zebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej , możecie też obejrzeć fotorelację z Maroka - linki poniżej - Część pierwsza fotorelacji Składniki 6 dużych udek z kurczaka 2 -3 duże ząbki czosnku drobno posiekane 2 średnie cebule drobno posiekane 1 bardzo mała cytryna lub limonka pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka zmielonego(...)paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę. Pasta powinna byłć na tyle gęsta, żeby nie spływała z kurczaka. Udka kurczaka zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc. Przygotowanie W głębokim rozndlu usmażyc do miękkości cebulę. Dodać udka kurczaka i smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić cebuli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj proponuję udka z kurczaka na ostro.Główną rolę odgrywa tutaj jogurtowa marynata w której kurczak leżakuje 24 godziny. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: _______________________ 4 udka z kurczaka (1,20 kg) 2 łyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny(...)jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić
Gosia gotujepomidorki koktajlowe marynata: sól, pieprz papryka wędzona papryka słodka przyprawa do kurczaka 4 łyżki oleju sos: 150 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz natka pietruszki Marynata: Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski dodaję sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, papryki, olej, mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki. Kukurydzę kroję na kawałki 2 cm, paprykę
wesoła kuchniażeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt) marynata: 1 szklanka octu z jabłek 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki chili w proszku 1 łyżka płatków czerwonej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)szklanki kwaśniej śmietany ½ szklanki majonezu 2 łyżki stołowe mleka 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu Worcestershire sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i dobrze wymieszać. Skrzydełka z kurczaka umieścić w dużym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek
naRuszciemorza. Zdaję sobie sprawę, że moimi szaszłykami Ameryki nie odkrywam, ale zachęcam Was do eksperymentowania z marynatami do mięs, które dzięki aromatycznym przyprawom mogą zaskoczyć smakiem. Polecam też dodatki, takie jak hummus, tabbouleh czy chlebki pita. Udanego grillowania kochani! Składniki: 2 piersi kurczaka 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego(...)kostkę. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy kawałki kurczaka. Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. Kawałki z kurczaka wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy obracając co jakiś czas, aby się ładnie przyrumieniły. Podajemy z hummusem, tabbouleh i chlebkami pita
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania trzy jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie jeden brokuł 300 gram piersi z kurczaka pieprz ząbek czosnku 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej odrobina chili w płatkach łyżka oliwy z oliwek dwie łyżki jogurtu naturalnego(...)folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotujmy farsz. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, by delikatnie zmiękł. Robimy marynatę do kurczaka: jogurt naturalny, oliwę z oliwek, chili w płatkach, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz mieszamy w miseczce. Kurczaka kroimy w cienkie plastry o długości 2-3 cm i umieszczamy
Mango Papajabazylii suszonej sól, pieprz Od kurczaka odkrawam szyję, końcówki skrzydeł, kuper. Myję go, osuszam. Do miski wsypuję paprykę, sól, pieprz,przyprawę gyros, dolewam oliwę, ocet winny i mieszam. Kurczaka nacieram marynatą w środku, i na zewnątrz. Zioła kroję obkładam nimi kurczaka. Cebulę, czosnek kroję w piórka. Do pojemnika przekładam kurczaka obkładam go cebula i wstawiam do lodówki
wesoła kuchniajeśli chcemy bardziej ostre danie, papryczki kroimy z pestkami, jeśli nie usuwamy je. Ćwiartki z kurczaka kroimy na pałki. Do jednej miski dodajemy wszystkie składniki marynaty- dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, dokładnie mieszając z marynatą. Miskę zakrywamy folią spożywczą. Wszystko pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Następnego dnia wkładamy wszystko do rękawa. Pieczemy około 30 minut w około
Garnkowe fanaberieDagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Czeskie smaki: Pieczeń wieprzowa à la Hospoda “U Kalicha” autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Pałki z kurczaka w marynacie pomidorowo-sojowej autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim autorka: alunek | blog: Życie zamknięte w smaku Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona autorka: alunek
Kuchenna Kontrrewolucyagodzinę. W tym czasie pokroić ananasy na drobne kosteczki, pokroić łodygi selera naciowego na cienkie plasterki. Obrać listki majeranku oraz tymianku - pamiętajmy, że łodygi są niejadalne. Wyjąć kurczaka z lodówki, następnie z marynaty. Marynaty nie wylewać. Na patelnię wylać troszkę oliwy z oliwek i podsmażyć kurczaka z każdej strony około jednej minuty. Przełożyć kurczaka do garnka. Następnie, na tej samej(...)oliwie, podsmażyć seler naciowy oraz ananasa (do odparowania wody). Podsmażonego ananasa wraz z selerem dołożyć do garnka z kurczakiem. Posypać listkami majeranku i tymianku. Zalać szklanką bulionu, szklanką wina oraz pozostałą po mięsie marynatą. Dusić wszystkie składniki na małym ogniu do miękkości. Bon appetit! W międzyczasie można ugotować ryż z kurkumą (smakowo pasuje idealnie, ale też pięknie wygląda pod względem
Garniec MagalieSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok cytrynowy mieszamy z pieprzem i solą, powoli wlewamy oliwę, aż powstanie emulsja. Dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek i skórkę cytrynową. Piersi z kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące np. z ugotowanym ryżem! Pycha
Ostra na Słodkospalisz d) ten problem Cię nie dotyczy - swojego jedzenia bronisz jak diamentów i nigdy z nikim się nie dzielisz Raz miałam taką sytuację jak użyłam jednej z marynat do kurczaka znanej firmy. Mężowi nie smakowało i mnie też nie. Marynata poszła do kosza i tyle. 11. Czy w jakiś sposób promujesz swojego bloga w sieci? Jak? Co do promocji bloga
Ewa w kuchniAromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny(...)fileta z indyka lub kurczaka sól Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na kawałki ok. 10 cm długości. Posypać delikatne solą. W misce wymieszać składniki na marynatę. Włożyć mięso i natrzeć dokładnie każdy kawałek. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 2 godziny (im dłużej tym bardziej aromatyczne będzie mięso). Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy. Ułożyć mięso i smażyć na średnim
Chocolate Muffin BlogButter Chicken... Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka. Aksamitny, maślano-pomidorowy sos. Całość aromatycznie przyprawiona. Podany ze smażonym ryżem po indyjsku . Zapraszam! Składniki: Mięso i marynata: 500 g filetu z kurczaka; 2 ząbki czosnku; 2 cm korzeń imbiru; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny; 75 ml jogurtu naturalnego; 1/2 łyżeczki garam masala(...)Łyżeczka garam masala; Łyżeczka kurkumy; Łyżeczka chili w proszku; 200 g koncentratu pomidorowego; Łyżka soku z cytryny; 40 g masła; 150 ml jogurtu naturalnego. Sposób wykonania: Mięso i marynata: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, drobno posiekać. Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać czosnek
Gospodyni Miejskaudek z kurczaka 1/4 szklanki dżemu ananasowego 1 łyżka ostrej musztardy Marynata: 1 opakowanie przyprawy Złocisty Kurczak Knorr 1 szklanka soku ananasowego 3 łyżki miodu Najpierw należy przygotować marynatę. Wymieszać miód, połowę soku z ananasa oraz przyprawę Złocisty Kurczak. Udka z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki
Świat Domowej Kuchni