Pieczony kurczak z kabaczkiem Składniki: - udka lub podudzia z kurczaka - kabaczek marynata: - 3 łyżki musztardy (u mnie kremska) - sól, pieprz - 1-2 łyżki ziół prowansalskich - 2-3 łyżki mielonej czerwonej słodkiej papryki - 2 łyżki oleju rzepakowego Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Kabaczka wydrążam i tnę w paski. Przekładam do miski wraz z kurczakiem. Dodaję składniki marynaty i dokładnie wszystko mieszam. Odstawiam(...)lodówki na 1 godzinę. Kurczaka z kabaczkiem przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam resztą marynaty i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 40-50 minut
Kuchnia co dniapłatków kukurydzianych 1,5 szkl bułki tartej Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem. Kroimy na mniejsze paseczki. Jogurt łączymy z sosem i papryką, wkładamy do takiej marynaty kurczaka na noc. Na drugi dzień płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z bułka tartą, panierujemy w nich nugetsy, zapiekamy w piekarniku na rumiano. Podajemy z ulubionymi dipami
Z Majeczką w kuchniłyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę(...)paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie
Mania Gotowaniałyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Bataty obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, bataty i papryki kroimy w kosteczkę. Bataty najlepiej aby pokroić w około(...)paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie
Mania Gotowaniaasyście papryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu. Polecam spróbujcie, będziecie zachwyceni. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 kiwi 1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy sól hawajska (zielona) do smaku pieprz grubo mielony do smaku Salsa z grillowanych warzyw: 1 papryka czerwona 1 papryka(...)spiczasta biała 1 papryczka chili jalapeno 2 kiwi 2 łyżeczki oliwy z oliwek do skropienia sól hawajska do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania: Filety z kurczaka myjemy, zostawiamy w całości oddzielając tylko jedną połówkę od drugiej. Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy w środku twardą białą część odrzucamy, owoc kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do wysokiego naczynia wlewamy
Wanilia i KardamonSmaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych. U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :) Składniki - duża podwójna pierś z kurczaka Marynata - czosnek granulowany 2 łyżeczki - przyprawa kebab-gyros 2 łyżki - ocet winny kilka kropel - olej 2 łyzki Wykonanie Pierś dokładnie myje i odcinam zbędne części ( tłuszczyk, żyłki ) Następnie odcinam polędwiczki i przekrawam
Kuchnia z widokiem na ogródczyli skrzydełka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej. Idealne do pieczenia na grillu bądź tradycyjnie w piekarniku. Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 10 skrzydełek z kurczaka marynata 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego 4 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego sól przepis Od umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy końcówki skrzydełek. Do miski nakładamy dżem
Smakowite DaniaLubię pieczony drób, takie udko będzie w sam raz na niedzielę i specjalne okazje. Składniki: 4 udka kurczaka Marynata: 1/4 szklanki oleju 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny 1/2 pora 2 łyżeczki miodu 1 płaska łyżeczka soli 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki odrobina pieprzu cayenne 1-2 łyżeczki ziół
Kuchnia domowa AniBrak pomysłu na obiad ? Polecam pieczonego kurczaka, którego dobrze jest wcześniej zamarynować. Kurczak ma to do siebie, że wystarczy mu 2-3 godziny w lodówce w ulubionej marynacie i śmiało może wędrować do piekarnika czy też na grilla. Jednak ja lubię kiedy mięsko przejdzie smakiem danej marynaty i przygotowuję go wieczorem dnia poprzedniego. Dzisiaj paprykowo majerankowa odsłona pieczonych udek. Obiad(...)który tak naprawdę przygotowuje się sam, gdyż nasz nakład to przygotowanie mięsa w marynacie i wsadzenie kurczaka do piekarnika - cóż, nie ma chyba nic prostszego :) Pieczone udka kurczaka w marynacie paprykowo majerankowej Składniki : 4 udka z kurczaka około 150-175 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki prpryki mielonej słodkiej 3/4 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 - 1,5 łyżeczki majeranku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimetalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż skórą do dołu na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Zachowaj marynatę. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Obróć kawałki kurczaka skórą do góry, zalej resztą marynaty
karmelowyusmażeniu jest bardzo soczyste i aromatyczne. Taki filet świetnie smakuje podany z ryżem i japońską sałatką z ogórków . Składniki: (dla 2 - 3 osób) podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g) marynata: 5 - 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego (ostatecznie można zastąpić winnym lub jabłkowym) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu naturalnego(...)dokładnie go rozmieszać. Następnie dodać ocet ryżowy, olej sezamowy, sok z cytryny, sól pieprz, drobno pokrojony czosnek, kolendrę lub czosnek niedźwiedzi i wszystko wymieszać. Pokrojony filet z kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 - 3 godziny (u mnie było na całą noc). Kurczaka po wyjęciu z marynaty smażyć na dobrze rozgrzanym oleju
Kuchcik gotujewonton 1 pierś kurczaka 1 zielona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 kapusty pekińskiej kilka orzechów nerkowca oliwa sól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny, czosnek, imbir Przygotowanie: Marynata: kurczaka kroimy w paski/kostkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżkę sosu sojowego, pół ząbku czosnku i paprykę. Zostawiamy (najlepiej na noc, minimum 15 minut), następnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną
Kitchens Alphabetmiodzie. Soczyste i mięciutkie mięso w złotym kolorze. Czas wykonania: 1 h + minimum 6 h marynowania Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 podudzia z kurczaka Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę, w tym czosnek przecisnąć przez(...)drugą stronę. Krok po kroku: 1. Wymieszać składniki na marynatę 2. Zamarynować mięso 3. Pałeczki przełożyć do worka do pieczenia 4. Rozciąć worek i piec do momentu zarumienienia mięsa Pobierz wersję do druku: Pobierz Pałeczki z kurczaka w miodzie Artykuł Pałeczki z kurczaka w miodzie pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plmarynacie jest stosunkowo szybki w przygotowaniu. Taki obiad w zasadzie sam się robi :) Wystarczy kilka godzin wcześniej zamarynować mięsko, a potem upiec i zajadać. Składniki: 8-10 pałek z kurczaka Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 4 duże zmiażdżone ząbki czosnku suszone oregano 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 3. Mięso natrzeć
Kuchnia domowa Ani