czekolady gorzkiej/mlecznej (wg gustu) Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy, a czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego
Di gotujemiks własny) 100 g bezglutenowych płatków owsianych 80 g mąki ryżowej bezglutenowej 45 g mąki kukurydzianej 80 g brązowego cukru 40 g sezamu 30 g nasion chia 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź
Kuchnia bezglutenowaWiórki kokosowe (tak jak płatki kokosowe) mogą stanowić świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki: - 200g miękkiego masła - 200g
mojewypiekiinietylkocytryny. Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów. Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Nie muszę chyba wspominać o zdrowotnych walorach ? :) Dodatkowe wskazówki: -zamiast oliwy i soku z cytryny można zrobić winegret z musztardą francuską ( tą z kulkami )i odrobiną miodu -parmezan
Jemy Pijemyjednolita, gęsta masa. Formujemy kulki i na kilka godzin wstawiamy do lodówki (możecie to również pominąć).W końcowym etapie obtaczamy w surowym kakao. Jeżeli nie macie w domu migdałów użyjcie innych orzechów (laskowe, pistacje czy włoskie) i wykorzystajcie inne suszone owoce jak np. żurawinę, daktyle lub figi. Można też dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane, sezam itp. Puśćcie wodze fantazji
Szybko Tanio Smaczniepołączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja formowałam małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczałam
Czerwień i błękitmąki pełnoziarnistej) 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Banany blenderem lub po prostu widelcem rozgnieć na gładką masę. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Masę uformować na ciastka ( najpierw kulki, a później rozgnieść na płasko
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznygrossolanamente. Mieszamy płatki owsiane z posiekanymi migdałami. Dodajemy zblendowane suszone śliwki. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. **** In un ciotola mescolate i fiocchi d'avena con le mandorle. Per ultimo aggiungete le prugne frullate. Mescolate bene il tutto. Z ciasta formujemy kuleczki, które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy
La grande e la piccola cuocaśliczne, "śnieżne" kulki, a właściwie pralinki o nazwie Rafaello.. prawdziwe niebo w gębie! To kolejna odsłona popularnych słodyczy w odchudzonej i ulepszonej przeze mnie wersji. Wykonałam je z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i odrobiny białej czekolady. Do masy dodałam również nieco odżywki białkowej (waniliowy smak), ale możecie zastąpić ją drobnymi płatkami jaglanymi i dodać więcej miodu
Kuchnia EllieBiała kasza gryczana z płatkami róż, jogurtem naturalnym i owocami: jabłkiem, bananem,malinami i truskawkami. Na obiad ciasto a’la tarta z cukinii, z łososiem i serem mozzarella. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze bardziej smaczne. 1 mała cukinia 200 g łososia świeżego 1-2 łyżki mąki 2 jajka 2 łyżki jogurtu 1 kulka mozzarelli sól, pieprz cytrynowy, koperek
Kucharzycawiórków kokosowych 25 g płatków owsianych 120 g mąki razowej 75 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g czekolady gorzkiej Masło wraz z cukrem umieścić w misie miksera. Utrzeć na gładką masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady gorzkiej). Zmiksować. Z masy formować kulki, ułożyć na blaszce
Moja Galeria Smakużurawina, wiórki kokosowe)1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką.2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód (jeśli miód nie jest płynny, można rozrzedzić go kilkoma kroplami gorącej wody). 3. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką. 4. Z gotowej masy formujemy kulki (mocne i zwarte, inaczej
Szefowa kuchnidyni hokaido 0,5 kg batata 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka 3 cm korzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie 3 litrów(...)wody w dużym garnku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Dodać łyżeczkę soli, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Gotować bez przykrycia 1,5 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak
Pij soki wyciskanedodając rozpuszczoną czekoladę, płatki ryżowę, kaszę, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z mandarynki i słodzidło w dowolnej ilości. Całość mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Tak przygotowane ciasto nakładamy porcjami na podpieczone wcześniej spody. Pieczemy przez następne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C. dodatki dowolna czekolada mandarynki posypka (u mnie kulki kakaowo-waniliowe) Czekoladę łamiemy
Kuchnia EllieKiedy uporałam się z płatkami, gałązkami i listkami, najwyższy czas było zabrać się za deser. Komponentów mam całkiem sporo (dziewięć), więc jest nad czym pracować. Wersja 5.0 sorbetu buraczanego w końcu okazała się strzałem w dziesiątkę... Jak będzie komponować się z resztą? Zobaczymy już za moment. Póki co, niemal wpadłam w zachwyt, gdy próbna kulka rozpuściła się pod sosem malinowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzemisie miksera umieściłam płatki owsiane, obydwie mąki wymieszane z sodą, ksylitol (cukier), ksylitol z wanilią, jajo, szczyptę soli. Wszystko wyrobiłam hakiem miksera, na końcu dodałam pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i czekoladę. Dokładnie wymieszałam. Z otrzymanego ciasta odrywałam kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę mocno spłaszczałam, ciastka powinny być cieniutkie
Smaczne Zdrowemasła 150 g płatków owsianych 150 g mąki pszennej 150 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 100 g posiekanych, blanszowanych migdałów Wykonanie: Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach, aż składniki dokładnie się połączą. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie
Smak mojego domudać więcej płatków jaglanych) 2 łyżeczki brązowego cukru (można pominąć jeśli owoce są bardzo słodkie lub jeśli wolimy) 3 jajka 1/3 szklanki zmiksowanych migdałów , orzechów lub bakalii kilka łyżeczek soku gruszkowego (lub innego) kilka łyżeczek cukru pudru Owoce rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem. Formujemy kulki, rozpłaszczamy i pieczemy około
WYSPA SZCZĘSLIWAZbelnduj również płatki owsiane. Płatki nie muszą być zmielone na mąkę. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i zagnieć ciasto. Jeżeli będzie taka konieczność możesz dodać trochę ciepłej wody (maksymalnie wg mnie 50 ml). Na samym końcu dodaj posiekaną żurawinę i czekoladę. Powstałe ciasto jest gęste, ale się nie klei i nie kruszy. Formuj kulki, porcję możesz odmierzać dużą
greenscarfbrązowego, 100 g płatków owsianych, 120g masła roślinnego, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka imbiru mielonego (lub cynamonu). Przygotowanie: Masło utrzeć dokładnie z cukrem. Dalej ucierając dodać jajko. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Formować z ciasta ciasteczka i układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia (my odrywaliśmy kawałek ciasta, robiliśmy kulkę, a potem ją spłaszczaliśmy
Państwo Wojtczuk gotująsody 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki suszonej żurawiny 10 szt suszonych daktyli 2 ły ż ki jagód goji 125 g masła 3 łyżki miodu Daktyle pokroić na kawałki. Do miski wsypać sypkie składniki i wymieszać. Masło roztopić z miodem,wlać do mieszanki i dokładnie połączyć. Z powstałej masy lepić kulki o śred
Kolorowa kuchnia Elkiczosnek, imbir, płatki chili, sól oraz cynamon. Całość zlewamy przecierem oraz wodą. Sos miksujemy blenderem i gotujemy kilka minut. Na koniec zabielamy śmietanką i posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy. Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Dzieje kuchennej Wiewióry