kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:102/135)

Kurczak z bakaliami na ostro 216

myślenia . Fakt - taki ,, bezmyślny kurczak" czasem trafia w punkt. Otworzyłam szufladę z przyprawami i trafiłam na bakalie .No i dalej juz poszło. Czas: 1 godzina Składniki: 2 udka z kurczaka ( na nas to wystarcza jedno ) 1 szalotka 5-6 suszonych śliwek kalifornijskich 5-6 suszonych moreli 1/3 szklanki rodzynek 3 goździki 1 listek Kafiru 5 łyżek oleju z pestek winogron(...)ziaren pieprzu czarnego ziarnistego 2 łyżeczki sosu śliwkowego TaoTao sos sojowy ciemny do smaku 4 połówki brzoskwiń z syropu 1/2 szklanki syropu od brzoskwiń 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, sosu śliwkowego, łyżeczki papryki mielonej i po pół łyżeczki   obu pieprzy. Z udek ściągnąć skórę i usunąć tłuszcze. Przekroić na dwie części ( pałkę i górne udko

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka pieczone w pikantnej pomidorowo-miodowej marynacie z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym 105

Pogoda sprzyja wyjazdom za miasto, piknikom i grillowaniu. Czasami jednak nie można nigdzie wyjechać, a chciałoby się zjeść coś, co klimatem przybliży do pikniku czy grilla

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak miodowo-cytrynowy 186

zieloną szkołę i wróciłam z anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól(...)piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni  grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Skrzydełka w miodzie 121

skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu majowego  ( w  wersji dla niealergika miodu pszczelego ) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy dijon łyżka sosu sojowego sól i pieprz Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami

Atlas Smaków
Kurczak miodowo-cytrynowy 192

zieloną szkołę i wróciłam z anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól(...)piersi się nie usmażą, możemy je trochę utłuc tłuczkiem, ale niewiele! W miseczce rozmieszać miód, sos sojowy, startą skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz Obtoczyć filety w marynacie i smażyć na patelni  grillowej lub teflonowej bez dodatku tłuszczu. Marynata jest na tyle mokra, że tłuszcz jest po prostu niepotrzebny Podałam z marchewką i kaszą gryczaną. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 115

przedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak czy wołowina. Tylko że kurczaka gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe. Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić sobie to o czym piszę. Składniki: 1.5 kg schabu(...)cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół  pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju roślinnego  1łyżka masła 4 łyżki mąki przennej 2 litry bulionu kurczęcego 6 łyżek słodkiej papryki 3 łyżki prażonej cebuli SPOSÓB

Viola cooks with passion
Udka kurczaka w porterze 175

przygotowywal Alexander Herrmann w programie TV "Topfgeldjäger".Przepis jest niezwykle prosty i latwy,a jedyna trudnosc to usuniecie kosci z udek.Koniecznie wyprobujcie ten przepis,a odkryjecie na nowo smak kurczaka. Skladniki na 4 porcje: 4 udka kurze tymianek,oregano lub majeranek sol,pieprz piwo Porter Wykonanie: mieso umyc,osuszyc i wyciac kosci.Delikatnie naciac mieso dookola kostki,nastepnie naciac noge wzdluz(...)oblozyc ziolami kazda tak przygotowana nozke zlozyc na pol,ulozyc w naczyniu ,nastepnie zalac Porterem.Naczynie przykryc folia spozywcza i umiescic w lodowce na 2 doby nozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gory wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo 35 minut.Czas pieczenia uzalezniony jest od ilosci nozek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 188

patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora na gwiazdę wieczoru - mleko kokosowe. Dowiedziałam się, że w niskich temperaturach zmienia(...)gorącej wodzie, wtedy wróci do formy płynnej. Gdy mleko jest już na patelni, gotujemy wszystko razem, dajmy mu też lekko odparować. Doprawiamy do smaku wszystkim tym, czego używaliśmy do marynaty, a dodatkowo chilli i opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;) Można użyć także świeżego, jeśli macie. Gdy całość lekko zgęstnieje, nasza

Kulinarne zapędy Kokosa
GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM 257

oliwą z oliwek. Kurczaka z truskawkami wpisuję na listę najlepszych dań razem z kurczakiem w mozarelli i w ciescie fransuskim :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 filety z kurczaka 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki  ostrej papryki lub płatków chili sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek SKŁADNIKI(...)łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki masła sól pieprz WYKONANIE: FILETY: Oliwę wymieszaj z przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, ostrą papryką (lub płatkami chili) i tymiankiem. Obtocz w marynacie obrane z błonek filety. Mięso możesz wstawić na 1-2 h do lodówki albo pominąć ten krok i od razu je grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej

