kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:96/135)

Udka kurczaka pieczone w musztardzie i sosie sojowym 233

Składniki: 8 ćwiartek z kurczaka 5 łyżeczek ostrej musztardy (dijon lub rosyjskiej) 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżeczki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Musztardę mieszamy z miodem, sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem, olejem i szczyptą soli. Umyte i osuszone mięso wkładamy do miski zalewamy marynatą. Mieszamy aby równomiernie pokryła każdy kawałek. Przykrywamy i odstawiamy

Qchnia po prostu
Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi 175

sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć

Szczęśliwa kuchnia
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 184

wiśniami  Karkówka po diabelsku (w marynacie z majonezu i jajek) Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Filet w boczku w sosie pieczarkowym. 121

SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag. pieczarek tymianek, lubczyk świeży lub suszony 2 małe cebulki 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju plastry boczku surowego wędzonego przyprawy: sól, pieprz z moździerza, papryka, trochę vegety WYKONANIE: mięso kroimy skośnie i lekko rozbijamy(na małe kotleciki), przygotowujemy marynatę, mieszamy:olej, musztardę,tymianek, lubczyk, sól, pieprz, paprykę

Kuchnia Beaty
Udka kurczaka po tajsku 204

Składniki: 4 udka kurczaka 1/2 łyżeczki chilli 3 łyżki cukru brązowego 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 1 łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można też

Moja Galeria Smaku
Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi 199

sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku 1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak pieczony w pomarańczach 189

łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy mięso z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne

Kolizje Smaków
Skrzydełka chili w miodzie i sezamie 334

Wyśmienita przekąska bądź doskonały obiad. Połączenie słodkiego, ostrego i kwaśnego jest pozytywnym zaskoczeniem kulinarnym w moim domu. Smak zachwycił każdego i do tego zapach prażonego sezamu

Niezły Młynek
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej. 123

zadowoleni :) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 mała cukina 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin

zadanie-gotowanie
Sałatka gyros II 181

papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 kapusta pekińska ( ok. 70-80 dag ) 1/2 łyżeczki  vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na sporą kostkę. Z oliwy i przypraw zrobić marynatę, dodać do mięsa, wymieszać, przykryć

A Ty Smakuj Mnie
Kotlet schabowy w zwykłej panierce. 122

godzinę poleżały w takiej marynacie. Jeśli zostawimy mięso na noc w takim stanie, jajka zostaną wchłonięte całkowicie.  Obtaczamy w bułce tartej, najlepiej własnej roboty i dobrze  aby obie poleżały w pełnej panierce z trzydzieści minut. Panierka podeschnie i nie będzie odstawać od podłoża czyli mięsa. I tak jak pisałam przy filecie z kurczaka ( TU  ), aby mięso było

Dieta moja pasja
Karkówka pod pierzynką. 141

Przygotowywałam już filet z kurczaka, polędwiczki  zapiekane w piekarniku teraz czas na karkóweczkę. Jak wiecie to moje ulubione mięso, myślę że nie tylko moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka

Kuchnia Beaty
Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką. Szybkie danie 2w1 z piekarnika. 267

między czasie piersi z kurczaka oczyszczam ze zbędnych błonek czy żyłek, każdą z nich kroję wzdłuż na pół tak aby powstały dwa płaty. Ziemniaki z papryką wyjmuję z naczynia, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładam na całej jej powierzchni. Na dnie naczynia w którym mieszałam ziemniaki z papryką została marynata z oleju i przypraw, przekładam do niej

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczony kurczak caprese. 121

piersi z kurczaka -> ½ awokado -> 1 ser mozzarella -> ½ pomidora -> Oliwa z oliwek -> Sól, pieprz, czosnek, chilli,  Wykonanie: Całość zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi lekko rozbijamy jeśli są zbyt grube. Usuwamy fragmenty błon i tłuszczu widniejące na nim. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą ( około 1 łyżka) dodajemy przyprawy, dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i pozostawiamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Szaszłyki drobiowe z sosem gorgonzola 181

sera gorgonzola. Szaszłyki: filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do grilla 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego Sos gorgonzola: 200 g sera gorgonzola 50 g śmietanki 30% pieprz mielony gruboziarnisty Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Olej wymieszać z octem winnym, roztartym czosnkiem i przyprawą do grilla. Marynatą zalać mięso, dobrze wymieszać i odstawić

kolorowotorcikowo
Szybko ,łatwo i przyjemnie 157

Składniki  Filet z piersi kurczaka - sztuk tyle ile uczestników biesiady 5-6 ziemniaków 3 marchewki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu  1 lyżeczka papryki ostrej. Wykonanie 1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią . 2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso ,  3 . Marchew

Eli Gotowanie
"Polędwiczki" kurczęce z akcentem herbacianym 95

osób) 0,5kg piersi kurczaka łyżka soku z cytryny po łyżeczce - cząbru, macierzanki (tymianku) cytrynowej, rozmarynu łyżka oleju łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej pieprz mielony kubek zaparzonej, mocnej herbaty earl grey Piersi myjemy i kroimy w długie paski. Z ziół, soku z cytryny, przyprawy warzywnej , oleju i pieprzu w ilości według uznania, przygotowujemy marynatę. Dokładnie obtaczamy w niej mięso

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekane filety z kurczaka 316

przygotowuję na dwa sposoby: z kurczaka lub z polędwicy wieprzowej. W obu wydaniach zawsze znajdzie zwolenników, kruche i wyraziste mięso chętnie wędruję na talerze biesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu 40 dag. startego sera żółtego marynata pikantna (może być kamis ) pieprz, sól

Kuchnia Beaty