kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:72/135)

Pieczone udźce kurczaka z warzywami 195

Składniki: 1 kg filetów udźca kurczaka 45 dag morzonej marchewki mini 45 dag mrożonych brokułów 1/2 czerwonej papryki Marynata: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki imbiru (posiekanego w drobną kostkę)  4 ząbki czosnku (posiekane w drobną kostkę) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy przykrywką i odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem. Po godzinie do kurczaka dodajemy zamrożone warzywa i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Pieczemy pod przykryciem 45 minut również w 180°C. Tak upieczone mięso podajemy

Qchnia po prostu
Nadeszła chwila na kurczaka z grilla! 362

oraz kukurydzy. Z czystym sumieniem polecam każdemu znudzonemu "tradycyjnym kurczakiem" bo naprawdę ta wersja smakuje genialnie. W przepisie standardowo podaję ilości składników użyte do obliczenia wartości kalorycznej. Porcja ze zdjęcia to 457kcal w tym 44,5g białka , 8,8g tłuszczu , 45,8g węglowodanów i 11,9g błonnika . SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 2 łyżki(...)bazylia świeże, posiekane oregano estragon tymianek papryka słodka czosnek granulowany imbir pieprz sól kurkuma  POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 140g piersi z kurczaka 40g kaszy jaglanej 120g pomidora 80g czerwonej fasoli konserwowej 40g kukurydzy konserwowej  PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy mięso, dokładnie je nacieramy, następnie odstawiamy do lodówki na minimum godzinę Gotujemy kaszę jaglaną Na rozgrzaną patelnię

peanutbuttermonster
Kanapki z kurczakiem, oliwkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami 227

oliwy ząbek czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz Oliwę, ocet balsamiczny i miód wymieszać, dodać lekko zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze kawałki (chodzi o to, aby się szybciej usmażyły) i zanurzyć w marynacie. Marynować przez godzinę (a najlepiej przez noc). Smażyć na rozgrzanej patelni, warto przykryć siatką, bo pryska:) Po wystudzeniu pokroić kurczaka

Kulinarne Inspiracje
Pierś indycza faszerowana daktylami 162

kołderką z sosu morelowego? Potrzebujemy: 500 g piersi z indyka ok. 15 suszonych daktyli bez pestek na marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek pół cebuli 3 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz na sos: esencja do sosu do potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie(...)daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią mięso. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i marynujemy przez noc w lodówce. Następnego dnia całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Do rondelka wlewamy 250 ml wody, dodajemy esencję do potrawki z kurczaka, dokładnie mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Cytrynowe szaszłyki z kurczaka z szafranem i tymiankiem 137

łyżeczka  szafran - nitki 1 szczypta  sól do smaku 1 łyżeczka  olej rzepakowy  kilka drewnianych patyczków na szaszłyków Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli.  Następnie umyj kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok 0,5-1 cm i przetnij

AZgotuj!
Rurki z kurczakiem i lokowaniem produktu 343

zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to o tym, że mięso się przyprawia też powinni wspomnieć... Nie miałam odwagi w tym miejscu zignorować intuicji i kurczak widoczny powyżej jakieś 15 minut siedział w czymś a'la marynata z soli i pieprzu, tak na wszelki wypadek, coby miał jednak jakiś smak. Ma. Następnie opakowanie każe wymieszać fixa z wodą i śmietaną. Zawiera(...)jakby pływa. Smak pieczarkowy ma jak najbardziej, ale o to podejrzewam raczej 4,9% koncentratu soku z pieczarek :) Teraz idzie już z górki. Odcedzamy makaron, do naszego usmażonego kurczaka z usmażoną cebulą wlewamy pieczarkowe coś, dodajemy makaron i... ...ktoś tu chyba źle dobrał proporcje, bo na tę ilość składników 200 g makaronu to zdecydowanie za dużo. Da się to wymieszać

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak w śmietanie 307

Mięso polać olejem i posypać przyprawami. Dodać posiekane świeże zioła.  Odstawić mięso na ok. 2 godziny do przemacerowania. Kawałki kurczaka obsmażyć z obu stron na ładny kolor. Dodawanie oleju jest już zbyteczne, bo wcześniej go dodaliśmy do marynaty. Gdy po nakłuciu grubszego kawałka mięsa, nie wycieka czerwony płyn, wlewamy na patelnię śmietanę. Uważamy, by nie polać nią kurczaka. Podgrzewamy

Weekendy w domu i ogrodzie
Moja marynata do mięsa na grilla 220

Jako Polacy pokochaliśmy grilla miłością nieograniczoną? Uwielbiamy kiełbaski, kaszankę, kurczaka czy karczek z grilla. Marynujemy i grillujemy. Ale czy marynujemy zdrowo, tym co wiem, czy korzystamy z gotowych marynat? Z moich obserwacji w sklepach wynika ze niestety większość korzysta z kupnych mieszankę przypraw grillowych, gotowych marynat, i niekoniecznie ich interesuje co tam one mają w środku a niestety wiele

Bernika - moj kulinarny pamietnik
GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI 269

przyrządzone od razu też będą pyszne. Poza sezonem grillowym możecie upiec je w piekarniku :) Delikatne mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: około 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Słodko-Słony Świat Ilony
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 211

POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na sos: około 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki(...)ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku, 3 ząbki czosnku,  kawałek świeżego imbiru,  świeżo zmielony pieprz. Przygotowania: Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili, zalewam nią pokrojonego w kostkę kurczaka odkładam do lodówki. Pora kroję w cienkie plastry, podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po chwili dodaję kurczaka, razem smażę

JejKuchnia
Piersi w marynacie egzotyczno europejskiej wypełnione serem 118

musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego  Składniki: 1 kg piersi z  kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki tej metodzie nie musimy

ClauditteMissCooking
Kurczak pieczony na butelce od piwa 164

wody i odrywamy wszystkie etykiety. Dokładnie myjemy całą butelkę. Kuczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy kuper i szyjkę. Dokładnie nacieramy go marynatą przygotowaną z oleju, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odkładamy takiego kurczaka na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie otwieramy butelkę z piwem i ostrożnie nadziewamy na nią kurczaka. Ustawiamy na dolnej blaszce w piekarniku

Aga w kuchni
Pierś kurczaka pieczona z cynamonem 202

sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Mięso zalać marynatą, przemieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić

kuchnia doski
Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką 161

arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy przez około 2-3 godziny (minimum). Następnie posypujemy sezamem, pieczemy lub grillujemy przez 10-15 minut w zależności

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z kaszą bulgur, botwinką i rzodkiewką + pieczona pierś z kurczaka 179

mnie  słodka i ostra papryka w proszku tym razem) Sól Pieprz Przygotowanie: Olej wymieszać z przyprawami oraz solą i pieprzem.  Pierś z kurczaka przekroić na pół lub zostawić w całości. Natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić na min. 20 minut.  Następnie upiec w worku do pieczenia przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Pozdrawiam Anulla

Fabryka pomysłów