niestety nieco pracy, ale zdecydowanie warto. Chiński kurczak pomarańczowy Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej olej do smażenia 1/2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ryż 1 jajko 1 zielona cebula ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chili 1 cm świeżego imbiru Marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku(...)ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 2 łyżki sosu sojow ego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki keczupu 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę
Mania Gotowaniaskomplikowanego , proste , pyszne i naprawdę smaczne . Na dodatek zdrowe Polecam ! Składniki : 3-4 ćwiartki z kurczaka 1/2 szklanki , mrożonego zielonego groszku 1 mały brokuł 1 zielona papryka -grubościenna 1 cebula 2 strąki zielonego chilli 2 łodygi selera naciowego sól do smaku marynata(...)łyżka , przyprawy garam masala 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka miodu sól do smaku 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ćwiartki z kurczaka , oczyszczamy ze zbędnych elementów i dzielimy na mniejsze kawałki . Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w niewielkim naczyniu . Mięso solimy do smaku i pokrywamy dokładnie marynatą , pozostawiamy w lodówce na noc lub przynajmniej, na dwie godziny
Ogrodnik w podróżyRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać połowę oliwy z mielonym imbirem, papryką, pieprzem cayenne, kurkumą i czarnym pieprzem. Kawałki kurczaka posolić, posmarować ze wszystkich stron marynatą. Odstawić na minimum 30 minut albo na całą noc do lodówki. Rozgrzać oliwę na patelni, obsmażyć kawałki mięsa przez ok 6 - 8 minut(...)czosnek, imbir i smażyć kolejną minutę. Przełożyć mieszaninę cebuli do misy wolnowaru, a na patelnię wlać bulion, zagotować zeskrobując wszystkie smaki drewnianą łyżką. Do wolnowaru dodać pomidory, kurczaka, sok z cytryny, oliwki i kiszoną cytrynę. Dodać bulion z patelni, lekko posolić i popieprzyć. gotować 3 -4 godziny w ustawieniu high lub 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Mięso
Stare Garysól(łyżeczka) olej (łyżka) łyżka jogurtu naturalnego ( opcjonalnie, ja lubię jak są ciut pulchniejsze bardziej podchodzące pod naleśniki) Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka średniej wielkości ulubione zioła do marynaty 1 papryka czerwona ok. 8 szt. pomidorków koktajlowych 450 g bobu ( świeży lub mrożony) 1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego(...)okrągły placek.Mniej więcej 25 cm - czyli klasyczna patelnia. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gotowe tortille zawinąć w ściereczkę żeby nie stwardniały przed napełnieniem farszem. Filety z kurczaka kilka godzin wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach. U mnie tym razem świeży tymianek i czosnek. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na pół i razem z kurczakiem smażyć
pieprzny smaczekziemniaczkami i marchewką. Takie obiady uwielbiam pachną mocno ziołami. Młode ziemniaczki zapiekam małe surowe, marchewkę kroję wzdłuż wtedy mamy pewność że dopiecze. 3 skrzydełka 3 podudzia z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 gałązek koperku 1 łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/3 szklanki octu winnego sól, pieprz 2 gałązki świeże rozmarynu Warzywa(...)dokładnie szoruję i skrobię, młode marchewki także obieram i kroję wzdłuż na pół. Przekładam do miski, polewam olejem, posypuję estragonem , rozmarynem, solą, pieprzem, dokładnie obtaczam w marynacie i układam w naczyniu z kurczakiem, dodaję gałązki rozmarynu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około godzinę od czasu do czasu polewam mięso sokami które wytworzy. Mięso musi odchodzić
wesoła kuchniaPrzeglądając kuchnie blogerek trafiłam na ten przepis, zainspirował mnie bardzo i postanowiłam go wypróbować, wybrałam wersję z marynatą- palce lizać! SKŁADNIKI: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 jaja(na omlety) papryka konserwowa(paski) świeżo posiekany koperek(pęczek lub dwa) przyprawy: sól, pieprz, oregano, vegeta MARYNATA: olej,sól,vegety,czosnku,majeranku,gałki muszkatołowej,papryki WYKONANIE: filet rozciąć wzdłuż ,rozbić
Kuchnia BeatyPrzepis na te skrzydełka wypatrzyłam w jakimś programie Gordona Ramsaya. Są ostre i soczyste. W marynacie tej możecie przygotować również pałki czy udka kurczaka. Gwarantuje Wam, że będą smakować. U nas miłośnikiem tych skrzydełek jest mój Maż, który nigdy ich nie odmówi ;) Składniki (niestety) są wyszukane ale warto za nimi pochodzić. Ja swoje, znalazłam w sklepie z przyprawami z całego(...)ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) - 1 łyżka sosu rybnego - 2 łyżki oliwy - płatki chilli wg uznania - sól, pieprz Skrzydełka dokładnie wymyć i oczyścić. Wysuszyć. Z pozostałych składników zrobić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej skrzydełka. Odstawić do lodówki na min. 0,5h (im dłużej tym lepiej). Piekarnik nagrzać do 170C. Wsadzić zamarynowane skrzydełka. Pozostałą marynatą polać skrzydełka. Piec
