kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:97/135)

Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 233

kiedy je kosztuje. Jest to wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów , która razem tworzy coś naprawdę wyjątkowego. Sos, który zrobiłam bazuje na sosie z dania Kurczak Generała Tso. Postanowiłam wykorzystać go innym daniu, ponieważ jest naprawdę wyjątkowy. Moim zdaniem nie ma lepszego sosu do dań azjatyckich. Polecam!!!   Wołowina po azjatycku w pysznym sosie(...)udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli pół pęczka cebulki dymki 4 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Marynata do mięsa: 1 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka oleju sezamowego Sos: 1 łyżka sosu hoi-sin 2 łyżki ciemnego sosu

Mania Gotowania
Pierś z kaczki po Tajsku 227

ŁYŻKI  SOKU Z LIMONKI 1 ŁYŻKA  SOSU  SOJOWEGO 1 ŁYŻKA  SOSU CHILI 1 ŁYŻKA OLEJU WARZYWNEGO albo smalec gęsi 2 ŁYŻKI DŻEMU ŚLIWKOWEGO 150ML.BULIONU Z KURCZAKA RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku SPOSÓB;  Umyta i osuszoną pierś z kaczki(...)skórkę. Robimy mix z czosnku,soku z limonki,sosu sojowego,sosu chili. Smarujemy nasze piersi ,z obu stron. I pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny. Im dłużej w marynacie tym lepiej. Przygotowujemy mix warzywa konfiturę ze śliwki,Ja dodałam od siebie brokuły i słodką paprykę *Obieramy cebule  i kroimy w piórka

Viola cooks with passion
Sałatka z cukinii i kurczaka. 165

garść liści młodego szpinaku 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz cukier oliwa do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka nasmarować oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej po około 7 minut z obu stron. Pociąć na cienkie plasterki. Cukinię pociąć na cienkie plasterki i zamarynować(...)godziny w mieszance oliwy i soku cytrynowego z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli oraz szczypty pieprzu i cukru. Cebulę pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki i polać delikatnie pozostałą cukiniową marynatą

zadanie-gotowanie
Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną 140

kaszy gryczanej 1 papryka czerwona 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka szałwii 2 łyżki soli świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pałki myjemy i zanurzamy w wodzie z solą na minimum 1 godzinę(...)całą noc). Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Powidła, sos sojowy i przyprawy mieszamy. Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec - dno smarujemy 1,5 łyżki marynaty. Pałki odsączamy z wody, układamy na marynacie w naczyniu, pokrywamy pozostałą marynatą i posypujemy pokrojoną papryką. Odstawiamy na około pół godziny. Formę przed pieczeniem przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną

Kolorowy Przepisownik
Greczynka i Japonka zgrana para 161

Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek długi 2 cebule Kubeczek z oliwkami (czarne i zielone z czosnkiem, są w Lidlu w takich kubkach zwykle mają je na lodówkach) 1 słoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa(...)ocet i musztarda Piersi marynujemy w gotowej marynacie Vitasia (marynata sojowa z imbirem i czosnkiem) i grillujemy

ClauditteMissCooking
Skrzydełka kurczaka po chińsku 713

łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki sosu hoi sin 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka miodu olej do smażenia + do podania: szczypiorek 1. Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy każde skrzydło na dwie części, a lotki (te malutkie, bezmięsne części) wyrzucamy. W misce mieszamy sos sojowy z winem i cukrem. Wkładamy nasze skrzydełka, dokładnie(...)wkładamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej godzinę, co jakiś czas obracamy. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka i osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli została odrobina marynaty, odstawiamy ją na później. 2. W woku rozgrzewamy olej (Powinno być go tyle, żeby pokryły skrzydełka prawie w całości) i smażymy skrzydełka partiami do lekkiego zarumienia. Osuszamy na ręczniku papierowym. 3. Z woka

Tajskie smaki
Pałki z kurczaka pieczone z jabłkami i curry 257

lizać. To danie praktycznie przyrządza się samo :) a najbardziej lubimy ten przepyszny jabłkowy sos, który jest tak smakowity..., że talerze mówiąc wprost do sucha... :) Składniki 80 dag pałek z kurczaka, 50 dag jabłek, 1 łyżka miodu, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka curry lub wg. uznania, sól, pieprz, Jabłka obieramy i kroimy w ósemki (najlepiej gdy używamy małych(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, curry i miód. Całość polewamy oliwą. Tak zamarynowane mięso najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pałki wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, układając pomiędzy nimi pokrojone jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy naczynie żaroodporne

Delicious Titbits
Grillowane skrzydełka i papryczki padron 193

świetnie pasują do grillowanych skrzydełek zwłaszcza z takimi dodatkami jak pieczone bataty , awokado i sos z orzechów cashew. Grillowane skrzydełka Składniki: na 4 porcje Marynowanie 1 kg skrzydełek z kurczaka, około 16 sztuk 250 g papryczek padron 75 ml sosu sojowego, tajskiego sok z 1 cytryny 4 łyżki sezamowego oleju 1½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki suszonych płatków chili(...)łyżka świeżego imbiru 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki sezamowego oleju sriracha sos do smaku lub kajeński pieprz szczypta soli, według uznania Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w dużym, podłużnym naczyniu. Dodaj osuszone skrzydełka i całe papryczki. Wymieszaj z marynatą. Rozprowadź skrzydełka i papryczki równomiernie po dnie naczynia. Przykryj folią i marynuj w lodówce conajmniej

codojedzenia
Kurczak z ziemniakami-danie z piekarnika 221

kurze i podudzia -ziemniaczki -sól himalajska różowa -vinaigrette classico- ocet balsamiczny z Modeny+oliwa z oliwek -sos pomidorowy sambal Folwark -pieprz ziołowy ,Karahi Chicken Masala,Kuchmistrz od  Skworcu Kurczak kupiony musi zostać przegryziony. Jak mawiała moja teściowa, w zamrażarce musi poleżakować całą noc. Będzie lepszy i ta skóra , która go otacza , łatwo z niego zlezie. I tak faktycznie jest(...)zamrażary, wyciągamy na drugi dzień i gdy będą już prawie odmrożone ,ale nie do końca, ściągamy skórę z mięsa. Zejdzie łatwo jak rajstopki! Odczekujemy ,aż całkiem się rozmrozi. Przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy vinaigrette z sosem sambal.  Nie przesadzajcie z nim tylko, gdyż jest dla ludzi , którzy kochają ognistą kuchnię azjatycką. Marynatą wysmaruj mięsko. Ponownie włóż na pół godzinki

Z Kuchni Do Kuchni
Podudzia w zalewie miodowej. 1453

Składniki: 16 podudzi z kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju 1 szklanka wody Wykonanie Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlać miód, sos sojowy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz,paprykę(...)ostrą i słodką. Wszystko wymieszać i każde podudzie nasmarować marynatą. Ułożyć je w naczyniu nakryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso wyciągnięte z marynaty z każdej strony na rumiany kolor, a następnie zalać pozostałą zalewą dodać wodę i dusić na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie należy mięsko obracać

O kuchni z uczuciem
Udka w kurkach 217

Składniki: 5 udek kurczaka 150 gram kurek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku garść świeżej mięty sól pieprz tymianek świeży oliwa z oliwek Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem(...)papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim mięso wraz z marynatą. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni a następnie 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości. Na końcu posypujemy świeżym tymiankiem

Mango Papaja
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 352

wygląda mrożona włoszczyzna Dobrze mieć świeżą, ale ta szybko więdnie, dlatego dla wygody zawsze mam w zamrażalniku opakowanie włoszczyzny, której mogę użyć jako bazy do zupy mrożone mięso z kurczaka na zupę Warto mieć zamrożone 2 duże udka, wraz z włoszczyzną i kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze(...)dodajemy niemal do wszystkiego, zawiera sporo likopenu i jest idealnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek czy pizzy, majonez stanowi bazę sosów jogurtowych, których jemy bardzo dużo, musztarda to składnik wielu marynat i dressingów jogurt naturalny/grecki Używam go zamiast śmietany, której mój organizm nie trawi, do sosów, do zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze

Cooking Monster
Wolowina w sosie ostrygowym 194

sklepie nie został już ani jeden kawałek szpondra. Kupiliśmy więc kawałek mostka i odcięliśmy od kości chude mięso. Za całość zapłaciliśmy 6-7 zł. Więcej kosztowałby filet z kurczaka, dlatego warto się przełamać i kupować wołowinę.  SKŁADNIKI: 150 g chudej wołowiny 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz(...)łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem bez) kilka różyczek brokuła - opcjonalnie (u nas bez) MARYNATA: 1 jajko 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej ciemny) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 4 łyżki wody DODATKOWO:  ryż (najlepiej smakuje nam robiony jak w tym przepisie) olej

Kuchnia od dwojga
Ciasto czekoladowe z oliwkami 156

garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzone ciasto pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem, ułożyć odsączone truskawki (marynaty z truskawek czy malin nie wylewamy! Marynatę zagęścić pr zez gotowanie i używać jako sos do sałatek, ciast....) lub maliny. Posypać cukrem pudrem. Takie ciasto przygotowałam podczas warsztatów z Hiszpańską oliwką,    które prowadził Sebastian Olma, zwycięzca(...)przygotowane zostały: chłodnik z zielonych oliwek z grzankami, pastą z czerwonej papryki i czarnych oliwek. Dorsz gotowany w ziołach z kaszą burgul i dressingiem na bazie czarnych oliwek. Pierś kurczaka z risotto z zielonymi warzywami i oliwkami. Wszystkie dania zostały przygotowane z użyciem Hiszpańskich oliwek.    zastawa

królestwo garów
Ziemniaczki Niedźwiedzie 205

ziemniaków. Majeranku i czosnku niedźwiedziego użyłam w równych proporcjach, dodałam odrobinę czosnku granulowanego. Ile oleju? Na wyczucie. Ma powstać płynna marynata, zdjęcie marynaty umieściłam wyżej. Ziemniaki zanurzamy w naszej marynacie i uskładamy za blaszce do pieczenia. Na końcu posypujemy solą.  Pieczemy w temperaturze ok. 180-200 stopni, przez około 40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naszych cząstek ziemniaków(...)kawałek i sprawdzić, czy nie jest surowy. Jeśli widzicie, że ziemniaki za szybko nabierają rumianego koloru, zmniejszamy temperaturę pieczenia. Poniżej podałam mój przykładowy sposób podania: Ziemniaczki Niedźwiedzie Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A wiecie, że CZOSNEK NIEDŹWIEDZI jest bogatym źródłem witaminy C? Jego smak jest dużo łagodniejszy od zwykłego czosnku, ponadto pobudza apetyt

Blondynka Gotuje