Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle pachnącej ziołowo-czosnkowej marynacie i pokryte wyrazistym płaszczykiem z bułki tartej, ketchupu i majonezu to ciekawa alternatywa dla klasycznych udek z piekarnika. Składniki: 6 udek z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 5 łyżek bułki tartej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula masło do wysmarowania formy Marynata: 3 łyżeczki ziół prowansalskich
Szalona Kuchnia Ewelinywcześniej zamarynowane we wspaniałej marynacie. Domowe nuggetsy według tego przepisu trzeba przygotować wcześniej, jeśli chcecie uzyskać pełny efekt, czyli soczyste mięso. Kurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej by w marynacie spędził całą noc (optymalny czas to do 12 godzin). Mięso możecie też szybko zamacerować rano, przed wyjściem do pracy. Wieczorem będzie gotowe(...)takiego do mrożenia), dodaj bułkę tartą i pokruszone płatki, potrząśnij i wymieszaj. Wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, posól. Weź dwie głębokie misy: do jednej wsyp 1/2 szklanki mąki, do drugiej wbij 2 jajka, dodaj kilka łyżek mleka, dokładnie wymieszaj. Przełóż kawałki kurczaka do misy z mąką i dokładnie obtocz, a następnie zanurz w jajku. Wyciągaj kuchennymi szczypcami
Niedzielny kucharzpapryki 3 łyżki oleju sól Przygotowanie: Podudzia z kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę, osuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy 20-30 minut w temp
Moja smaczna kuchniachcesz otrzymywać za darmo na bieżąco najnowsze przepisy i diety , zapraszam Cię do polubienia naszej strony na Facebook'u. Kliknij tu. Pierś z kurczaka pokrój w niewielkie kawałki, (zostaw w marynacie w lodówce jeśli masz czas) i oprósz ulubionymi przyprawami. Patelnię wysmaruj kilkoma kroplami oleju kokosowego , rozgrzej i podsmaż kurczaka. Usmażony drób przełóż do miski, pozostały tłuszcz
IzaGotujeprzyprawami. Przygotowaną zalewą polać udka z kurczaka. Mięso odstawić na niecałą godzinę, aby mogło przejść przyprawami. Na rozgrzanej patelni (nie musicie dolewać tłuszczu, bo w marynacie jest już olej) przesmażyć udka z kurczaka. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę i sparzoną, pokrojoną w półplasterki pomarańczę. Całość zapiekać (bez przykrycia) przez około
Ugotowaćstron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy
Słodkie okruszkigranulowany 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, sok pomidorowy 250 ml olej, czosnek, kucharek, papryka ostra, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, przyprawę w płynie dobrze wymieszać porcje kurczaka: 4 duże udka, 4 skrzydełka dokładnie natrzeć marynatą i schować do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem w naczyniu żaroodpornym do porcji kurczaka dodać kawałki cebuli, wlać sok pomidorowy (ja mam swój domowy, można
W Mojej Kuchni Lubięostrej papryki 3-4 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Pałki kurczaka myjemy, zdejmujemy skórkę i wysuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce parę godzin. Po wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy ok. 1h w temp. 180 stopni
Prosto i Smacznie z AnetąWszystkie składniki glazury wlewamy do rondelka, mieszamy dokładnie do połączenia trzepaczką balonową i stawiamy na mały gaz. Gotujemy razem 10-15 minut, aż marynata zacznie się robić gęsta i zawiesista. Wyłączamy gaz. Kurczaka natartego suchymi przyprawami rozkładamy albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo –co dużo lepsze – na ruszcie. Z mięsa na pewno wytopi się tłuszcz i z blaszki(...)smarujemy je glazurą z drugiej strony, pieczemy 15 minut. Po 15 minutach znowu odwracamy i znowu smarujemy marynatą. Pieczemy kolejne 15 minut, odwracamy, ostatni raz smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Łączny czas pieczenia to około 1h10m, w trakcie których kurczaka odwracamy i smarujemy glazurą czterokrotnie. Podajemy pałki posypane podprażonym cynamonem i grubym szczypiorem, z gotowanym jaśminowym ryżem
Karo in the KitchenSposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobiowe Składniki marynaty: - ciemny sos
mojewypiekiinietylkochili - kilka gałązek natki pietruszki Porcja dla 2 osób Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę. Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Do nóżek robimy marynatę – 2 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, przyprawę do kurczaka, majeranek, paprykę i 2 ząbki czosnku łączymy ze sobą. Z nóżek wyciągamy kości i nóżki wkładamy do marynaty na ok. godzinę a najlepiej na całą
Kuchenne WariacjePolecam. Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 duże lub 2 małe jajka 1,5 szklanki panierki Panko około 5 plastrów ananasa z puszki 2/3 zielonej części cebulki dymki 1 szalotka lub cebulka dymka ½ papryki 1 mała marchewka sezam Marynata: 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków 1 łyżka ciemnego sosu sojowego sól,pieprz(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy
Mania Gotowaniabraku laku, ryżu i ochoty na jedzenie makaronu postanowiłam ją dziś przygotować i zaryzykować. I było warto! Składniki: 1 x pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oliwy marynata: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, czosnek, papryka ostra w proszku, szczypta soli pieprzu 1 duża marchewka, 1/2 szklanki groszku zielonego, 4 duże pieczarki(...)cebuli pieprz, sól, papryka słodka w proszku, pieprz, sól Przygotowanie : Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszystkich niechcianych rzeczy. Wkładamy go do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do lodówki na 20 minut. Kaszę jaglaną najpierw płuczemy kilka razy w letniej wodzie (aby pozbyć się goryczki). Wrzucamy ją do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy
Kitchens Alphabetczerwonej porzeczki. Jak smakowało danie ? Koniecznie przekonajcie się sami :)) Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki SKŁADNIKI : 5 pałek z kurczaka 100-150 g brokuła 1 garść czerwonej porzeczki marynata: 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól morska pieprz do smaku 50 ml oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE : Pałki z kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyło super danie, może i wygląda jak zwykły kurczak z rożna, ale majeranek, papryka, olej i miód to idealne połączenie do marynaty. Tak przygotowaną marynatę można wykorzystać do przygotowania innych delikatnych gatunków mięsa.Kurczak wg tego przepisu jest już niestety wspomnieniem, królował na naszym świątecznym stole obok pieczonego kurczaka z miodem i rozmarynem, ale pokazuję go z myślą o kolejnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię