kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:92/135)

Udka z kurczaka w miodowo-pikantnej glazurze 210

było nudno i można powiedzieć, że się opłaciło kombinować. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki miodu łyżeczka chili w płatkach sok z połowy limonki oliwa z oliwek sól  pieprz Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy marynatę: miód mieszamy z sokiem z limonki, chili w płatkach i łyżką oliwy

Mango Papaja
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 153

piersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)mniejsze kawałki. Robimy marynatę. Do sosu sojowego dodajemy brązowy cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy naszą pierś, mieszamy aby całość była pokryta marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Makaron przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu. Zwykle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut. Warzywa kroimy, marchewkę i paprykę w słupki, cukinię na talarki

KuchcikoweLove
Dom pachnący przyprawami. Kilka słów o współpracy z firmą Rafex. 128

Firma Rafex przesłała mi do testowania mnóstwo wspaniałych przypraw: przyprawa z curry do kurczaka przyprawa do kawy i herbaty przyprawa do pieczenia chleba przyprawa do dziczyzny cebula prażona przyprawa do żurku TANDOORI MASALA PRZYPRAWA HARISA KURKUMA sól ziołowa przyprawa do ryb cytrynowa czubryca żółta czubryca biała marynata staropolska przyprawa arabska papryka ostra wędzona AMERICAN CHICKEN CHILLI GRYS przyprawa do śledzi

Słodkie okruszki
Szaszłyki z piersi kurczaka i boczniaków 199

tymianek Przyprawy : kmin rzymski  pieprz cayenne  pieprz czarny  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dokładamy posiekany tymianek, czosnek pokrojony w płatki, kmin rzymski i pieprz cayenne oraz 2 łyżki oliwy, wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso na 30 minut. Boczniaki płuczemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i przyprawiamy pieprzem

Parowar Faceta
SZASZŁYKI Z KURCZAKA 116

SKŁADNIKI: 500 g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku pieprz sól papryka słodka papryka ostra 3 łyżki wina białego tłuszcz do pieczenia( ja użyłam masła klarowanego) Fileta pokroić w długie paski, ponacinać, z pozostałych składników zrobić w misce marynatę i włożyć mięso. Dobrze natrzeć i pozostawić na 2 godziny w lodówce. Można też zamarynować mięso na noc. Rozgrzać tłuszcz

harrisa
Współpraca z firmą Rafex. I cały dom pachnie przyprawami... 163

Firma Rafex przesłała mi do testowania mnóstwo wspaniałych przypraw: przyprawa z curry do kurczaka przyprawa do kawy i herbaty przyprawa do pieczenia chleba przyprawa do dziczyzny cebula prażona przyprawa do żurku TANDOORI MASALA PRZYPRAWA HARISA KURKUMA sól ziołowa przyprawa do ryb cytrynowa czubryca żółta czubryca biała marynata staropolska przyprawa arabska papryka ostra wędzona AMERICAN CHICKEN CHILLI GRYS przyprawa do śledzi

Słodkie okruszki
Filety z kurczaka faszerowane ricottą z kurkami i pieczarkami. 195

lubię najbardziej, czyli gotowaniu dla nich właśnie. Użyłem: -6 dużych filetów z kurczaka -domowa ricotta, jak ją zrobić tutaj -kurki, miałem zamrożone -pieczarki -masło klarowne -sól, pieprz -biały pieprz -oliwa -czosnek główka -czosnek niedźwiedzi -białe wino półwytrawne Osuszone filety rozbijamy delikatnie w folii. Smarujemy je marynatą z oliwy, soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego. Wkładamy do lodówki. Na maśle klarowanym szklimy

BaRepas
Kurczak w ziołach i czosnku 242

której taka potrawa nie mogłaby się obejść  :) Składniki: 8 pałek z kurczaka, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie 1. Mięso myjemy. Wyciskamy czosnek przez praskę , dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz  zioła prowansalskie, dodajemy kilka kropelek oliwy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Następnie wcieramy ją w mięso. Odstawimy do lodówki na ok. przynajmniej

Kuchnia Pełna Pasji
Pierś z kurczaka w otrębowej panierce 171

mnóstwem aromatycznych ziół i przypraw a w środku wilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad.   pojedynczy filet z kurczaka 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego 1 małe jajko 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu otręby (dowolne, ja użyłam pszennych) papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany(...)jajko, sos sojowy, słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. 3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki"). 4. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce. 5. Filety

Szefowa kuchni
Nadziewane cebule 134

dodane do marynat. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na nadziewane cebule. 4 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 łyżki owoców Goji 2 łyżki sera Parmezan 1/4 łyżeczki pieprzu 1 pierś z kurczaka 2 suszone pomidory w oliwie

mecooks
Pieczone podudzia w miodzie 122

SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 4 łyżki miodu (ja użyłam lipowego) 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól - do smaku świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki PRZYGOTOWANIE: W miseczce dokładnie wymieszać składniki na marynatę. Podudzia umieścić w woreczku do pieczenia. Wlać marynatę i dokładnie wymieszać mięso. Wstawić do rozgrzanego piekarnika

ClauditteMissCooking
OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY 115

figa oliwa z oliwek (aromatyzowana pesto) A jak to zrobić: Pierś z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Pierś wyjąć z marynaty i grillować na patelni (grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony

Kuchnia w opałach
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 172

Chińszczyzna - dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka z grilla 212

mięso, jednak jeżeli mam więcej czasu przygotowuję marynatę do karkówki. Zostawiam w niej mięso na noc, aby przeszło smakiem przypraw. Możecie skrócić czas marynowania, jednak im dłużej poleży w marynacie, będzie bardziej aromatyczna. Karkówka z grilla nie może być zbyt cienka, ponieważ podczas smażenia wyschnie na wiór. Najlepiej jeżeli pokroimy ją w plastry grubości około 1-2 cm. Pamiętajcie także(...)kurczakiem Masło czosnkowe z ziołami | Na grilla, na grzanki Przepis na karkówkę z grilla Drukuj przepis Porcji: 6 Składniki 600 g karkówki 3 łyżki musztardy łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego Przepis 1 Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. 2 Mieszamy ze sobą składniki marynaty oraz dokładnie smarujemy

Kuchnia Bazylii
Pierś z kurczaka w miodowo-ziołowej marynacie + warzywa w sosie śmietanowo-ziołowym 156

ugotowaną na sypko. Składniki na 4 porcje: pierś: 700 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Pierś pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Obtoczyć w niej pokrojoną pierś. Odstawić na 1h do lodówki. Piec

Fabryka pomysłów