Słodko-Słony Świat Ilony
Cytrynowy kurczak z rozmarynem 134

jedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie . Wyszedł pyszny rozmarynowy duet. Cytrynowy kurczak z rozmarynem Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania Składniki:   6  udek z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek 1 cytryna sok z 1 cytryny 4 gałązki rozmarynu sól morska Wykonanie: Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie myjemy i parzymy. Z jednej(...)sól umieszczamy w plastikowym pojemniku. Dodajemy igły z dwóch gałązek rozmarynu. Wszystko mieszamy lekko rozgniatając rozmaryn, aby uwolniły się olejki eteryczne. Na koniec dodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.  Piekarnik nagrzewamy   do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia

Kulinarne przygody Gatity
Witam robaczki moje drogie . 302

tluszczyku. Mam nadzieje, ze sprobujecie taki obiad zrobic, któregoś dnia w Waszych domach. A, wiec  robaczki nie zanudzam, tylko podaje przepis i do dziela kucharze !!! SKLADNIKI: -2 piersi z kurczaka -oliwa z oliwek lub olej -przyprawy: ·          Tymianek suszony ·          Majeranek suszony(...)kilka lyzek oliwy/oleju , sypiemy po 1 lyzce ziol, łyżeczkę papryki w proszku, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, sol, ziele angielskie i lisc laurowy,mieszamy. Piersi  zanuzamy,obtaczamy w marynacie, zostawiamy w lodowce na minimum 2-3 godziny. Nastawiamy piekarnik na 180-190 st.C . Rozwijamy folie aluminiowa (blyszczaca strona do gory), układamy piersi i przykrywamy druga czescia foli ( blyszczaca strona

PychaDania
piersi a`la zrazy w przyprawie chimichurri... 192

Składniki: 1 podwójna piersi z kurczaka, 3 łyżki przyprawy chimichurri Royal Brand, 1 sztuka ogórek kiszony, 1 sztuka cebula biała, 4 plastry boczek wędzony, 2 łyżki mąka pszenna, 1/2 szklanki olej rzepakowy, - do smaku maggi, 1 szklanka woda przyprawy chimichurri + 1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrze wymieszać - piersi umyte w całości natrzeć przyprawą wymieszaną z olejem i schować do lodówki(...)piersi z przyprawami przełożyć do woreczka i dobrze rozbić na duże 2 płaty tak w całości marynowane piersi i potem z tą marynatą rozbite są bardzo soczyste i kruche - nie suche - można tak przygotować np. karkówkę na kotlety z przyprawami jakie się lubi lub schabowe na płacie piersi układać boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony zawinąć jak zrazy i spinać wykałaczkami

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 204

było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce. Składniki na porcje dla 3-4 osób: Skrzydełka: 12 skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu 6 łyżek oleju 6 łyżek wody 4 ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco  opcjonalnie 2 łyżeczki(...)upieczeniu Przygotowanie : Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty lub starty czosnek oraz przyprawy. Wymieszać. Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć). Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki. Posmarować

Ze smakiem i z pasją
Wyniki konkursu z Kamisem 90

wybrałam dobrze.Dziękuję za udział i gratuluję wyróżnionym przepisom. Zwycięzcy otrzymują zestaw przypraw Kamis składający się z : Przyprawa grzanek złocistych Kamis Przyprawa do hamburgera z grilla Kamis Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis Grill pikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy(...)Nagrodzone przepisy: KAMIL: Cukinia marynowana w czosnku 2 średnie cukinie 6 łyżek oliwy 4 łyżki wody łyżeczka octu winnego 4 ząbki czosnku opakowanie przyprawy do grzanek złocistych Kamis Przygotować marynatę: oliwę, wodę i ocet wymieszać z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinię pokroić w 1-1,5 cm plastry, włożyć do pojemnika z marynatą. Wstawić do lodówki

Wielki apetyt
Polędwiczki z kurczaka w orientalnej sezamowej panierce (bez bułki, glutenu, mleka i jajek) 389

aromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki: filety z kurczaka lub indyka   około 0,5 kg panierka: sezam mielony 2 łyżki siemię lniane mielone 2 łyżki mąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżka przyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól  sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie) olej do smażenia Przygotowanie(...)skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę. Składniki panierki wymieszać - jeśli marynujemy mięso w sosie sojowym, to nie ma potrzeby dodatkowo dodawać soli. Mięso odsączyć z marynaty, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

głodny alergik