zasadzie prawie wszystkie zupy gotuję na kurczaku ) to i kawałków gotowanego mięsa mam nadmiar. Piersi i udka ,,lądują,, w potrawce lub innym sosie , pałeczki i skrzydełka oraz ,, drobnica,, obrana z kostek kręgosłupa zostaje wykorzystana po zmieleniu na farsz . Ale czasem takie ugotowane mięso z pałek lub skrzydełek smażę panierowane lub wkładam w pikantne marynaty i potem obsmażam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipatelnię (ja wykorzystałem mieszankę chińską) 1 łyżeczka słodkiej papryki (do marynaty) 1 łyżeczka słodkiej papryki (do warzyw) 1 łyżeczka imbiru (do marynaty) 1 łyżeczka kurkumy (do warzyw) olej do smażenia sól odrobina ziaren słonecznika (jeśli lubicie) Kurczak z ryżem i warzywami – przepis Kurczaka nacieramy odrobiną soli, papryki i imbirem . Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiamy kotlety z piersi kurczaka. Po ostatniej przebytej chorobie stawiam na szybkie, ale naprawdę pyszne obiady. Dziś polecam Wam smażone kotleciki w paprykowej marynacie . Prosta marynata zmienia smak kotletów i urozmaica tradycyjny obiad. Ja swoje kotleciki podałam w towarzystwie pomidorków, kiszonych ogóreczków i … frytek A jakie są Wasze ulubione dodatki do kotletów? Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (duża(...)szybko można zrobić dobre kotlety Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kotlety, lekko je rozbijamy i wkładamy do miski. W małej miseczce mieszamy przyprawy – 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki soli cebulowej. Do przypraw dolewamy oleju, mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wlewamy do miski z mięsem i całość mieszamy, aby marynata dokładnie
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 kg filetów udźca kurczaka 45 dag morzonej marchewki mini 45 dag mrożonych brokułów 1/2 czerwonej papryki Marynata: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki imbiru (posiekanego w drobną kostkę) 4 ząbki czosnku (posiekane w drobną kostkę) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy przykrywką i odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem. Po godzinie do kurczaka dodajemy zamrożone warzywa i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Pieczemy pod przykryciem 45 minut również w 180°C. Tak upieczone mięso podajemy
Qchnia po prostuoraz kukurydzy. Z czystym sumieniem polecam każdemu znudzonemu "tradycyjnym kurczakiem" bo naprawdę ta wersja smakuje genialnie. W przepisie standardowo podaję ilości składników użyte do obliczenia wartości kalorycznej. Porcja ze zdjęcia to 457kcal w tym 44,5g białka , 8,8g tłuszczu , 45,8g węglowodanów i 11,9g błonnika . SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 1 łyżeczka oleju z pestek winogron 2 łyżki(...)bazylia świeże, posiekane oregano estragon tymianek papryka słodka czosnek granulowany imbir pieprz sól kurkuma POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 140g piersi z kurczaka 40g kaszy jaglanej 120g pomidora 80g czerwonej fasoli konserwowej 40g kukurydzy konserwowej PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy mięso, dokładnie je nacieramy, następnie odstawiamy do lodówki na minimum godzinę Gotujemy kaszę jaglaną Na rozgrzaną patelnię
peanutbuttermonsteroliwy ząbek czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz Oliwę, ocet balsamiczny i miód wymieszać, dodać lekko zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze kawałki (chodzi o to, aby się szybciej usmażyły) i zanurzyć w marynacie. Marynować przez godzinę (a najlepiej przez noc). Smażyć na rozgrzanej patelni, warto przykryć siatką, bo pryska:) Po wystudzeniu pokroić kurczaka
