kulki w płatkach - 1185 przepisów (strona:37/79)

Pralinki amerykańskie 132

momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Dodać do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszać (fot.2). Następnie masę przekładamy do foremek silikonowych w dowolnym kształcie lub jeżeli ich nie posiadamy można z masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na folii aluminiowej.  Przechowywać w lodówce. Pralinki

Świat Ciasta
Babeczki limonkowo-kokosowe 122

limonki płatki kokosowe Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki na babeczki zagniatamy a ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem i oprószone bułką tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem,przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy(...)temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki. wierzch: Śmietanę lub śmietankę kokosową ubijamy z cukrem pudrem.Nakładamy na wierzch babeczek. Całość posypujemy skórką z limonki oraz prażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi (płatki są grubsze od wiórków) Babeczki najlepiej smakują po kilku godzinach kiedy spody nabiorą wilgoci od kremu i zrobią się bardziej kruche i miękkie

Bon appetit mon amie
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

połowy cytryny,2 łyżki masła,20 g żelatyny w listkach,Gałązki macierzanki cytrynowej,Do smaku biały pieprz, pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania płatki nagietka, krwawnik, macierzanka cytrynowa, listki młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp.Carpaccio z gęsi owsianej:Pierś gęsi, podwójna bez kości,3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki,4 plastry prosciutto,50 ml cydru lubelskiego(...)solą (1:1), odstawić do marynowania na cała noc.Batata umyć i obrać, przy pomocy kulkownicy do melona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody

SzczyptaSmaQ
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 129

śmietany kremówki (38%) 150 g serka ricotta 2 jajka sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić(...)lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując przy tym brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez kolejne 10 minut. Przestudzić. Na maśle podsmażyć szpinak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze jeden mazur dzisiaj...z kokosową pianką 138

dodaj jajko i płatki owsiane i szybko zagnieć całość. 3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20min. 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Gotowe ciasto przykryj osobnym kawałkiem papieru do pieczenia i wysyp na nie groch lub kulki ceramiczne- tak, żeby(...)ciasto nie urosło. 6. Piecz w 180*C przez 15min, następnie ściągnij z ciasta groch/ kulki razem z wierzchnim papierem i dopiecz przez kolejne 10min, aż się ładnie zrumieni. 7. Spód ciasta wystudź. Kokosowa pianka: 1. Mleczko kokosowe zagotuj z żelatyną. 2. Dodaj cukier i wiórki kokosowe- zdejmij z palnika i przestudź, aż przestanie parować ale nie zacznie się

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasteczka ,,krupczatki'' z bakaliami. 108

szklanki wiórek kokosowych 20 dag masła pół szklanki rodzynek 2 jajka pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. 3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem

Izabelawkuchni
Ciastka owsiane z żurawinami i gorzką czekoladą 149

czekolady 70% kakao 2 łyżki miodu 1 jajo Masło stopić. Odstawić do ostudzenia. Płatki owsiane wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i cukrem. Dodać jajo, masło i mód połączyć wszystko razem. Na koniec wsypać żurawinę i czekoladę, dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć, rozłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zachowując dość duże

Pełny talerz
Ciasteczka jaglano-cytrynowe z migdałami i żurawiną 199

sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, płatki migdałowe, jaglane i żurawinę. Dodać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Po tym czasie odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i delikatnie spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. trzy centymetrowych

Czerwień i błękit
Bajaderka light 175

przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy  kulki, obtaczamy je w orzechach lub wiórkach. Możemy przygotować również ulubioną polewę i każdą

Mania Gotowania
Pora na jabłka. Tarta karmelowo-jabłkowa 99

cukru trzcinowego 1 garść płatków migdałowych  Przygotowanie:  ciasto: Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym łączymy w misce. Dodajemy jajko, masło oraz szczyptę soli  szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy i układamy w formie.  Następnie formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.  Po tym czasie ciasto zapiekamy obciążone kulkami do pieczenia lub fasolą(...)zdjęciu z ukrojonym kawałkiem, więc polecam dodać do niej trochę rozpuszczonej żelatyny lub połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą) wierzch: Cukier trzcinowy karmelizujemy na suchej patelni, brązowy karmel łączymy z płatkami migdałowymi i wylewamy na woskowany papier do pieczenia.  Rozprowadzamy łyżka lub nożem (nie dotykać palcami, grozi poparzeniem) czekamy aż zastygnie. Zastygnięty, twardy karmel odrywamy od papieru, łamiemy na drobne

Bon appetit mon amie
Waniliowe płatki kukurydziane z mlekiem bez laktozy Łowicz (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 107

ulubiona miseczka wypełniona jaglanką, owsianką, gryczanką, granolą lub płatkami. Wiele razy jako płatki służyły nam ścinki od domowych ciasteczek i sprawdzały się znakomicie. Dziś proponujemy Wam mini ciasteczka czyli płatki, które świetnie komponują się z mlekiem bez laktozy Łowicz a ono powoduje, że dzień zaczyna się pysznie i nie odczuwamy żadnych nieprzyjemnych dolegliwości. Można do nich dodawać ulubione dodatki(...)Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na ok 30 minut do lodówki. Następnie wyciągnąć część ciasta (resztę pozostawić w lodówce), rozwałkować między foliami (sprawdza się cienka reklamówka) i wycinać gwiazdeczki. Piec je w 150’C ok 10 minut do zarumienienia. Przenieść je do pudełka dopiero gdy wystygną. Uwaga:  Polecamy płatki zalewać chłodnym mlekiem

Candy Pandas
Ptasie Gniazdka - wielkanocne tartaletki z musem pomarańczowy i mango 152

płatków kukurydzianych dodatkowo: skórka otarta z cytryny cukrowe jajka do dekoracji Przygotowanie: spód: Mąkę,cukier,masło, kakao,sól i żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki a potem wałkujemy i wypełniamy nim foremki do tartaletek wysypane bułką tartą lub mąką. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy 15 minut(...)szkl wody. Gotujemy aż mus zgęstnieje do konsystencji budyniu. Studzimy. Przestudzony mus owocowy przekładamy do upieczonych tartaletek. gniazdka: Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance. Do ostudzonej rozpuszczonej czekolady wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy aby wszystkie pokryły się czekoladą. Tak przygotowane płatki układamy  w formie gniazdek na musie owocowym. Ciastka odstawiamy do lodówki na kilka minut. Przed podaniem na środek gniazdek

Bon appetit mon amie
Cookies owsiane z rodzynkami... 75

suchych składników i rozetrzyj w palcach, aż zacznie przypominać bułkę tarta. Wmieszaj płatki owsiane i rodzynki; dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Wstaw do zamrażalki na 30-40min, lub do lodówki na godzinę-dwie - dobrze schłodzone będzie łatwiej formować. Nabieraj łyżeczka porcje ciasta, formuj kulki, układaj na blaszce w niewielkich odstępach i lekko spłaszczaj. Piecz przez około

Lejdi of the house
Kokosowo-jaglane ciasteczka z hibiskusem (bez cukru, bez glutenu, bez jajek) 142

łyżeczka sody 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1 łyżka płatków hibiskusa 1 łyżka siekanych migdałów 1 łyżka mleka Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego) i formować kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasteczka urosną

FitKot
CIASTECZKA OWSIANE Z SOLONYMI ORZESZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 149

zrobić: Czekoladę i orzeszki posiekać na grube kawałki. Do miski wsypać płatki, mąkę, sodę, cukry, wszystko wymieszać. Wlać do środka roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko.  Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania