kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:81/135)

Filet z kurczaka w sosie żurawinowym 484

łyżka - masło – 1 łyżka - bulion – 0,5 szklanki - suszona żurawina – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki ( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka(...)Dodajemy mąkę. Zasmażamy na złoty kolor. Podlewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy konfiturę żurawinową ( u mnie Provitus ). Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy ( sos musi delikatnie się zredukować ). Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz … polewamy gorącym sosem. Ozdabiamy suszoną żurawiną. Zajadamy z ulubionymi dodatkami

Ostra na Słodko
Lunchbox #2 - dwa sposoby na pysznego kurczaka do pracy 183

mała cukinia pół papryki mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka miodu sól, pieprz Połówkę piersi z kurczaka kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pieprz czarny, 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej i łyżkę płynnego miodu. Mieszamy wszystko razem, tak aby marynata ładnie pokryła mięso. Odstawiamy na około 60 minut. Pół szklanki kuskusu zalewamy wrzątkiem, zgodnie z przepisem

Czerwona Porzeczka
Tagine z kurczakiem i oliwkami 146

godziny Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonych oliwek bez pestki 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 4 ziemniaki ok. 200 ml bulionu sól morska oliwa do smażenia  posiekana natka pietruszki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry(...)osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała noc. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie

Kulinarne przygody Gatity
Ryba w chrupiącej panierce 193

Robiąc kurczaka postanowiłam zrobić także i rybę w taki sam sposób...rybka była pyszna..nie moczyłam tylko ryby w marynacie tak jak skrzydełka, ale natarłam ją przyprawą do ryby , a tylko maczanie w kleiwie i panierce.. ryba  przyprawa do ryby kleiwo panierka american crispy chicken Rybę pokroic na kawałki i natrzeć przyprawą do ryby. Kleiwo(...)dobrze wymieszać mikserem przez 2 minuty.Odczekać 5 minut i ponownie powtórzyć mieszanie.Kleiwo po rozmąceniu w wodzie powinno mieć gęstą konsystencję podobna do rozmąconego jajka.Kleiwo służy do namaczania kawałków kurczaka przed panierowaniem, którego zadaniem jest zapobieganie opadaniu panierki i zwiększenie chrupkości. Panierowanie: Kawałki ryby wrzucić do panierki , aby je wstępnie opanierować, a potem  przełożyć do miski i zalać kleiwem

Moje domowe kucharzenie
Pieczone skrzydełka z kurczaka 158

wcześniej wystarczy zrobić tę marynatę, później wstawiamy do lodówki. Następnego dnia wstawiamy do piekarnika, wstawiamy ziemniaki, która nota bene można też obrać dzień wcześniej i…obiad gotowy ;) Serio, zajmuje to (z ziemniakami) nie więcej niż 6 min (dzień przed ofkors). Świetny pomysł nie tylko dla tych, którzy pracują na rano. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki śmietany(...)kurczaka 1 łyżeczka sosu tabasco     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skrzydełka z kurczaka moczymy w zimnej wodzie, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Śmietanę łączymy z przyprawą i sosem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na min 1 godz. Po tym czasie skrzydełka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem

R'n'G Kitchen
Drobiowe roladki z wędzoną newellą 189

towarzystwie mieszanki sałat (polecamy tą z radicchio, o lekko orzechowym smaku), skropionym słodko kwaśnym dressingiem. Składniki 4 filety z udek kurczaka 1 opakowanie wędzonej newelli (200 g) 150 g koziego sera (roladka) mieszanka sałat garść pestek dyni Marynata: 50 ml oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu(...)ocet, miód i musztardę mieszamy do połączenia wszystkich składników. Skrapiamy nim sałatę. Pestki z dyni prażymy na suchej patelni. Roladki kroimy na plasterki i układamy na talerze, raz plasterek kurczaka, raz koziego sera. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z koperkiem 103

Miód i musztarda jako marynata do mięs to już klasyka:). Ja dodałam do tego jeszcze koperek i wyszło mi proste, smaczne i nieskomplikowane danie obiadowe. 1kg skrzydełek z kurczaka 1/2 pęczka koperku 4 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli  3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1. Mieszamy ze sobą miód, musztardę, pieprz, sól

