kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:106/135)

Filet na patyku z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze szpinaku i cukinii 171

świeżego szpinaku i pieczonej cukinii oraz coś, czego chyba nikt nigdy nie odmawia – ziemniaczki z piekarnika. Z przyjemnością do powtórki właśnie w takim zestawieniu:) Mięso: 2 duże piersi kurczaka mielona papryka – słodka i ostra 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz Sałatka(...)sojowy, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na długie paski. Mieszamy z przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny (im dłużej tym lepiej). W międzyczasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków

Smaki Na Talerzu
Duszony kurczak z warzywami i kopytkami 102

się tym, którzy cenią sobie czas, a lubią dobrze i treściwie zjeść. W przepisie użyliśmy kopytek, które można kupić w opakowaniach do gotowania lub smażenia. Składniki 4 udka z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 biała rzepa 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru(...)piórka. Olej, sosy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i przyprawy (cynamon, paprykę, kolendrę, imbir, koper włoski, anyż, kminek) dokładnie mieszamy. Do miski przekładamy mięso wraz z warzywami, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na min 12 godzin. Po tym czasie całość przekładamy do nagrzanego garnka, wszystko podsmażamy, zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około

R'n'G Kitchen
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką 143

Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje. Ale ze świeżym pieczywem czy ziemniaczkami też będzie smacznie;) Białe, świeże pieczarki, kupuję w (KLIK)   50-60 dag mięsa z udźca indyka  Marynata:  sól  przyprawa czerwona do mięs  czosnek granulki  olej smakowy ( pomidor, bazylia, czosnek)  Ponadto  3 łyżki oleju do smażenia cebuli  2 papryki ( u mnie(...)czasie dodaję pieczarki i papryki. Gotuję jeszcze 15 -20 minut, do miękkości.  Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią, wymieszaną w małej ilości wody. Doprawiam do smaku. SMACZNEGO!!!  Kurczaki wchodzą do akcji, kliknij po świetne przepisy (KLIK) :)   Tradycyjnie zachęcam do zapoznania się z ofertami i promocjami:) SUSHI to proste

Takie tam pichcenie
Eintopf z kurczakiem, pieczarkami i pomidorkami 163

prosty sposób na wyborny i apetycznie prezentujący się obiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'. Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób(...)szklanka (ew. mięsny lub woda) * olej- 1/4 szklanki * papryka słodka, zioła prowansalskie- po 1 łyżce * sól, pieprz- do smaku Z papryki, ziół prowansalskich, soli, pieprzu oraz oleju przygotować marynatę, zalać mięso, wmasować i odstawić na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni (termoobieg). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, a pieczarki umyć i odkroić dłuższe

Kraina Miodem Płynąca
Tortilla z Kurczakiem Na Szybko 238

poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 placki tortilli (tak kupiłam, a co!) 1 podwójna pierś z kurczaka listki z kilku gałązek świeżego tymianku sól (używam różowej soli himalajskej ) pieprz młotkowany z kolendrą mieszanka grill ziołowy kilka łyżek oleju 2 duże garście rukoli kilka pomidorków śliwkowych 1 ogórek(...)szczypiorek wiadomo jak ..... drobno. Wszystkie warzywa wymieszałam w sosem jogurtowym czosnkowo - bazyliowym. W międzyczasie obsmażyłam mięso, nie za długo aby pozostało soczyste. Nie dodawałam dodatkowej porcji oleju, bo w marynacie już ten olej przecież jest. Po usmażeniu mięso odsączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Plaski tortilli odgrzałam na suchej rozgrzanej patelni, z obu stron, następnie na część każdego placka wyłożyłam

Blondynka Gotuje
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z ketchupem, koperkiem i czosnkiem 320

parze. Do przygotowania roladek użyłyśmy ketchupu kieleckiego łagodnego, który otrzymałyśmy w paczce od SPOŁEM - dziękujemy :-)    Drobiowe roladki z koperkiem, koperkiem i czosnkiem SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżeczki ketchupu Kieleckiego łagodnego  1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy świeżo mielony 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem(...)nutą słodyczy, która świetnie podkreśla smak.  Ketchup w naszym domu używany jest nie tylko jako dodatek do kanapek, czy sałatek ale świetnie sprawdza się również  do marynat, pieczonych mięs, rolad czy wszelakich potrawek. Produkt ten polecamy wszystkim i z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego robiąc spożywcze zakupy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak pieczony z ziemniakami i marchewką 5821

smaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna :) Składniki (na 2 porcje): 4 pałki z kurczaka  2 - 3 łyżki oliwy papryka słodka (około 1 łyżeczki) pieprz - według uznania sól  - według uznania 5 marchewek 6 - 7 średnich ziemniaków 4 łyżki oliwy czubata łyżeczka oregano czubata(...)łyżki oliwy. Całość posypujemy  ziołami prowansalskimi oraz oregano, dodajemy płaską łyżeczkę soli i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką. Warzywa i mięso przekładamy na blachę do pieczenia. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i warzywach również przekładamy. Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około

Smak mojego domu
Pikantne skrzydełka z cynamonem 127

Uwielbiam grudzień, najpierw szykuję się do Świąt, a zaraz po tym na Sylwestra. I własnie na Sylwestra specjalnie przygotowałam imprezowa skrzydełka. Oczywiście możecie je przygotować na