CookYourselfchłodne miejsce na minimum 1 godzinę do zamarynowania. Po tym czasie kurczaka przełożyć na patelnię i podsmażyć (nie dolewając większej ilości oleju - ta z marynaty wystarczy). Należy zwrócić uwagę, żeby nie trzymać zbyt długo kurczaka na ogniu, żeby go nie przesuszyć. Odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski przesypać kolejno: dobrze wystudzony ryż, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego w małe kawałeczki ananasa, pokrojoną
Świat Domowej Kuchnipapryką. Ja składników wcześniej nie podsmażam (oprócz mięsa oczywiście), bo nie widzę takiej potrzeby, ale jeżeli macie ochotę możecie to zrobić. Składniki na 2-3 porcje: 350 g piersi kurczaka upieczonej lub grillowanej pokrojonej na kawałki, albo przygotowanej według przepisu poniżej ½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę ½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę 150-200 g startego(...)Quesadillas można podawać z guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta mielonego cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta pieprzu czarnego sól według uznania (ja daję ciut więcej niż pół
Pełny talerzsobie i jednocześnie marynuję piersi indyka, a to za sprawą samych zielonych składników. Mam fajną zieloną musztardę, która swój kolor zawdzięcza pietruszce, bazylii i szczypiorkowi. Postanowiłam ją wykorzystać do marynaty. Kto lubi grillowany drób? My bardzo, tym bardziej, że dania te są łatwe w przygotowaniu, do tego fajnie się prezentują na stole i są doskonałe w smaku. W ramach liczenia(...)zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem nawet, że to danie ekspresowe, jeśli pominiemy czas marynowania. A Grillować można różne kawałki kurczaka, ale piersi kurczaka najczęściej wykorzystuję różnych przepisach. Nacieramy marynatą mięso i wstawiamy do lodówki, ja jako osoba pracująca, często marynuje mięso przed wyjściem z domu i wstawiam je na kilka godzin do lodówki. Piersi z indyka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka jak butelka i piwo, które z niej paruje, idealnie nawilża mięso od środka. Kurczaka oczyszczamy, odcinamy mu szyjkę. Możecie potraktować mięso w dwójnasób – natrzeć kurczaka przyprawami na sucho, albo zamarynować go w mokrej marynacie na bazie oleju, sosu sojowego, musztardy i czosnku, czy według własnego widzimisię. Ja smaruję oczyszczonego kurczaka ciemnym sosem sojowym i nacieram go przyprawami. Albo
Karo in the Kitchenbuszowania w kuchennych szufladach, wpadła mi w rękę torebka z napoczętą przyprawą - trzeba więc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta zakupu? Składniki: średnia pierś z kurczaka szczypta soli, pieprz grubo mielony 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny czubata łyżka przyprawy śródziemnomorskiej ( Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skład: sól, czosnek, gorczyca(...)złym pomysłem. Nasoliła, oprószyła pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy my przybyliśmy i wyklarowały się plany grillowe - zmieszałam oliwę, sok z cytryny z mieszanką przypraw. Każdego kotleta wysmarowałam powstałą marynatą. Tak przygotowane mięsko poleżakowało jeszcze przez czas szykowania grilla i dodatków. Kotlety pieczone były na rozgrzanym grillu - na tacce. Ok 10 minut z każdej strony wystarczy. Tak przyrządzone kotleciki wychodzą
Kuchnia po mojemupodlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet z kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy miękkość szpikulcem). Pod koniec otwieramy paczuszki i wyjmujemy filet
VioletoweKucharzeniepaseczki i marynujemy w przyprawie do gyrosa, czerwonej słodkiej papryce (jak ktoś lubi to może również i ostrej dodać), ziołach prowansalskich, soli, pieprzu i odrobinie oleju. Kurczak, którego widać powyżej, siedział w marynacie jakieś 12 czy tam nawet 15 godzin i opłaciło się :) Przyrządzanie właściwe zaczynamy natomiast od ryżu, bo wymaga najwięcej czasu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu(...)różnie. Ważne jest to, żeby od momentu przykrycia nie ruszać już więcej pokrywki, bo inaczej go zepsujemy. Możecie mi wierzyć, wiem to z autopsji :) Teraz zabieramy się za kurczaka z warzywami. Tutaj sprawa jest już dziecinnie prosta - na początek oczywiście smażymy kurczaka: A kiedy będzie już bielutki i smaczny, wrzucamy doń nasze chińskie warzywka. Nie musicie koniecznie rzucać się
Kulinarne zapędy Kokosa