Kulinarne Inspiracjekołderką z sosu morelowego? Potrzebujemy: 500 g piersi z indyka ok. 15 suszonych daktyli bez pestek na marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek pół cebuli 3 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz na sos: esencja do sosu do potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie(...)daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią mięso. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i marynujemy przez noc w lodówce. Następnego dnia całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Do rondelka wlewamy 250 ml wody, dodajemy esencję do potrawki z kurczaka, dokładnie mieszamy
Marder&Marder Manufacturełyżeczka szafran - nitki 1 szczypta sól do smaku 1 łyżeczka olej rzepakowy kilka drewnianych patyczków na szaszłyków Przygotuj marynatę: z szafranu roztartego w moździerzu, ząbka czosnku, oliwy i soli. Następnie umyj kurczaka, osusz i pokrój w sporą kostkę. Marynuj mięso przynajmniej 20 minut. Cytrynę pokrój w plastry ok 0,5-1 cm i przetnij
AZgotuj!zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to o tym, że mięso się przyprawia też powinni wspomnieć... Nie miałam odwagi w tym miejscu zignorować intuicji i kurczak widoczny powyżej jakieś 15 minut siedział w czymś a'la marynata z soli i pieprzu, tak na wszelki wypadek, coby miał jednak jakiś smak. Ma. Następnie opakowanie każe wymieszać fixa z wodą i śmietaną. Zawiera(...)jakby pływa. Smak pieczarkowy ma jak najbardziej, ale o to podejrzewam raczej 4,9% koncentratu soku z pieczarek :) Teraz idzie już z górki. Odcedzamy makaron, do naszego usmażonego kurczaka z usmażoną cebulą wlewamy pieczarkowe coś, dodajemy makaron i... ...ktoś tu chyba źle dobrał proporcje, bo na tę ilość składników 200 g makaronu to zdecydowanie za dużo. Da się to wymieszać
Kulinarne zapędy KokosaMięso polać olejem i posypać przyprawami. Dodać posiekane świeże zioła. Odstawić mięso na ok. 2 godziny do przemacerowania. Kawałki kurczaka obsmażyć z obu stron na ładny kolor. Dodawanie oleju jest już zbyteczne, bo wcześniej go dodaliśmy do marynaty. Gdy po nakłuciu grubszego kawałka mięsa, nie wycieka czerwony płyn, wlewamy na patelnię śmietanę. Uważamy, by nie polać nią kurczaka. Podgrzewamy
Weekendy w domu i ogrodzieJako Polacy pokochaliśmy grilla miłością nieograniczoną? Uwielbiamy kiełbaski, kaszankę, kurczaka czy karczek z grilla. Marynujemy i grillujemy. Ale czy marynujemy zdrowo, tym co wiem, czy korzystamy z gotowych marynat? Z moich obserwacji w sklepach wynika ze niestety większość korzysta z kupnych mieszankę przypraw grillowych, gotowych marynat, i niekoniecznie ich interesuje co tam one mają w środku a niestety wiele
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzyrządzone od razu też będą pyszne. Poza sezonem grillowym możecie upiec je w piekarniku :) Delikatne mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: około 1 kg skrzydełek z kurczaka 50 ml sosu teriyaki 50 ml sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 0,5 łyżeczki płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
Słodko-Słony Świat IlonyPOTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na sos: około 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki(...)ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, świeżo zmielony pieprz. Przygotowania: Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili, zalewam nią pokrojonego w kostkę kurczaka odkładam do lodówki. Pora kroję w cienkie plastry, podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po chwili dodaję kurczaka, razem smażę
JejKuchniamusztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego Składniki: 1 kg piersi z kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki tej metodzie nie musimy
ClauditteMissCookingwody i odrywamy wszystkie etykiety. Dokładnie myjemy całą butelkę. Kuczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy kuper i szyjkę. Dokładnie nacieramy go marynatą przygotowaną z oleju, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odkładamy takiego kurczaka na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie otwieramy butelkę z piwem i ostrożnie nadziewamy na nią kurczaka. Ustawiamy na dolnej blaszce w piekarniku
Aga w kuchni