zdaniem rodziny nieco zbyt pikantny, postępujcie więc ostrożnie z chilli :) Składniki: - 100 g (1 woreczek) ugotowanej kaszy pęczak - 1 pierś z kurczaka - 1 duża cebula (lub dwie małe) - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 2 łyżki oleju do smażenia Marynata: - płaska łyżeczka bazylii - płaska łyżeczka oregano - szczypta rozmarynu - szczypta soli - pół łyżeczki curry - 1/3 łyżeczki chilli (lub według uznania) - łyżeczka słodkiej
Kulinarne zapędy Kokosaktóre trafiłam większość mówiła mi że mam pokroić kurczaka, posypać gotowcem przyprawowym i usmażyć. Ale to nie przypomina mi kebaba, ja chciałam inaczej, bardziej jak w tureckiej kebabowni. Oczywiście nie kupiłam olbrzymiego mięsa i nie opiekałam go, bo kto by to wszystko zjadł. Sama zrobiłam imitację mięsa na patyku, zrobiłam marynatę, zrobiłam mini rożen na którym opiekłam mięso. Na pewno(...)nieco w powietrzu. Przygotuj marynatę. Mieszaj jogurt i wszystkie przyprawy podane w przepisie. Nasmaruj szaszłyki marynatą za pomocą pędzla kuchennego. Wstaw mięso na min 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st (z termoobiegiem, 220 st bez termoobiegu). Wstaw naczynie z kurczakiem i piecz mięso przez godzinę, co 15-20 minut przekręcaj nieco kurczaka jak na rożnie
nietylkopasta.plmakaronu - pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory - kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka - olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty) Pierwszym krokiem będzie zamarynowanie pokrojonego uprzednio w kostkę mięsa. Najlepiej zrobic to co najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas
Kulinarne zapędy Kokosaosob :) dla mnie i mojego faceta wiec podam skladniki na 2 porcje a jezeli chcesz zrobic wiecej po prostu pomnoz ilosc skladnikow. SKLADNIKI: -2 cale udka z kurczaka -olej lub oliwa z oliwek -przyprawy sol, pieprz, majeranek, tymianek, ziola prowansalskie, rozmaryn, slodka czerwona papryka w proszku, czosnek granulowany( moze byc swiezy), suszona natka pietruszki, suszony koperek, ostra czerwona papryka(...)pluczemy i osuszamy . W miseczce mieszamy po 1 plaskiej lyzeczce przypraw z okolo 7-8 lyzkami oleju lub oliwy. Obtaczamy udka w przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodowki na co najmniej 2 godziny (ja zazwyczaj przygotowuje kurczaka okolo 5-6 godzin przed pieczeniem). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni . Na blaszy z piekarnika rozwijamy folie, ukladamy na niej udka, przykrywamy
PychaDaniałyżeczek oleju rzepakowego 10 łyżeczek sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Składniki na marynatę mieszamy dokładnie w dużym naczyniu za pomocą trzepaczki lub dużej łyżki. Gdy się połączą wrzucamy do niej umyte skrzydełka z kurczaka. Każdy kawałek drobiu musi być dobrze pokryty naszą zalewą w związku z czym najlepiej go kilka razu poobracać. Odstawiamy
Wielki apetytściętym bądź miękkim posiekany drobno szczypiorek opcjonalnie: pocięte w paseczki jedno nori opcjonalnie: kiełki fasoli mung Przygotowanie: Kurczak: 1. Kurczaka natrzeć solą, owinąć w folię spożywczą i zostawić na 2-3 godziny w lodówce, najlepiej jednak by leżał w solnej marynacie przez całą noc. Baza zupy: 1. Do garnuszka wlać wodę i gotować ją na dużym ogniu 2. dodać imbir
KreatywnePinyMięsne obiady też lubimy. Więc dzisiaj pierś z kurczaka na którą trzeba czekać dwa dni. Za to smak wynagradza to czekanie. Pierś jest soczysta, mięciutka i aromatyczna. Jako dodatek polecam ziemniaki i dowolną surówkę. Składniki: 2 piersi 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżki pikantnego(...)Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, przekroić na pół i lekko rozbić. Piersi doprawić solą i pieprzem. W zamykanym naczyniu roztrzepać widelcem jajka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć piersi i dokładnie pokryć z wszystkich stron. Naczynie zamknąć i włożyć na dwa dni lodówki. Piersi razem z marynatą smażyć na oleju na złoto. Źródło przepisu
Ala piecze i gotujesmaczny filet z kurczaka zamarynowany i ugrillowany podany z ryżem brązowym i surówką z kapusty ! :) Na 2 porcje: filety z kurczaka 2 szt. ryż brązowy 1 torebka olej do posmarowania patelni Marynata: sos sojowy 1 i 1/2 łyżeczki sól nisko sodowa 1/2 łyżeczki czosnek 1 ząbek papryka słodka mielona 1 i 1/2 łyżki koperek suszony 1 łyżeczka pieprz
Kuchnia Paulettesłyżeczka mięty 1/2 szkl.oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 90 dag.skrzydełek z kurczaka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty.Wkładamy skrzydełka kurczaka,przykrywamy i zostawiamy na noc .Skrzydełka możemy grillować polewając je marynatą podczas pieczenia lub zrobić tak jak ja, wkładając je wraz z marynatą do woreczka do pieczenia i piec w piekarniku do miękkości.Potem rozciąć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na 1 godzinę nagrzać piekarnik lub urządzenie do pieczenie /u mnie frytownica Philips
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg pałek z kurczaka 3/4 szklanki ryżu 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka soli marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka przyprawy curry 1 … Czytaj dalej Pałki curry z ryżem
czarrna od kuchniPolecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1 jajko musztarda ( nie musi być ) Marynata : olej / oliwa z oliwek majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz 1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy
Gotowanie...to proste !Słynne nuggettsy w wersji light- bez dodatku tłuszczu, w panierce kukurydzianej i marynacie maślankowej. Są po prostu pyszne! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 szklanka maślanki, 1 szklanka płatków kukurydzianych, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka. Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić. Następnie przełożyć do miski, zalać maślanką wymieszaną z przyprawą do kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Płatki
Tradycyjna Kuchniapiekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :) SKŁADNIKI: 70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego
Kto ugości moich gości?których potem będziemy się odwoływać. Dzisiaj zatem przyprawa cajun. Jest rewelacyjna i można ją nie tylko do burgerów stosować. Idealnie nadaje się jako marynata grillowa do wszelakiego mięsa. A nawet do ryb czy pieczonych kurczaków. To przyprawa amerykańskiego południa, obszaru Zatoki Meksykańskiej. W zasadzie cała Luizjana stoi na tej przyprawie. Bo właśnie nazwa przyprawy wzięła się od ludności Cajun zamieszkującej
Marder&Marder Manufacture