2 godziny a najlepiej całą noc. Smażyć na rumiano na oleju. Podawać z ryżem, który można polać olejem ze smażenia. Smacznego :) Rady: Tak zamarynowany kurczak można przechowywać w lodówce

Na Ciasteczkowych Papierach
Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem 94

szybkie, koreańskie danie pochodzi z niesamowicie apetycznego bloga Facet z przepisem . Gorąco polecamy. Troszkę dodatki po swojemu zrobiliśmy, ale wyszło niesamowicie pysznie. Składniki 500-600 g filetów z kurczaka Marynata : 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski albo jak u nas filety pokroiliśmy w duże prostokąty o grubości 2 cm (waga 1 szt to około 150 g ). Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wrzucamy kurczaka i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy surówkę z kapusty pekińskiej. Kapustę cienko szatkujemy, do niej dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę

R'n'G Kitchen
Limonkowe skrzydełka z kolendrą 163

Składniki: KURCZAK: 1, 35 kg skrzydełek z kurczaka; Sól; Świeżo zmielony pieprz. MARYNATA: 1/4 szklanki oliwy z oliwek; Sok wyciśnięty z 2 limonek; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki. GLAZURA: 4 łyżki masła; 2 łyżki miodu (u mnie lipowy); 1 łyżka ostrego sosu (u mnie sriracha); Sok wyciśnięty z 1 limonki; 2 łyżki drobno(...)delikatnie osuszyć,  podzielić na 3 części  (lotki - tą najchudszą część skrzydełek - odłożyć, do tego przepisu nie będą wykorzystywane, ale można z nich ugotować np. bulion). Przygotować marynatę do kurczaka. Do dużej miski wlać oliwę, sok wyciśnięty z limonek, wsypać czosnek granulowany, kumin oraz wędzoną paprykę i wymieszać. Do miski z marynatą włożyć kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszać, aby marynata

Gospodyni Miejska
Kurczak grillowany w balsamico i musztardzie 189

Wiele razy próbowałam zrobić dobrego kurczaka z grilla – dobrego, znaczy chrupiącego na zewnątrz i soczystego w środku. Ostatnio postanowiłam zaeksperymentować i zamarynowałam pierś z kurczaka w marynacie, którą przygotowuję do steków. Udało się! Kurczak był pyszny – soczysty i chrupiący, no i pięknie się przyrumienił na ruszcie. Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1/3 szklanki octy balsamicznego 1/3 szklanki oliwy(...)sól, cukier, musztardę. Dobrze wymieszać trzepaczką. Ciągle mieszając powoli dodawać oliwę, tak aby powstała kremowa konsystencja. Do marynaty dodać rozgnieciony czosnek oraz zioła. Wymieszać. Włożyć do miski z marynatą piersi kurczaka i dobrze obtoczyć je w płynie. Przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce przynajmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc. Grillować i smakować! Tego samego dnia pomyślałam o czymś

Kulinarne Inspiracje
Kurczak ala tajski 111

mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza - pół opakowania garść groszku cukrowego makaron jajeczny Przygotować marynatę do kurczaka: W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny. W międzyczasie: Przygotować(...)makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka wraz z marynatą. Gdy kurczak będzie usmazony dodać paprykę i kukurydzę, przesmażyć, dodać mleka kokosowego. Gotować na małym ogniu przez kilkanascie minut, pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy.  Do kurczaka dodać makaron i przez chwilę podgrzewać, posypać sezamem

Codzienne Gotowanie
Udka na żółtym ryżu z warzywami 263

Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce. Formę, moja o wymiarach 21×30, wysmarować w środku olejem i rozsypać na dnie ryż. Ziarna(...)odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: brokuł , bulion , kurczak , marchewka , marynata , ryż

https:KKuchniaMniam
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 133

się go od ojca. Kluczowa w tym daniu jest marynata z soku cytryny i przypraw, w tym szafranu. Możecie go pominąć, choć bardzo aromatyzuje mięso. Ponieważ marynata jest cytrynowa nie trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie.   Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek(...)łyżka pieprzu Szczypta szafranu 2 starte ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój na sporej wielkości kawałki, zalej wodą i gotuj około

Niedzielny kucharz
Kurczak w marynacie z majonezem - z grilla, patelni lub piekarnika 91

patelni. Każda wersja okazała się rewelacyjna. Kurczak wyszedł soczysty i naprawdę bardzo smaczny, a skórka... pychotka! Koniecznie sami spróbujcie! około 1 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części kurczaka) Marynata: 3 łyżki oleju 3 łyżki przyprawy w płynie 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty estragonu (solidne(...)Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Całość przykryć i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso można grillować, poddusić na patelni (*) lub upiec w piekarniku (**). (*) Kurczaka należy podlać odrobinką wody i dusić pod przykryciem do miękkości. (**) Mięso piec w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej z przyprawą rosołową 101

naprawdę świetnie i bardzo aromatycznie. Dominująca, czosnkowa nuta idealnie komponuje się z delikatnym posmakiem pomidorów. Natomiast przyprawa rosołowa podkreśla smak mięsa. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (1 szklanka = 250 ml; najlepiej domowego lub bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów) 1 łyżeczka papryki ostrej (płaska) 1 garść suszonego czosnku w płatkach (można użyć(...)kilka ząbków świeżego) 1,5 łyżeczki przyprawy rosołowej (*)  Przygotować marynatę. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.  Przygotować kurczaka. Kurczaka umyć i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość piec

Di gotuje
Kurczak pieczony po śródziemnomorsku (II) 164

więcej fantazji, albo sugestii naszych gości, żeby połączyć smaki, odpowiednio doprawić i pięknie podać... Tak podany obiad smakuje wyjątkowo i chyba ... wszystkim        Składniki na marynatę: 1 kurczak (1,2 – 1,5 kg) 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny sól morska pieprz(...)dodałam posiekane listki rozmarynu. Wymieszałam i dodałam odrobinę wody. Marynatą natarłam umytego, osuszonego kurczaka. Przełożyłam do lodówki na kilka godzin   (najmniej na godzinę).     Pozostałe składniki: kurczak z marynaty kilka zielonych oliwek 1 cytryna (wyszorowana, sparzona) kilka gałązek tymianku 5 średniej wielkości ziemniaków 1 bakłażan papryka czerwona papryka żółta 1 cebula kilka (7-8) ząbków czosnku sól

Kuchnia u Krysi
Kurczak tikka masala 184

pikantniejsze, w miarę jak stygnie, staje się odrobinę łagodniejsze. Jeśli przesadzimy z pikantnością, to dodanie większej ilości śmietany na pewno złagodzi jego ostrość. Składniki: 600 - 700 g piersi z kurczaka Marynata: 1 łyżeczka kuminu w proszku 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru w proszku lub startego świeżego  1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki chili 1/2 szklanki jogurtu(...)osuszyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałeczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub utrzeć z imbirem i solą w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty rozmieszać w jogurcie i dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę, aby kurczak się zamarynował. Po tym czasie kurczaka podsmażyć przez 5 - 8 minut. Do marynaty zamiast jogurtu można użyć

Kuchcik gotuje
Bekonowe roladki z kurczakiem 311

talerzu, trzy smaki w ustach. Składniki : ( na 3 osoby )   100 gr kaszy gryczanej (woreczek) ok. 450 gr fasolki szparagowej połówkę piersi kurczaka ok 35 dag boczku  marynata do kurczaka kostka rosołowa drobiowa     Przygotowanie : Kaszę gryczaną oraz mrożoną fasolkę szparagową gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu z tym że do gotującej się wód wrzucam po połowie kostki(...)każdy ma swoją sprawdzoną ), boczek kroję w plastry. Długość tych plastrów powinna wystarczyć na owinięcie każdego kawałka + jeszcze przywinięcie. I tak też teraz robię, wyciągam kolejno paseczki kurczaka z marynaty i zawijam w boczek, jeśli któryś kawałek się Wam rozwija to użyjcie tak jak ja wykałaczek. Przygotowane roladki maszerują do rozgrzanego na 200 oC piekarnika na ok 25 minut

Mechanik w kuchni
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 500

sokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2h. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągamy z marynaty i lekko otrzepujemy. Nie ściągamy marynaty widelcem, łyżką, nożem ani innym narzędziem tudzież ręką. Marynata utworzy fajną skorupkę na kurczaku, taką namiastkę chrupiącej skórki tylko, że mniej inwazyjnie

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania