kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:84/135)

Pikantne skrzydełka z miodem 123

Składniki: 10-15 skrzydełek 1/3 szklanki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli Sposób przygotowania: 1. Składniki na marynatę wymieszać. 2. Skrzydełka umyć i osuszyć. 3. Przygotowane skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec

A Ty Smakuj Mnie
Zapiekanka brokułowa 1128

składniki * 250 g makaronu np kokardki * 1 średni brokuł * 150 g mini marchewek * 1 pomidor * 1 podwójny filet z kurczaka * 200 g sera żółtego * 3 łyżki śmietany 18% * 2 jajka * sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra marynata do mięsa * 3 łyżki oleju * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka miodu * 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę * 1/2 łyżeczki mielonej

Mix smaku
Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach 249

się z dietetykiem, nie sama... Więc posiłki są zbilansowane odpowiednio :)  Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych  - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich, chilli, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego,  parę kropel sosu

Zainspiruj się kuchnią
KURCZAK CHOW MEIN 675

świeżą kolendrą. Polecam, bo warto;) SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu chow mein 1 filet z kurczaka po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 4 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku (tylko jasnozielona i biała część, tzw. dymka ) 1 marchewka 2 cm kawałek imbiru marynata: szczypta chili w proszku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 łyżki jasnego 2 łyżki oleju(...)łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu DODATKOWO :uprażony na suchej patelni sezam, olej sezamowy, świeża kolendra, ćwiartki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy na pół, następnie grubszą część dodatkowo w poprzek i na koniec w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę sosu

cool and minty
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 233

Boczek, brzoskwinie i chilli, chyba jedno z najdziwniejszych połączeń, ale uwierzcie mi smakuje po prostu idealnie. Już raniej próbowałem marynować kurczaka w brzoskwiniach i smakował bardzo dobrze, ale boczek wieprzowy w brzoskwiniach i chilli jest na dużo lepszy! Zapraszam! Składniki: 1 kg boczku wieprzowego 2 brzoskwinie łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżeczka(...)Przygotowanie:  Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin.  Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze

Kuchnia Łukasza
Świąteczne kąski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 156

przepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Świąteczne kaski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka po 1 łyżce masła i oliwy sól, pieprz 4 niezbyt duże jabłka garść rodzynek marynata: 60 ml oliwy 30 ml cydru po 1 łyżeczce musztardy i przyprawy do piernika 2 dymki posiekane bez szczypioru sól

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 221

moim sklepie tzw. gulaszowego z indyka. Można jednak wykorzystać zarówno filet z udźca czy piersi indyka, a nawet filet z kurczaka. Sos sojowy, olej, kilka kropli octu, sporą szczyptę cukru mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek

Jacob Tastes
KURCZAK CYTRYNOWO-MIODOWY 217

Prosty, ale o niebanalnym smaku kurczak. Z aromatem cytryn i miodu. Lekko czosnkowy i rozmarynowy. Do dzieła…   Co potrzebne:   4 udka 4 podudzia   do marynaty: 4 łyżki miodu 2… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych 385

pieprz Przygotowanie: Jajko rozbełtać z mlekiem/jogurtem i przyprawami. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć np. ugnieść w woreczku lub zmielić w malakserze. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchnia Ellie
SZASZŁYKI SEZAMOWE DROBIOWE 182

łagodnego  3 łyżki miodu  łyżka soku z cytryny  sól,pieprz  sezam- opakowanie  Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w szersze paseczki. Oprószamy solą i pieprzem Miód mieszamy z keczupem i sokiem z cytryny. W taka marynatę wkładamy mięsko najlepiej na noc. Po tym czasie nakładamy ,,faliście" na patyczki szaszłykowe( lub tradycyjnie kroimy w kostkę). Każdy szaszłyk

Z Majeczką w kuchni
MIODOWA PIERŚ KURCZAKA Z GRILLA 169

mniszka lekarskiego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobań sól,pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Grilujemy an rumiano z obu stron. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste

Z Majeczką w kuchni
Quinoa po marokańsku 138

mnie wstrzymywało, a to zapomniałam ususzyć morele, a to nie miałam fioletowych oliwek,  nie mogłam znaleźć kiszonych cytryn (w końcu ukisiłam sama i polecam), albo zniechęcało mnie robienie marynaty zwanej szarmulą (okazało się, że to szybkie i proste, a tych składników wcale nie jest aż tak dużo).           W końcu pewnego(...)pestek winogron sok z jednej cytryny Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty, czyli szarmuli. Wszystkie jej składniki przekładamy do miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą także dodane oliwki i kiszona cytryna, więc ostrożnie z solą (dosolić można zawsze). Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do szarmuli, mieszamy i odstawiamy

Quinoa Raz!
Kotlet z indyka po zbójnicku 150

Zwykły kotlet wcale nie musi być nudny, pomysłowa panierka , aromatyczna marynata czy sos sprawiają, że nawet najzwyklejsze mięso nabiera innego smaku , polecam na pyszny codzienny,  pożywny obiad. W ten sam sposób można zrobić kotlety schabowe czy fileta z kurczaka. Składniki: 1 kg fileta z indyka 3 jajka 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu pikantnego(...)szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych do obtoczenia 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z indyka   pokroić na plastry, rozbić na kotlety. Przygotować marynatę: Jajka roztrzepać w misce w solą i pieprzem, dodać posiekane drobno ząbki czosnku, dodać majonez, ketchup, musztardę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Rozbite mięso włożyć do miski z marynatą

Wanilia i Kardamon
Pierś z kurczaka pieczona w marynacie jogurtowej 212

naciowego 6 plastrów szynki 200 g jogurtu naturalnego 1 podwójna pierś z kurczaka pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku sól himalajska natka pietruszki rzeżucha 1. Seler kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do jogurtu razem z przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Pierś kroimy w plastry. Wkładamy do marynaty i zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. 3. Wszystkie składniki przelewamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną 258

mleka Przygotowanie: Sos sojowy, olej lub oliwę, ocet oraz cukier mieszamy, przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)risotto dodajemy masło. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zamarynowane polędwiczki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Nie musimy dodawać oleju, ponieważ znajduje się on w marynacie. W garnku rozgrzewamy wodę z masłem i dodajemy pokrojony jarmuż. Doprawiamy szczyptą soli i cukru i gotujemy, aż całkowicie zmięknie. Mleko podgrzewamy i spieniamy spieniaczem do mleka lub zwykłą ubijaczką

Jacob Tastes

Proponowane wyszukiwania