Dzień dobry! Dzisiaj coś bardziej konkretnego czyli kurczak w aromatycznej marynacie ziołowo-cytrynowej, oczywiście obowiązkowo z chrupiącą skórką. Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla, a jeśli grilla nie macie, to piekarnik również wystarczy. Kurczak jest soczysty, bardzo ziołowy i cytrynowy. Gorąco polecam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwykorzystywac je na potrzeby deserow, salatek i mies. Dzis z okazji Cytrusowej chwili wykorzystalam je w szaszlykach z kurczaka i cebuli. Poczatkowo pomarancza, ktorej tu uzylam miala byc jednym ze skladnikow tychze szaszlykow, ale w koncu skonczylo sie tylko na marynacie. Po kilku godzinach spedzonych w pomaranczowej marynacie moje kurze miesko nabralo bardzo delikatnego posmaku pomaranczy. Trzeba bardzo uwazac(...)Jesli cebulki sa duze to przed nadzianiem ich na patyczki mozna pokroic je w cwiartki. Filety z kurczaka umyc i pokroic w duza kostke. Wszystkie skladniki marynaty zmieszac ze soba. Zalac nia kurczaka i odstawic na kilka godzin. Nastepnie nadziewamy na patyczki do szaszlykow przemiennie mieso i cebulke. Szaszlyki delikatnie solimy. Smazymy na patelni grillowej. Szaszlyki podajemy z bagietka
Przysmaki Karolkiminut. 2. W między czasie w miseczce łączymy jogurt naturalny, 1/3 łyżeczki garam masala, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Kurczaka polewamy powstałą marynatą i mieszamy, aby każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurczaka
Tajskie smakiMiałam dzisiaj gościa na obiad. Ona bardzo lubi taką kuchnię, więc musiałam dla niej to wyczarować. Smakowało nam bardzo. Przygotowanie marynaty – jogurt włożyć do miski. Dodać kminek, cynamon, garam masala, paprykę wędzoną w proszku, chili w proszku, trochę soli, pokruszone listki laurowe, zmiażdżone ząbki czosnku, mielone migdały, potarty imbir, zmiażdżone ziarenka kardamonu. Dokładnie wszystko wymieszać, następnie dodać mięso pokrojone(...)Ponownie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę. Smażyć aż zmięknie, cały czas mieszać. Dodać kurczaka razem z marynatą. Smażyć około 1-2 minuty, cały czas mieszać. Wlać pomidory i wymieszać. Gotować wszystko 10 minut. Co jakiś czas zamieszać. Obsypać posiekaną kolendrą. Gdyby było za gęste wlać
Kuchnia Pokoleńszybkiej i pożywnej sałatki z nutką cytrusowego szaleństwa :) Potrzebujemy: *sałata rukola / roszponka * 1 mała czerwona cebula * 1 mandarynka * 1/2 grejpfruta * łuskane ziarna słonecznika * pierś z kurczaka Ponadto potrzebujemy również paru składników do stworzenia marynaty dla mięsa : *2 łyżki sosu sojowego *1 łyżka miodu *1 łyżka oleju * 1 cała papryczka chili Gdy skompletujemy już wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowania(...)udekorować nimi talerz. Tak powstałą sałatkę odstawiamy i przechodzimy do smażenia kurczaka. Robimy to na średnim ogniu, na tłuszczu, który zawarty jest w marynacie. Pamiętajcie by podczas smażenia nie wysuszyć kurczaka - gdy tylko złapie odpowiedni złoty kolor - ściągamy go z patelni na deskę, na której musi odpocząć i przestygnąć. Na rozgrzanej suchej patelni musimy jeszcze uprażyć
Wspólne smakinależy ją przepłukać i odcisnąć)- ważne żeby warstwa kapusty nie była zbyt gruba, bo inaczej będzie surowa, maksymalnie 2 cm wysokości. Na kapuście ułożyć zamarynowane udka z kurczaka, a pozostałą marynatą skropić kapustę. Przykryć i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec 45 minut , a następnie odkryć i dopiekać przez 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wypieczenia skórki
Kraina Miodem Płynącaszklanki posiekanej świeżej kolendry, sok z 1 limonki, 1 do 2 łyżek cukru / w zależności jak dojrzałe jest mango/, oliwa z oliwek, sól, pieprz, Wykonanie; Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie; soku z limonki, czosnku i w oliwie z oliwek od 2 do 10 godzin. Składniki sałatki kroimy na małą kostkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi
Anioły w kuchniszklanki posiekanej świeżej kolendry, sok z 1 limonki, 1 do 2 łyżek cukru / w zależności jak dojrzałe jest mango/, oliwa z oliwek, sól, pieprz, Wykonanie; Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie; soku z limonki, czosnku i w oliwie z oliwek od 2 do 10 godzin. Składniki sałatki kroimy na małą kostkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi
Anioły w kuchnimielonego pieprzu, kilka pokruszonych nitek szafranu oraz 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku. Całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby każdy kawałek kurczaka dokładnie obtoczył się w powstałej marynacie, a następnie dodałem do kurczaka około 3 łyżek oliwy i ponownie dokładnie pomieszałem. Następnie odstawiłem mięso do lodówki na około godzinę. Po tym czasie młode ziemniaki bardzo dokładnie wyszorowałem. Nie obierałem
Wyprawy kulinarneProsty i aromatyczny obiad. Kurczak pieczony w marynacie maślano- cytrynowej, z dodatkiem tymianku w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest mega soczysty, kruchy i delikatny, a skórka chrupiąca. Rewelacyjny. Ale jest jeden minus... nie jest dla osób na diecie. Taki kurczak nie jest dietetyczny. Na szczęście.. . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzygotowanie: Marynata: obie musztardy mieszamy z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku i posiekaną szałwią. Doprawiamy pieprzem do smaku. Tak przygotowaną marynatę dokładnie nacieramy kurczaka. Przekładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Marchewkę, pietruszkę z dodatkiem masła i soli, zawijamy w folię aluminiowa i grillujemy. Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy
Moniki Smakołykifiletu kurczaka - większa ok 40 dag boczku w plasterkach 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki wody wykałaczki Przygotowanie : Zaczynam od marynaty - mieszam wodę z przyprawą do kurczaka po czym dodaję i mieszam z oliwą. Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję w plasterki ok 1,5 cm, wkładam do marynaty, dobrze nacieram
Mechanik grillujeumyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z każdej strony (również od wewnątrz). Do środka kurczaka włożyć obydwie połówki cytryny. Kurę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez
Obiad za dychęziemnych 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki octu balsamicznego ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz piesi połączyć w misce. W szklanym naczyniu wyłożyć piersi z kurczaka, zalać przygotowaną marynatą. Marynować w lodówce przez 30 minut. Grilla rozgrzewamy do średnio wysokiej temperatury. Piersi wyciągamy z marynaty i wykładamy na rozgrzanym ruszcie grilla. Grillujemy je około 6-8 minut
naRuszciepora ( biała część ) 1 dużą cebulę 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu Składniki ( do marynaty piersi z kurczaka ) 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu czarnego 4 łyżki oleju
Mój Smak