Niezły Młynek
Grillowana karkówka w winnej marynacie 189

zliczę, ile w tym roku wieczorów spędziliśmy właśnie w ten sposób.  Dlatego ja dziś strajkuję i w planach mam tylko sałatkę (no dobra, co najwyżej z grillowanym kurczakiem) a Wam, gdyby się zachciało, proponuję pyszną karkówkę ;) Odpowiednio doprawiona, choć oczywiście każdy może ją jeszcze bardziej wyostrzyć, z delikatną winną nutką, która znika całkowicie w trakcie pieczenia.  Polecam(...)składniki z boków misy i ponownie uruchamiamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Dodajemy pozostałe składniki, zakładamy ponownie koszyczek i miksujemy na prędkości 12 do uzyskania w miarę jednolitej marynaty. Wyciągamy nóż i układamy plastry karkówki, starając się całkowicie je zanurzyć. Przechowujemy w chłodnym miejscu min. 5 godzin. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Sposób przygotowania tradycyjny

Kuchnia w czekoladzie
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 236

morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.       Czas przygotowania(...)Carpaccio z gęsi owsianej: Pierś gęsi, podwójna bez kości, 3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki, 4 plastry prosciutto, 50 ml cydru lubelskiego, 3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej. Marynata: 2 łyżki soli i 2 łyżki brązowego cukru. Przygotowanie Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć brązowym cukrem wymieszanym   z solą (1:1), odstawić do marynowania na cała noc. Batata umyć

SzczyptaSmaQ
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 130

zmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni gotowe. Ale z tego przepisu nie radzę korzystać. Jednego z owych cichych dni szanowny Małżonek nie raczył zjeść grillowanej piersi z kurczaka jaką nam przyrządziłam. Aby uniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym(...)startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka kropli sosu Worcester 2 małe kostki masła czosnkowego Przygotowanie: Nasze steki były pakowane próżniowo, gotowe do przyprawienia. Mąż przygotował do nich marynatę z musztardy, oliwy, cebuli pieprzu i rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę

Kuchnia po mojemu
Pyszne pieczone przepiórki 195

naprawdę , te niewielkie maleństwa są potężnym smakołykiem , nie da się opisać jak dobre mają mięsko , trzeba spróbować , szkoda tylko ,że trzeba się także nadłubać ,żeby się najeść , ale warto Kurczak może się schować , w zasadzie każdy drób z nimi przegrywa . Tak przy okazji , na dorosłego 3 a nawet 4 sztuki będzie w sam raz , ja już nastawiłam inkubator(...)palcem i wkładamy pod nią , kawałki masła . Na koniec do środka każdego ptaszka , także wkładamy masło i układamy je na blaszce do pieczenia . Miód mieszamy z wodą i tą marynatą , smarujemy przepiórki , dokładnie , całe z wierzchu , zapewni to ładny kolorek i dodatkowy aromat . Piekarnik nagrzewamy do 180 C , do tak wygrzanego wkładamy przepiórki i pieczemy około 20 -25 minut

Ogrodnik w podróży
Kurczak z majerankiem i czosnkiem, pieczony z ziemniakami 562

propozycja na kurczaka pieczonego z ziemniakami. Tym razem coś dla zwolenników  majeranku i czosnku. Ten duet często gości w mojej kuchni. Składniki (na 2 porcje): 4 pałki z kurczaka 5 - 6 łyżek oliwy  1 czubata łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku   (u mnie Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki pieprzu pół płaskiej łyżeczki(...)dodajemy czosnek. Całość posypujemy majerankiem, solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką. Dużą blachę natłuszczamy 4 łyżkami oliwy, przekładamy na nią ziemniaki oraz mięso. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i ziemniakach przekładamy na wierzch mięsa i ziemniaków. Blachę przykrywamy folią aluminiową (matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smak mojego domu
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 170

sieciom ‘Jack in The Box’ i ‘Taco Bell’ stały się jednym z najpopularniejszych Amerykańskich fast food’ów w historii. Zwiększony popyt doprowadził operatorów sieciówek i restauracji do zastępowania wołowiny kurczakiem, krewetkami a nawet warzywami… W domu do wykonania tego przepisu najlepiej nadaje się gruby, w miarę równo poprzerastany stek o solidnej wadze – marynujemy i smażymy jednego do perfekcji, po czym(...)Temperatura tak upieczonego mięsa w środku to 60-65⁰C. Przy mocno rozgrzanych węglach łata wołowa będzie potrzebowała około 2- 2,5 minut na stronę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Otaczamy w niej dokładnie wybrany stek (u mnie antrykot) i zostawiamy do zamarynowania. Na kuchence najwygodniej smażyć stek bez dodatkowego tłuszczu (w marynacie jest oliwa, wystarczy) na patelni

Karo in the Kitchen
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 331

przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam! Składniki: Skrzydełka Buffalo: 1 kg skrzydełek z kurczaka 30 g masła 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru brązowego 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 2 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu) 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka słodkiej(...)smażymy na nim przez 15 sekund czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy

Smakowity Blog Kulinarny