kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:75/135)

Moja marynata do mięsa na grilla 196

Jako Polacy pokochaliśmy grilla miłością nieograniczoną? Uwielbiamy kiełbaski, kaszankę, kurczaka czy karczek z grilla. Marynujemy i grillujemy. Ale czy marynujemy zdrowo, tym co wiem, czy korzystamy z gotowych marynat? Z moich obserwacji w sklepach wynika ze niestety większość korzysta z kupnych mieszankę przypraw grillowych, gotowych marynat, i niekoniecznie ich interesuje co tam one mają w środku a niestety wiele

Bernika - moj kulinarny pamietnik
GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI 235

przyrządzone od razu też będą pyszne. Poza sezonem grillowym możecie upiec je w piekarniku :) Delikatne mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: około 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Słodko-Słony Świat Ilony
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 178

POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na sos: około 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki(...)ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku, 3 ząbki czosnku,  kawałek świeżego imbiru,  świeżo zmielony pieprz. Przygotowania: Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili, zalewam nią pokrojonego w kostkę kurczaka odkładam do lodówki. Pora kroję w cienkie plastry, podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po chwili dodaję kurczaka, razem smażę

JejKuchnia
Piersi w marynacie egzotyczno europejskiej wypełnione serem 97

musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego  Składniki: 1 kg piersi z  kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki tej metodzie nie musimy

ClauditteMissCooking
Kurczak pieczony na butelce od piwa 140

wody i odrywamy wszystkie etykiety. Dokładnie myjemy całą butelkę. Kuczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy kuper i szyjkę. Dokładnie nacieramy go marynatą przygotowaną z oleju, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odkładamy takiego kurczaka na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie otwieramy butelkę z piwem i ostrożnie nadziewamy na nią kurczaka. Ustawiamy na dolnej blaszce w piekarniku

Aga w kuchni
Pierś kurczaka pieczona z cynamonem 175

sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Mięso zalać marynatą, przemieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić

kuchnia doski
Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką 132

arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy przez około 2-3 godziny (minimum). Następnie posypujemy sezamem, pieczemy lub grillujemy przez 10-15 minut w zależności

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z kaszą bulgur, botwinką i rzodkiewką + pieczona pierś z kurczaka 151

mnie  słodka i ostra papryka w proszku tym razem) Sól Pieprz Przygotowanie: Olej wymieszać z przyprawami oraz solą i pieprzem.  Pierś z kurczaka przekroić na pół lub zostawić w całości. Natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić na min. 20 minut.  Następnie upiec w worku do pieczenia przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Pozdrawiam Anulla

Fabryka pomysłów
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 149

łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu.  Kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy w kilku łyżkach marynaty - eliksiru . Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu. Jarmuż również siekamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Shoarma z kurczakiem 171

Filety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na plasterki, paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić

Mix smaku
Pałki w pikantnej mandarynkowej marynacie 132

Uwielbiam drób z owocami. Do takiej kategorii zaliczam też tą potrawę. Ostrość pikantnych przypraw połączona ze słodyczą soku mandarynkowego nadaje mięsu wyjątkowy smak. Czytaj więcej »

Buniabaje w kuchni
Udka miodowo-musztardowe 218

Miodowo-musztardowa marynata do mięsa jest jedną z moich ulubionych.  Składniki: 8 udek z kurczaka (u mnie pałki) 1,5 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 1 łyżka przyprawy do drobiu s ól, pieprz olej lub oliwa pół łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Miód wymieszać z musztardą i dwiema

Kuchnia domowa Ani
Kurczak pieczony na butelce z piwem 1332

Wykonanie: Kuraczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 4-5 łyżek oleju mieszamy z solą, papryką słodką, ostrą oraz pieprzem i taką marynatą nacieramy mięso (zewnątrz i od środka). Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć kurczaka tylko wewnątrz. Kurczaka przełożyc do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Butelkę z piwem

magiczna kuchnia Kasi
Tortilla Wiosenna! 400

prostu bardzo zależy aby zjadał zdrowe i wartościowe produkty w tym naszym pokręconym świecie :) A teraz do rzeczy Blondynko. Zacznę od marynaty, którą sama sobie wymyśliłam. Składniki na 4 tortille: 1 duża pierś z kurczaka 1 duża gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe(...)sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków i siekamy, po czym wrzucamy do miski, do której wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy sól czosnkową i przyprawę do grilla i mieszamy wszystko razem. Osuszona pierś kroimy na cienkie paseczki, które wrzucamy do naszej marynaty, musimy wymieszać mięso w taki sposób

Blondynka Gotuje
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 226

pożałujecie - lekko, azjatycko i fasolkowo. Składniki : 250-300g piersi z kurczaka 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek 300-400g makaronu tagliatelle 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dosyć duże kawałki rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy kurczaka kilka minut do kurczaka dodajemy paprykę i cebulę, mieszając smażymy kilka minut dodajemy fasolkę oraz pieczarki i smażymy kolejne 2-3 minuty wlewamy marynatę, opruszamy pieprzem, mieszamy dokładnie po 2-3 minutach dodajemy ugotowane tagliatelle, mieszamy i czekamy, aż makaron nabierze temperatury podajemy skrapiając

zobacz ich smak