Szefowa kuchni
Roladki z kurczaka z serem pleśniowym 195

oliwek po łyżeczce: rozmarynu, bazylii, oregano pół łyżeczki pieprzu ziołowego i granulowanego czosnku szczypta soli i pieprzu czarnego Przygotowanie: Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Przyprawy łączymy z oliwą z oliwek, przygotowując marynatę. Zanurzamy w niej przygotowane ‘kotlety’ (oliwy wcale nie trzeba wiele, wystarczy ‘obtoczyć’ dobrze w marynacie mięso). Odstawiamy do lodówki na 45-60 minut

Gotuj z Rumcajsem
Shoarma z kurczaka 277

chilli, sól, naturalny ekstrakt papryki Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać ok 4-5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w paski lub w kostkę. Pokrojone mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita

The Sweet Damsel
Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla 177

Ten sos jest idealny do każdego kawałka kurczaka z grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet

naRuszcie
Miodowe Pałeczki z kurczaka 597

oliwek 4 łyżki octu winnego 4 łyżki miody 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy do miski oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki wkładamy do lodówki na około 2 godziny w międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy

Luźna Kuchnia
Udka pieczone w rękawie z warzywami 211

wyrzutów sumienia. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi! UDKA PIECZONE W RĘKAWIE Z WARZYWAMI Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka - 4 ziemniaki - papryka czerwona - 2 marchewki - cukinia - 2 gałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu - 2 ząbki czosnku - tymianek - pół łyżeczki suszonego imbiru - pół łyżeczki papryki

Zgrabne Gotowanie
Kurczak z pieczonymi ziemniakami 139

ćwiartki z kurczaka cena za kg to ok. 5 zł ja za 4 szt. zapłaciłam ok 9 zł i podzieliłam je na 8 części więc na kilka obiadów jak znalazł. Sałatka opisane jest w zakładce " sałatki". Przygotowanie: Ziemniaki obieram i kroję w tzw. "łódeczki" i podgotowuję je w osolonej wodzie ok. 15 min. w naczyniu żaroodpornym robię marynatę do ziemniaków(...)wtedy będą niedobre a muszą jeszcze posiedzieć w piekarniku. Gdy je już odcedzę wrzuca je do naczynia do marynaty i mieszam. Wkładam do piekarnika na ok 20 min do 180 stopni. Najlepiej jest sprawdzać czy skórka jest już zarumieniona. Kurczaka myję wsadzam do rękawa do pieczenia z przyprawami też takimi na jakie mam ochotę oczywiście u mnie nie może zabraknąć

Tanio smacznie i prosto
Soczysty kurczak pieczony 195

wodę możecie dolać przed samym pieczeniem - to w zależności na ile odstawicie go w marynacie. Jeśli na kilka godzin to wlejcie wodę później, przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 C i piec na środkowej półce bez termoobiegu przez około 1,5 godziny. Kurczaka polewam co kilkanaście minut wytapiającym się z niego sosem / wodą, którą wlałam. Dzięki temu

Zasmakuj Kuchni
NOGI KACZE POMARAŃCZOWO SOJOWE 169

Dziś proponuję danie które możemy podać jako wykwintny obiad niedzielny ale także jako dani świąteczne. Marynata do tej kaczuszki powstała z połączenia składników które bardzo lubię. Sos sojowy używam często do dań z drobiu szczególnie kurczaków, a teraz wypróbowałam jego smak na kaczuszce. To był strzał w 10! Mięsko przepyszne!   Składniki: 4 nogi kacze 2 szklanki soku z pomarańczy(...)szklanka soku do polewania podczas pieczenia Wykonanie: Z nóg kaczych odcinamy tłuszcz po bokach. Dobrze nacieramy solą i pieprzem całe nogi. Sok mieszamyz sosem sojowym i miodem, wkładamy do marynaty nogi kacze na dobę. Po tym czasie wykładamy-na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki, następnie przekładamy do brytfanki , polewamy odrobiną soku. Pieczemy ok godziny, co jakis czas polewając

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania