kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:98/135)

Shoarma afrykańska 191

filetów z piersi z kurczaka 2 średnie cebule 5 łyżeczek oliwy z oliwek łyżeczka pieprzu kajeńskiego łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru ( można użyc świeżego startego ) 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki kolendry łyżka sproszkowanej papryki 2 utarte ząbki czosnku Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy. Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy

Słodkości i nie tylko
Domowa shoarma drobiowa 210

odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni  Zapraszamy na naszą fotorelację z Maroka - link Składniki:   (porcja dla 3 - 4 osób) · około 500 - 600  g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry   1/2 łyżeczki kminu rzymskiego     1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi(...)łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej        oliwa lub olej do smażenia  i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynaty   Przygotowanie Mięso pokroić w jak najcieńsze płatki.  Najłatwiej kroić mięso kiedy jest średnio zamrożone. Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa 135

Wędzenie mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste.  N ie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt Potrzebujemy: rondel,patelnia kratka folię aluminiową Marynata : około 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1łyżeczka.przypraw do gyrosa 1/2 .łyżeczki oregano,bazylii(...)Piersi kurczaka marynujemy w zalewie minimum 2 -3 godziny . Po 2 godzinach,lub po kilku, wyciągamy i układamy na kratce do osuszenia. Patelnie z grubym dnem wyścielamy , podwójną warstwą folii aluminiowej.Rozgrzewamy patelnie 5-6 minut. Na rozgrzana folię sypiemy 0,5  szklanki ryżu . Dla aromatu dodajemy, łyżeczkę czarnej herbaty, skórke z pomarańczy , ł yżeczkę cukru

w mojej kuchni
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 165

ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu i tłuszczu. Łatwo go przyrządzić, wystarczy zalać wrzątkiem. Jest bardzo popularny w Azji, szczególnie w Chinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy(...)części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron ryżowy   Umyte i osuszone filety kroimy na długie i cienkie paski. Przekładamy do szczelnego woreczka, dodajemy składniki marynaty – sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, skrobię kukurydzianą. Woreczek szczelnie zamykamy (używam strunowych) i dokładnie rozprowadzamy marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić

mojewypiekiinietylko
Udka pieczone z ziemniakami 237

udka z kurczaka ziemniaki 3 średnie cebule słodka czerwona papryka czosnek granulowany ziola prowansalskie tymianek sól, pieprz młotkowany Wykonanie: Mięso umyć,  osuszyć. Ziemniaki obrać i przekroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Do miseczki wlać olej wsypać papryką, tymianek, zioła prowansalskie, czosnkiem, sól i pieprzem, dobrze wymieszać. Do miski wrzucić mięso i natrzeć je marynatą. Następnie wstawić

magiczna kuchnia Kasi
Sos barbecue z Memphis 159

nawet tandoori do kurczaka! Nasz przepis na sos barbecue, bardzo prosty, opiera się na przepisie z Memphis (jeden z najbardziej klasycznych) z dodatkiem sosu Worcestershire, który dodaje się także w australijskich sosach barbecue. Można go pominąć, ale według nas dodaje właśnie tę nieuchwytną nutę smakową, która sprawia, że sos barbecue może uzależnić :) Możecie go dodawać do marynaty do mięs

Pociąg Do Kuchni
Kurkuma, przyprawa indyjska 126

potraw z kurczaka, czy ryb. Jest jedną z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Kurkuma jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można dodawać ją do marynat. Kurkuma to także

Zasmakuj Kuchni
Soczysta pieczeń z indyczego udźca 174

przez dietetyków. Obok kurczaka, królika, cielęciny i strusia zaliczane jest do mięs białych, nawet udziec indyczy w czerwonym kolorze. Lekkostrawne, niskokaloryczne, do tego smaczne i łatwe do przygotowania, czego chcieć więcej. Przygotuj i podaj indyka! Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona marynata do indyka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak faszerowany fetą 131

grillowanym kurczaku z  osławiona fetą. Bardzo ja lubię za jej słony smak i delikatna strukturę. W sobotę zapowiedziało mi się kilka osób i postanowiłam wypróbować to co mi chodziło po głowie od kilku dni. Składniki na 6 porcji 6 filetów drobiowych 1 opakowanie fety 1 łyżkę świeżej bazylii 1/2  papryki żółtej lub czerwonej  Na marynatę 2 łyżki

Eli Gotowanie
Polędwiczki z kurczaka – pomysł na szybki obiad 189

złota . Szczególnie , kiedy w głowie , rozciąga się wszechogarniająca pustka , bywa tak wielka ,że niejedna czarna dziura jest od niej mniejsza…. Cóż , w takich chwilach , z pomocą ,zawsze przychodzi kurczak. Jest na tyle elastyczny i szybki w przygotowaniu ,że nie ma opcji ,żeby coś się nie dało z niego wystrugać . Polędwiczki to dodatkowo , mięsko , które nie przysparza najmniejszych problemów(...)razu jaka będzie gęstość po zamieszaniu . W osobnym woreczku połączcie ze sobą składniki posypki . Płatki śniadaniowe trzeba, lekko rozgnieść ,żeby nie było zbyt dużych kawałków . Teraz bierzemy polędwiczkę z marynaty , zanurzamy w cieście , po czym wkładamy do woreczka z posypką , zaciskamy otwór ,żeby posypka nie wydostała się na zewnątrz i energicznie potrząsamy . Jak już polędwiczka zostanie pokryta , wyciągamy

Ogrodnik w podróży
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 196

pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała.   Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków(...)pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 płaska łyżka masła, sól himalajska do smaku, świeży tymianek,   1 łyżeczka kopru , listki świeżej bazylii. Przygotowanie:  Marynata: do miseczki wsypujemy zioła dalmatyńskie, lubczyk, bazylię, paprykę ostrą, dodajemy musztardę i 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone podudzia

Moniki Smakołyki
Udka pieczone na warzywach 136

podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól, pieprz Warzywa: kilka ziemniaków 2-3 marchewki 1 biała cebula  1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa z oliwek   Z miodu, musztardy, oliwy, tymianku rozmarynu, soli i pieprzu przygotować marynatę. Umyte

Simply Food
Skrzydełka karmelowe 120

skrzydełek kurczaka (bez ostrych końcówek) skórka otarta z limonki starta skórka z cytryny 2 łyżki oliwy 3 pomarańcze 2 łyżeczki gruboziarnistej soli 70 g cukru 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka peperonchino 1 łyżeczka sosu chilli   Przygotowanie Ze skrzydełek odciąłem ostre końcówki. Przygotowałem marynatę : wymieszałem oliwę, sól

R'n'G Kitchen
Szaszłyki ze schabu 132

Satay z kurczaka Szaszłyki ze schabu są bardzo smaczne i warte ponownego przygotowania. Idealnie pasują do sałatki ziemniaczanej w skandynawskim stylu. Składniki: 4 plastry schabu wieprzowego 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta cukru pudru sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku świeża natka pietruszki Przygotowanie: Do zamarynowania mięsa przygotowujemy marynatę z oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 5:2 176

kurczaka 4 czubate łyżki miodu 4-5 łyżeczek musztardy (np. sarepskiej lub rosyjskiej) 5 ząbków czosnku sól, pieprz 300 g cukinii łyżka suszonego tymianku Wykonanie: Piersi osuszmy papierowym ręcznikiem, kroimy w poprzek na dwie części,  po czym doprawiamy solą Miód rozpuszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie

IMPRESJA SMAKU