mamy tu: Kurczaka po indyjsku - w garam masala, przepis z Galerii Potraw Gazety Wyborczej, swoją drogą jednego z najlepszych miejsc w sieci. Kurczaka tego robiłam już po raz drugi, ale pierwszy raz trzymałam go w marynacie 24h. I zawsze już będę tak robić, bo różnica jest niesamowita, mięso jest cudnie soczyste, mimo, że ja użyłam pokrojonych w kostkę piersi
Z butelką mleczka w tlekroimy w drobna kosteczkę. Do ok. 1/4 szklanki oleju dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw i dokładnie mieszamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie mięso nacieramy częścią marynaty i piersi obsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju (po ok. 2 minuty każdej strony). Jedynie wierzch mięsa podsmażamy, środek nadal pozostanie surowy(...)mięso przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego zalewamy pozostałą marynatą, posypujemy czosnkiem, przykrywamy (wieczkiem naczynia lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni na ok. 40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywę i jeszcze chwilę pieczemy do zrumienienia wierzchu. Gotowego kurczaka kroimy na ok. 1-2 cm plastry. Podajemy
Słodka Stronamamy go dosyć. W końcu jakiś inny sposób na filet i to w wersji jak najbardziej fit. Pieczony w piekarniku, w marynacie jogurtowej. Jedynym "tłustym" akcentem był sos czosnkowy z odrobiną majonezu. Jak dla mnie kurczak idealny. Do tego korniszony lub ostre ogórki chili i nam to wystarczyło by najeść się do syta :) Składniki: 2 duże filety z kurczaka
My simple kitchenłyżka oleju sól pieprz Wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem i wkładamy do miski. Do niedużej miseczki wkładamy starty imbir, dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, miód oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do udek. Obtaczamy je dokładnie w marynacie. Następnie miskę zakrywamy folią spożywczą(...)skórką do dołu, jedno obok drugiego. Smażymy ok. 5 minut poruszając od czasu do czasu patelnią, by mięso nie przywarło. Potem obracamy kurczaka i smażymy z drugiej strony również przez ok. 5 minut. Na patelnię dodajemy marynatę i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Następnie udka przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z całym płynem z patelni) i pod przykryciem pieczemy
MyCookBook.pluwielbiam mięso z indyka. Nie tylko świetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad świetnie sprawdzi się
Programista w kuchnisłodkiej 1 łyżeczka suszonej bazyli Sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę PRZYGOTOWANIE: Na samym początku przygotowuję mięso. Filet z kurczaka myję, osuszam recznikiem papierowym. W miseczce łączę składniki marynaty. Nacieram przygotowaną marynatą. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia. Zamykam szczelnie. Woreczek z mięsem przekładam do foremki/keksówki. Foremkę napełniam zimną wodą
Gotowanie Patkipotraw w płynie 2 łyżeczki, udka kurczaka całe 4 duże, woda 1/2 szklanki wszystkie składniki oprócz wody dokładnie wymieszać i natrzeć dokładnie uda kurczaka, schować do lodówki na całą noc uda z marynatą przełożyć na blaszkę do pieczenia piec w 200 C bez przykrycia, grzanie góra/dół 40 minut, pod koniec pieczenia uda obrócić, polać wodą i na termoobiegu
W Mojej Kuchni Lubiępieprz, sól Sposób przygotowania: musztardę, miód, sok z pomarańcza, kurkumę, curry, pieprz oraz szczyptę soli dokładnie razem wymieszać, dodać drobno posiekaną miętę. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w podłużne paski. Mięso obtoczyć w marynacie i pozostawić na około 2 godziny, a następnie nabić na drewniane patyczki i grillować na rozgrzanej patelni. Smacznego
Fit-aminapokroić na niewielkie kawałki. Włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wymieszać ze szczyptą soli i rozmarynem. Podpiec w 200°C przez 30 minut. Zamarynowanego kurczaka obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Pozostałą marynatę wymieszać z miodem. Cytryny pokroić na ćwiartki, czosnek w poprzek na pół. Podudzia ułożyć na podpieczonych ziemniakach, polać marynatą, obłożyć cytryną, dołożyć czosnek. Temperaturę zmniejszyć
Pełny talerz1.dipy serowy (do chipsów i nachosów) barbecue (do grill) czosnkowy (do mięs) meksykański (do mięs) 2.sosy sałatkowe francuski czosnkowy grecki do mizerii koperkowo-ziołowy 3. marynaty w płynie grillowa pikantna klasyczna 4. panierki do kurczaka do kotletów 5. zioła oregano rozmaryn cząber zioła prowansalskie koperek bazylia gorczyca biała czosnek granulowany 6. Oraz: nuggetsy klasyczne nuggetsy pikantne Czyli przysłano wszystkiego
IMPRESJA SMAKUtrza się do tego przyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie-marynowanie kurczaka..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. Podejście
Moje domowe kucharzeniewersji oczywiście maksymalnie odchudzonej. Ja roladki podałam z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami. ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI (składniki na 4 porcje) - 3 piersi z kurczaka - pęczek białych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka musztardy - oregano, bazylia - ząbek czosnku Normal 0 false false
Zgrabne Gotowaniefarszu wypłynie ale to tylko wzbogaci smak potrawy Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 2 pojedyncze piersi z kurczaka szynka parmeńska ok. dwóch opakowań 2 serki topione z ziołami (hochland w złotku) kilka plasterków sera żółtego czerwona cebula Marynata 4 łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżeczki oregano 6 ząbków czosnku- przeciśniętych przez praskę do czosnku sól,pieprz,masło śmietankowe Piersi(...)kurczaka przeciąć wzdłuż aby wykroić kotleciki i rozbić je tłuczkiem ( najlepiej przykryć je folią spożywczą by nie uszkodzić włókien mięsa). Te kawałki mięsa,które się rozwaliły czy zostały z nich małe kawalki połączyć razem i uformować kotlecik "poszarpany". Jeżeli wyszły wam duże płaty kotleta przecinamy je na pół - zostana małe kawałki ale takie mają być. Jedną stronę kotlecików opruszamy
Kubki smakuzrobiłam ją po raz kolejny kilka dni później. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu, a jednocześnie niesamowicie smaczne i aromatyczne. Tak przygotowany kurczak z pewnością przypadnie Wam do gustu - dzięki wykorzystaniu udek mięso jest soczyste, marynata sprawia, że jest lekko pikantny i aromatyczny, zdecydowanie wyczuwa się w nim smak cynamonu, który jest jednym ze składników użytej w tym przepisie przyprawy(...)płatki chilli, sól i pieprz. Dodać kurczaka oraz cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pieczywo arabskie (tortille) podrzeć na mniejsze kawałki i połową z nich wyłożyć dno żaroodpornego naczynia. Mięso ułożyć na pieczywie, zalać pozostałą marynatą, przykryć pozostałymi tortillami również podartymi
Codzienne Gotowaniezasadzie prawie wszystkie zupy gotuję na kurczaku ) to i kawałków gotowanego mięsa mam nadmiar. Piersi i udka ,,lądują,, w potrawce lub innym sosie , pałeczki i skrzydełka oraz ,, drobnica,, obrana z kostek kręgosłupa zostaje wykorzystana po zmieleniu na farsz . Ale czasem takie ugotowane mięso z pałek lub skrzydełek smażę panierowane lub wkładam w pikantne marynaty i potem obsmażam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni