I znów kurczak pieczony, tylko w postaci udka marynowanego musztardą z chilli i imbirem, zakochałam się w niej, jest doskonałym dodatkiem do marynowania mięsa. Zobaczcie przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki sosu teriyaki 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej ** ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki cząbru pieprz biały sól Dodatkowo 150 g ryżu basmati Kurczak Filety kurczaka kroimy wzdłuż na wąskie paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Sos morelowy Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę(...)morele całkowicie się rozpadną, a sos zredukuje się. Jeśli preferujecie gęstsze sosy pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Grillujemy na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Podajemy z ryżem i sosem morelowym. * do przygotowania dania użyłam świeżego, 100% soku pomarańczowego z miąższem ** opcjonalnie, jeśli
Wędrówki po kuchnidrobiu, sok z cytryny wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka też w środku, dodać obrane marchwie i cebule, schować do lodówki na kilka godzin kurczaka włożyć do rękawa do pieczenia razem z dodatkami, marynatą, wlać wodę z przyprawą w płynie i mocno zawiązać końcówki, rękaw włożyć do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku nagrzanym do 220 C. grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubiębardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu(...)jeszcze gęsta. Marynatę wylewamy na mięso i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Rozpalamy grilla. Drób grillujemy na niewielkim żarze około 10 - 12 minut. Po około 5-6 minutach, szaszłyki obracamy na drugą stronę. Aby pierś z kurczaka była soczysta, żar w grillu
Smak mojego domuprzygotowuję skrzydełka. Wiadomo, że najlepsze mięsko grillowane potrzebuje dobrej marynaty- dziś marynata z colą i miodem! SKŁADNIKI: około 1 kg. skrzydełek bez lotek MARYNATA: 1/2 szkl. coli 2 łyżki miodu kwiatowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka szczypta soli, pieprzu, 1 łyżeczka lubczyku suszonego 2-3 łyżki ketchupu 2-3 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy
Kuchnia Beatyniektórych ten przepis jest ciekawostką, ale baaaardzo wielu już go zna i wypróbowało. Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem. Składniki: - kurczak o wadze ok. 2 kg - butelka 500ml piwa (gatunek według gustu) Marynata: - sól morska - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona w proszku - papryka chilli w proszku - olej rzepakowy - sok z 1 cytryny Wieczorem kurczaka marynujemy. Umytego i osuszonego papierowym
mojewypiekiinietylkoPieczony kurczak to najlepsze danie o każdej porze i każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowane i apetycznie wyglądające mięso drobiowe jest w stanie pobudzić apetyt nawet osób, którym w pewnym momencie drób się… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał(...)woreczka na mrożonki i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku). Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze
mojewypiekiinietylkosię przełamać i sięgnąć po coś z truskawką w wersji wytrawnej? Jestem przekonana, że to czerwone maleństwo na pewno się sprawdzi. 300 g piersi z kurczaka garść sałaty 1/2 ogórka szklanka truskawek łyżka sezamu Marynata: 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka melasy trzcinowej 2 łyżki oleju kokosowego sok z połowy pomarańczy W naczyniu(...)stronę, podlewamy łyżką marynaty i przykrywamy. To nam da gwarancję, że filet nie będzie w środku surowy. Usmażonego przekładamy na deskę aby się zamknął ( 5 - 8 min), a na patelnię wylewamy truskawki z całą zawartością. Posypujemy sezamem i podgrzewamy 20 - 30 s, nie dłużej. Po takim czasie zachowują jędrność , a zarazem są ciepłe i aromatyczne. Kurczaka kroimy w paski
Dieta moja pasjakawałek imbiru 2 cm 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 3 gałązki zielonej pietruszki 1 łyżka masła Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki kostka lub paski. Marynujemy w marynacie ( oliwa, masło, liście bazylii 6, liście oregano 6, pietruszka, 5 ząbków czosnku, imbir, sok z cytryny, przyprawy do kurczaka) - całość blendujemy. Odstawiamy zamarynowanego
ClauditteMissCookingziemniakami, warzywami i surówkami. Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza. SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg. domowa włoska przyprawa do mięs i marynat ( przepis tutaj ) 3 łyżki sól 3/4 płaskiej łyżki pieprz 1/3 łyżeczki oliwa z oliwek 2-3 łyżki brokuł kilka różyczek
Kuchnia PaulettesDzisiejszy post dedykuje specjalnie dla kolegi z pracy który mnie pogonił z pisaniem :) Jest to moja wariacja kurczaka po Syczuańsku która nieopatrznie się pochwaliłam. Danie jest na prawdę przepyszne i bardzo trudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre(...)słodka Wykonanie: Mięso kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw
Lubczyk i Wanilianiej marynowana i smażona cukinia. Warto poświęcić trochę czasu, żeby przygotować coś tak pysznego. składniki: główka sałaty lodowej ok 300 g pieczonego mięsa kurczaka 2 małe cukinie 2 nieduże, twarde gruszki czerwona papryka marynata: łyżka miodu 3 łyżki oliwy duży ząbek czosnku łyżeczka kolendry łyżeczka curry sos: 3/4 szkl jogurtu greckiego łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry duża(...)odstawić na kilka minut. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na ok 20 minut. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, odstawić do lodówki. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wyciąć nasiona, miąższ pokroić w paseczki. Sałatę pokroić w kawałki. Mięso kurczaka pokroić w kostkę. Patelnię rozgrzać, na gorącą wrzucić cukinię wraz
6niebonatka pietruszki Pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram i kroję w paski cienkie. Kurczaka przekładam na talerz i na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone
wesoła kuchniasmaku *** *** Do czasu podania sałatkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA Z GRILLA W PYSZNEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytem