kurczak w marynacie - 2015 przepisów (strona:61/135)

Udka pod jabłkową pierzynką 271

Udka z kurczaka zamarynowane, a następnie upieczone w drobno startych jabłkach. Marynatę z jabłek przygotowałam na bazie cydru, dzięki czemu mięso jest soczyste, lekko kwaskowate. SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 cebula 2 jabłka 1 szklanka cydru 1 łyżka miodu wielokwiatowego sól pieprz czarny szczypta cynamonu olej do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną(...)godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą jabłkową, wykładając ją na wierzch mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 1-1,5godz. Po upieczeniu odczekać 10min i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: cydr , jabłka , kurczak

https:KKuchniaMniam
Udka limonkowe 116

Kolejna propozycja jak urozmaicić przygotowanie i podanie zwyczajnych udek z kurczaka. Tym razem wykorzystałam do marynaty dużo soku z limonki, cukier brązowy, chilli dzięki czemu udka się pięknie przyrumieniły, nabrały lekko azjatyckiego smaku i były przede wszystkim pyszne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
HAWAJSKI KURCZAK 204

cienkie plasterki czosnek i curry.Marynatą zalewamy piersi  kurczaka i wstawiamy na 5 godz. do lodówki.Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju,dodajemy mięso z kurczaka,zalewamy 100ml.wody, potem dodać marynatę i pokrojoną paprykę.Dusimy 20 min.,wyjmujemy mięso.Do sosu dodajemy znów 100ml.wody,przyprawiamy,zagotować sos..Zagęścić mąką ziemniaczaną,wymieszaną z odrobiną wody.Ryż nakładamy do filiżanek

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto 165

kości mięso,wtedy danie nie jest tłuste,  można też zabawić się samemu, ale ja wolę już takie gotowe.  Świetna propozycja dla zabieganych. Składniki: 8 podudzi kurczaka bez skóry i kości Marynata: 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki majonezu 150 g bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku świeża bazylia do posypania Sposób przygotowania: Mieso myjemy osuszamy

Wanilia i Kardamon
PAŁKI Z KURCZAKA PO TAJSKU 160

Wspaniałe danie z kurczaka. Na bazie miodu,kolendry  i limonki, rozkosz dla osób lubiących kuchnię orientalną.Polecam  i zapraszam!. 8 pałek z kurczaka Olej sezamowy garść sezamu Marynata: ********************** 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku kilka gałązek kolendry- ja dałam suszoną 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry ********************************************** Wszystkie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Marynata do drobiu 129

Składniki pierś z kurczaka, 2-4 szt olej rzepakowy, 100ml cynamon, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka sól, 1/2 łyżeczki pieprz, 1/2 łyżeczki coca-cola, 100ml Przygotowanie W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, całość mieszamy z zalewą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Smażymy bez tłuszczu na teflonowej lub grillowej patelni

Gotowanie moimi oczami
Pałki po cygańsku 417

Dzisiaj obiad, który prawie sam się robi. Kawałki kurczaka wystarczy zamarynować w pysznej marynacie a kiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść. Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej

Smaczna Pyza
Kurczak w marynacie musztardowo ziołowej 149

Cześć! Dziś mam dla Was pysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę i wrzucić

Cukier&Puder
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 150

jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego mięsa  w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej.  Może być używany zarówno jako dodatek  do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu

Stare Gary
Pieczony kurczak 144

kurczak ( ok. 1,8 kg ) Marynata : 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego ) 1 łyżka lubczyku ( suszonego ) 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 4 łyżki oleju 3 łyżki wody 1 łyżka soli morskiej 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Roladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami 278

smaku solą  i pieprzem.  Odstawiamy na 5-10 min.  W tym czasie przygotowujemy  z łyżki oleju, wyciśniętego przez praskę czosnku, przyprawy do kurczaka, soli i pieprzu szybką marynatę dla naszego mięska.  Odstawiamy na bok i faszerujemy obydwie piersi naszym kolorowym farszem! Zamykamy je, ściskamy i obwiązujemy nicią, aby nam się nie wysypywał farsz. Następnie dokładnie

Kuchnia moimi oczami
bakłażany z grilla piekarnikowego... 152

łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej rzepakowy 3 łyżki, kucharek 1/2 łyżeczki wszystkie składniki z marynaty zmiksować w rozdrabniaczu, usunąć nóż i wsypać tartą bułkę, dobrze wymieszać bakłażany przeciąć wzdłuż, usunąć łyżeczką miąższ, posolić i zostawić na 30 minut(...)następnie opłukać pod zimną wodą pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, na oleju zrumienić, dodać kucharka do smaku i wymieszać z marynatą bakłażany nadziać marynatą, położyć na ruszcie kratce umieszczonej w blaszce piekarnik nagrzać na 220 C, grill duża powierzchnia, grillować z 30 minut, na każdy bakłażan dać grubszy plaster żółtego, użyłam taki z ziołami, grillować jeszcze z 20 minut bakłażany

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 218

niewielkie kawałki. Do małej miseczki nasyp kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout oraz tandoori. Wymieszaj je ze sobą i dodaj olej. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z przygotowanym wcześniej mięsem kurczaka i przesmaż na patelni. Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni, tak aby były widoczne ślady grillowania.Następnie plastrami bakłażana wyłóż dno i brzegi okrągłego naczynia

Plate of Joy
Ziołowe udka kurczaka pod aromatycznym płaszczykiem 137

Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle pachnącej ziołowo-czosnkowej marynacie i pokryte wyrazistym płaszczykiem z bułki tartej, ketchupu i majonezu to ciekawa alternatywa dla klasycznych udek z piekarnika. Składniki: 6 udek z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 5 łyżek bułki tartej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula masło do wysmarowania formy Marynata: 3 łyżeczki ziół prowansalskich

Szalona Kuchnia Eweliny
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami 149

wcześniej zamarynowane we wspaniałej marynacie. Domowe nuggetsy według tego przepisu trzeba przygotować wcześniej, jeśli chcecie uzyskać pełny efekt, czyli soczyste mięso. Kurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej by w marynacie spędził całą noc (optymalny czas to do 12 godzin). Mięso możecie też szybko zamacerować rano, przed wyjściem do pracy. Wieczorem będzie gotowe(...)takiego do mrożenia), dodaj bułkę tartą i pokruszone płatki, potrząśnij i wymieszaj. Wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, posól. Weź dwie głębokie misy: do jednej wsyp 1/2 szklanki mąki, do drugiej wbij 2 jajka, dodaj kilka łyżek mleka, dokładnie wymieszaj. Przełóż kawałki kurczaka do misy z mąką i dokładnie obtocz, a następnie zanurz w jajku. Wyciągaj kuchennymi szczypcami

Niedzielny kucharz